• Haberler
  • Genel
  • Mevlevihane'ye ziyaretçi akını – Kocatepe Gazetesi

Mevlevihane'ye ziyaretçi akını – Kocatepe Gazetesi

Sultan Divani Mevlevihane Müze Müdürü L. Derya Solmaz ve Belediye Sosyal İşler Müdürü Gökhan Güzeltaş, bir yıllık periyotta Mevlevihane Müzesine tahminen 2 yüz bin ziyaretçinin geldiğini söylediler. Güzeltaş, tanıtım noktasında daha geniş çalışmalar yapılacağını belirtti Tahmini 2 yüz bin ziyaretçiSultan Divani Mevlevihane Müze Müdürü Lokman Derya Solmaz, kuruluşu itibariyle iki yılı tamamlayan müzeyi 2010 yılında [&hellip]

Mevlevihane’ye ziyaretçi akını

Sultan Divani Mevlevihane Müze Müdürü L. Derya Solmaz ve Belediye Sosyal İşler Müdürü Gökhan Güzeltaş, bir yıllık periyotta Mevlevihane Müzesine tahminen 2 yüz bin ziyaretçinin geldiğini söylediler. Güzeltaş, tanıtım noktasında daha geniş çalışmalar yapılacağını belirtti

Tahmini 2 yüz bin ziyaretçi
Sultan Divani Mevlevihane Müze Müdürü Lokman Derya Solmaz, kuruluşu itibariyle iki yılı tamamlayan müzeyi 2010 yılında yaklaşık 2 yüz bin kişinin ziyaret ettiği tahminini yürüttüklerini söyledi. L. Derya Solmaz, tüm müzeler gibi Pazartesi günlerinin Sultan Divani Mevlevihane Müzesi’nde de tatil olduğunu belitti. Solmaz, ancak yaz tatillerinde Pazartesi günü de hizmet verdiklerini anlattı. Müzeye ağırlıklı olarak il dışından ziyaretçilerin geldiğine dikkat çeken Solmaz; “Tanıtım noktasında daha yolun başındayız. Bunu kabulleniyoruz ama henüz daha 2. yılımızı doldururken il dışından gelen insanların mutlaka müzemizi ziyaret etmeleri önemlidir. Afyonlu hemşehrilerimizin misafirlerini müzemize getirmeleri de son derece önemli. Hava sıcaklığı şehri-mize gelen misafirlerimizin müzemize gelmelerine engel olmuyor. Sultan Divani Hz. ve bu yolun önemli şahıslarının türbeleri var. Bu başlı başına bir etken. Aynı zamanda ziyaretçilerimiz buradaki manevi havayı da görebiliyorlar. En önemli avantajlarımızdan bir tanesi biz misafirlerimize rehberlik hizmeti verebiliyoruz. Mevlevihane de yer alan sembolleri biz misafirlerimize anlatıyoruz. Böylece görerek öğrenme sağlanmış oluyor. Okullarımzıın ilgisi de çok güzel. Ana sınıfından üniversite seviyesinde öğrecileri-mizde müzemizin ziyaretçileri arasındalar. Dershanelerin çabasından tutun da bir takım kurum ve kuruluşlardan insanlarımız herkse buraya gelmeye gayret ediyor.” dedi.
Aşure geleneğinde tek
İki yılın Sultan Divani Mevlevihane Müzesi’nde dolu geçtiğini belirten Müze Müdürü L. Derya Solmaz, henüz yolun başında olduklarını belirtti. Solmaz, Mevlevihane de derviş odalarının iyileştirilmesinin yeterli olmadığını, bunun içinin doldurulması gerektiğine temas etti. Mevlevi geleneklerinde olup da unutulmaya yüz tutan, Afyonkarahisar’ın yakın tarihiyle alakalı değerleri gün yüzüne çıkarmak istediklerini aktaran Solmaz; “Kırk Hatimli Şifalı Aşure geleneği bu işin en önemli unsuru oldu. Bunu uygulayan tek Mevlevihane Sultan Divani Mevlevihanesi’dir. Konya da dahil bunu şu anda bizim yaptığımız gibi yapmıyor. Artık unutulmuş. Medyadan takip ettiğimiz kadarıyla bir ilde 3 bin tane aşure dağıtılmış. Fakat burada ki etkinliğin genişliğini göstermesi açısından 40 bini aşan bir insanla ikram konusunda muhatap olmak var. Bu işin manevi boyutu ise Muharrem ayında Mevlevihane de bu kültürün törensel halin olması bambaşka. Yaklaşık 18 yıldır Afyonkarahisar Belediyesi bünyesinde son iki yıldır 40 kazanda başında 40 hafız hatim indirdi. Törende duasında Konya semazenleri bulundu. Afyon Çelebimiz Mehmet Saraçel aşure duasını okudu. İl protokolü katılmakta çok ciddi davranıp bizleri yalnız bırakmadılar. Cuma günü halkımızın ilgisi de yoğundu. Belki on bine yakın insan buraya aşure almaya geldi. Biz buraya 8 bin kap aşure hazırlamıştık. Geriye kalan 30 bin kap Afyonkarahisar’ın 18 ayrı noktasından ve Belediye Başkanımızın bizzat kendisinin otobüslerde yolculara ikramı oldu. Emniyet teşkilatımızın katkısı çok büyük.” diye konuştu.
Tanıtım noktasında aktif olunacak
Aşure’nin her yerde bulunabilen bir tatlı olduğunu, farklılığı anlatacak bir tanıtım broşürünün aşure kaplarının yanında sunulduğunu anlatan Sultan Divani Mevlevihane Müze Müdürü L. Derya Solmaz, ilginin artarak devamını umduklarını belirtti. Mevlevihane Müzesine gösterilen ilgiden şikayetçi olmadıklarını, tüm misafirlere yardımcı olduklarını söyleyen Solmaz sözle-rine şöyle devam etti: “Öyle zannediyorum ki henüz Müzemize gelmeyen binlerce Afyon’lu hemşehrimiz vardır. Bir an önce onları burada çoluk çocuklarıyla ağırlamak isteriz. Hafta sonunu bir gezi ile bu mahalle de özellikle bu kentsel sit alanında görmek isteriz. Gelenler misafirleri geldiğin de Afyon’u tanıtmak için çok önemli bir mekanın olduğunu kendileri görmüş olacaklar. Biz geleneği muhafaza etmek ve dejenerasyondan uzak kalmak isteyen bir yapıya sahibiz. Otantik hali ne ise bu işin Hz. Mevlana’yı, Sultan Divani’yi bu haliyle tanımak ve tanıtmak ana gayemiz. Bir çok şeyi yeni öğrenmeye çalışıyoruz. Öğrendiklerimizi paylaşmaya çalışıyoruz. Konuşmacı olarak davet edildiğimiz yerlerde bunları paylaşıyoruz. Afyonkarahisar Sultan Divani Mevlevihanesi’nin Konya’dan sonraki en önemli Mevlevihane olduğunu söyler biliriz. Ama niçin böyle olduğunu araştırmak bizim görevimiz. Bu görevimizi yapmak için elimizden gelenei yapmaya gayret edi-yoruz. 2011 Yılının tanıtım noktasında daha heyecanlı daha aktif geçirme gayretindeyiz. Tabi 40 hatimli aşure geleneği artık buranın kendisinin önemli bir markası diyebiliriz. Afyonkarahisar Mevlevihanesi geleneğine sahip çıkan Mevlevihanelerden biri.”
Afyonlular Mevleviliği sahiplendiler
Afyonkarahisar Belediyesi Sosyal İşler Müdürü Gökhan Güzeltaş, Sultan Divani Mevlevihane Müzesi’nin kuruluşundan bugüne kadar Afyonkarahisar eski Valisi Haluk İmga ve yerel yönetimin çalışmalarıyla 2 yılda çok ciddi mesafe kat ettiğinin altını çizdi. Ziyaretçi sayısının katlayarak gittiğinden duydukları mutluluğu dile getiren Gökhan Güzeltaş; “Bu yıl 2 yüz bini aşkın ziyaretçimiz oldu. Bu yıl ilk kez Sultan Divaniyi Anma sempozyumunu üniversite ile işbirliği halinde gerçekleştirdik. Bununla ilgili Lokman Hocamızın çok ciddi katkıları oldu. Üniversitemizin her bölümünden hocalarımızın katkıları oldu. İşadamımız Hüseyin Şehitoğlu ve diğer işadamlarımzıın çok ciddi katkıları oldu. Yıl sonunda şifalı aşure geleneğini hayırsever 40 ailemizin sahiplendikleri kazanlar sayesinde aşure dağıtım kap sayısı 40 bini de aştı. Belediye Başkanımız Burhanettin Çoban, 18 dağıtım noktasında özellikle kavşak noktalar ve otogar da bizzat yolculara, Afyon’dan geçenlere bu geleneği tanıttı. Bu anlamda 2010 yılını başarıyla tamamladık. Verimli bir yılı geride bıraktık. Biz Mevlevihanemizi ziyaret eden ziyaretçileri-mizin bu değeri ve şifalı aşure geleneğini sahiplenmeleri bizim için önemliydi. Okullarımız sürekli geliyorlar. Artık Lokman Hocamız davetler üzerine Mevlevilik ve Sultan Divani hakkında çeşitli konuşmalar ve konferanslar veriyor. Artık Afyonlu hemşehrilerimiz ve kurumlar bunu sahiplendiler. O bölgede ki konakların tamamen restore edilerek daha aktif hale gelmesin isityoruz. İnsanımız bu durumu ekonomik bir güce dönüştürmeli. Özel doku korunurken değerlerimizden ekonomik bir katkı sağlamaya başladıklarında daha çok sahiplenme sağlanacak. Evrensel bir değer olan mevleviliğin ve ilimizin tanıtımı noktasında inşallah uluslararası düzeyde organizasyonlara imza atmak istiyoruz.” şeklinde konuştu. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme