• Haberler
  • Genel
  • Mevlânâ, Mevlevilik’in ikinci başkentinde anıldı

Mevlânâ, Mevlevilik’in ikinci başkentinde anıldı

Afyon Kocatepe Üniversitesi “Hz. Mevlânâ’nın 738’inci Vuslat Yıldönümü Etkinlikleri” çerçevesinde sema töreni düzenlendi. Sema töreni öncesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı sanatçısı Timuçin Çevikoğlu ile AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak birer konuşma yaptı. AKÜ Devlet Konservatuvarı Türk Tasavvuf Müziği ve Sema Topluluğu’nun seması büyük beğeni topladı Afyon Kocatepe Üniversitesi “Hz. Mevlânâ’nın 738’inci Vuslat Yıldönümü Etkinlikleri” [&hellip]

Mevlânâ, Mevlevilik'in ikinci başkentinde anıldı

Afyon Kocatepe Üniversitesi “Hz. Mevlânâ’nın 738’inci Vuslat Yıldönümü Etkinlikleri” çerçevesinde sema töreni düzenlendi. Sema töreni öncesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı sanatçısı Timuçin Çevikoğlu ile AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak birer konuşma yaptı. AKÜ Devlet Konservatuvarı Türk Tasavvuf Müziği ve Sema Topluluğu’nun seması büyük beğeni topladı

Afyon Kocatepe Üniversitesi “Hz. Mevlânâ’nın 738’inci Vuslat Yıldönümü Etkinlikleri” çerçevesinde belgesel gösterimi, panel, fotoğraf sergisinin ardından sema töreni düzenledi. Afyon Kocatepe Üniversitesi Atatürk Kongre Merkezi’nde düzenlenen sema töreni, yaklaşık bir buçuk saat sürdü. AKÜ Devlet Konservatuvarı Türk Tasavvuf Müziği ve Sema Topluluğu’nun sergilediği sema, salonu dolduran izleyiciler tarafından beğeniyle izlendi.
İlk kez Afyon’da icra edildi
Sema töreninden önce AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak ile Kültür ve Turizm Bakanlığı sanatçısı Timuçin Çevikoğlu da birer konuşma yaptı. AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Afyonkarahisar ve Türkiye’nin diğer illerindeki Mevlevihaneler’in kurumsallaşmasında Mevlânâ’nın 7’nci kuşak torunu olan Sultan Divâni’nin büyük etkisi olduğunu söyledi. Solak, sema töreninde, Mustafa Câzim Efendi’nin Hicazkâr Ayin-i Şerifi’nin ilk kez icra edileceğini duyurdu. Solak şöyle konuştu:
“Yaşamını ‘Hamdım, piştim, yandım’ sözleriyle özetleyen Hazreti Mevlânâ, sevgilisine kavuşacağı ve ebedi vuslata ereceği günü ‘Ölüm günüm, düğün günümdür’ demiştir. Mevleviler, düğün gecesi anlamına gelen bugünü Şeb-i Arus olarak adlandırırlar. Afyon Kocatepe Üniversitesi olarak bizler de Şeb-i Arus kapsamında 3 gündür düzenlediğimiz etkinlikleri Hazreti Mevlana’nın ve Sultan Divâni’nin Afyonkarahisar ili için öneminin vurgulanması ve araştırmacıların Mevlevilikle ilgili yeni çalışmaların ortaya çıkarılması açısından bir fırsat olarak görmekteyiz.”
Allah’a en yakın olunan hâl
Kültür ve Turizm Bakanlığı sanatçısı Timuçin Çevikoğlu ise konuşmasında semayı ve Mevlevilerin giydiği kıyafetlerin anlamını seyircilerle paylaştı. Çevikoğlu, “Sema, kainatın oluşumunu, insanın alemdeki ilerleyişini, Yüce Yaratıcı’yı idrak etmektir. Aşk, coşkunluk, bununla birlikte oluşan alemi hiçe sayış, her şeyi yok kabul ediş ya da önemsiz görüş ve kendinden geçiş halidir. Sufiler, bu hâle, insanın Yüce Yarıtıcı’ya en yakın olduğu hâl olarak bakarlar” dedi.
Semanın bir zikir olduğunu belirten Çevikoğlu, “Semazenler her dönüşte içlerinden sessizce Allah diye-rek zikrederler. Hazreti Mevlana’nın musiki ile ilgili yüceltici fikirleri vardır. Musikiyi cennet kapılarının açılış sesi olarak tarif ediyor. Mevleviler musikiye tarih boyunca önem vermişlerdir” ifadelerini kullandı. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme