• Haberler
  • Genel
  • Mevlevihane’ye rebab ve Rebabname hediye edildi

Mevlevihane’ye rebab ve Rebabname hediye edildi

Türk Musikîsini Araştırma ve Tanıtma Grubu (Tümata), Sultan Divanî Mevlevihane Müzesi’ne bir rebab ile Hz. Mevlânâ’nın oğlu Sultan Veled’in yazdığı Rebabname hediye etti Türk Musikîsini Araştırma ve Tanıtma Grubu (Tümata), Türkiye’nin çeşitli illerinde düzenledikleri Sufi Tur kapsamında Afyonkarahisar’a ikinci kez uğradı. 22 Aralık’ta sona erecek tur kapsamında gösteriler düzenleyen grup üyeleri, Sultan Divanî Mevlevihane Müzesi’ni [&hellip]

Mevlevihane'ye rebab ve Rebabname hediye edildi

Türk Musikîsini Araştırma ve Tanıtma Grubu (Tümata), Sultan Divanî Mevlevihane Müzesi’ne bir rebab ile Hz. Mevlânâ’nın oğlu Sultan Veled’in yazdığı Rebabname hediye etti

Türk Musikîsini Araştırma ve Tanıtma Grubu (Tümata), Türkiye’nin çeşitli illerinde düzenledikleri Sufi Tur kapsamında Afyonkarahisar’a ikinci kez uğradı. 22 Aralık’ta sona erecek tur kapsamında gösteriler düzenleyen grup üyeleri, Sultan Divanî Mevlevihane Müzesi’ni ziyaret etti.
Müze’yi ve Türbe Camii’ni gezen grup üyeleri, Mevlevihane Müzesi’ne bir rebab ile Hz. Mevlânâ’nın oğlu Sultan Veled’in yazdığı Rebabname adlı eseri hediye etti.
Aslına uygun yapıldı
Grup adına konuşan Yrd. Doç. Dr. Rahmi Oruç Güvenç, gerçek rebabın gövdesinin Hindistan cevizinden, tellerinin ise at kuyruğundan yapıldığını söyledi. Güvenç, Abdülbaki Gölpınarlı’nın bir kitabında rebabın, Mevlevi geleneğinde “ney”den daha önce kullanıldığını yazdığını kaydetti.
Alman, Koreli ve
İtalyanlar da var
Feridun Obab tarafından yapılan rebabı Mevlmevihane Müzesi yetkilile-rine teslim eden Güvenç, “Sultan Divâni Hazretleri’nin Afyonkarahisar’da yaşadığını biliyoruz. Bu nedenle rebab ve Rebabname’yi Sultan Divanî Mevlevihane Müzesi’ne hediye etmeyi uygun gördük. Grubumuzdaki Türk kökenli arkadaşlarımızın yanı sıra Alman, Kore ve İtalyan asıllı arkadaşlarımız da bu manevi havaya ortak oluyor” dedi. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme