METYAP projesi ATSO'da tanıtıldı
Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası'nda, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen Mesleki Eğitimi Tanıtma ve Yaygınlaştırma Projesi tanıtım toplantısı gerçekleştirildi   ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser'in ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü İşyeri Tabanlı Mesleki Eğitim Daire Başkanı Süleyman Akgül, İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın, Sanayi ve [&hellip]
Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası’nda, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen Mesleki Eğitimi Tanıtma ve Yaygınlaştırma Projesi tanıtım toplantısı gerçekleştirildi
ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser’in ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü İşyeri Tabanlı Mesleki Eğitim Daire Başkanı Süleyman Akgül, İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Akın Yıldırım, Ticaret İl Müdürü Ferhat Sümer, TOBB Afyonkarahisar Genç Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Mustafa Özkan, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, ATSO Meclis ve Meslek Komiteleri Üyeleri katıldı.
“MESLEKİ EĞİTİMİ ÖNEMSİYORUZ”
Toplantının açılış konuşmasını ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser gerçekleştirdi. Serteser, “Milli Eğitim Bakanlığımız tarafından düzenlenen, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğimiz tarafından desteklenen Mesleki Eğitimi Tanıtma ve Yaygınlaştırma Projesi tanıtım toplantısında sizleri misafir etmekten son derece mutlu olduğumu belirterek sözlerime başlamak istiyorum. İş dünyası olarak mesleki eğitimi çok önemsiyoruz. Mesleki eğitim veren okullarımızda okuyan öğrenciler, teknik olarak kendilerini yetiştirebilmekte, daha öğrenci iken para kazanabilmekte, okulda ve stajda kazandıkları tecrübeleri iş hayatlarına da kolaylıkla yansıtmaktadır. Mesleki eğitim veren okullardan mezun öğrencilerimiz, sıkça kullanılan tanımlama ile ‘ara eleman’ değil, ‘aranan eleman’ olarak karşımıza çıkıyor. Elbette, öğrencinin kendisini yetiştirmesi; merak etmesi, mümkünse yabancı dil öğrenmesi ‘aranan eleman’ olma vasfını güçlendiriyor. Bu nedenle bugünkü toplantımızın son derece önemli olduğunu düşünüyorum. İşletmelerimiz mesleki eğitimle ne kadar iç içe olursa, mesleki ve teknik lise öğrencilerini stajda tanıyıp sonrasında da istihdam ederse, iş gücü kalitesi o kadar artacaktır.” dedi.
“İŞ DÜNYASI YARARLANMALI”
Serteser, mesleki eğitimin avantajlarından iş dünyasının yararlanması gerektiğini vurgulayarak “Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü İşyeri Tabanlı Mesleki Eğitim Daire Başkanımız Sayın Süleyman Akgül ve Uzman Öğretmen Aydın Yavşancı, konu hakkında ayrıntılı bilgiyi sizinle paylaşacaklar. Kendilerine ve Milli Eğitim Camiası’na çok teşekkür ediyorum. Milli Eğitim Bakanlığımız’ın bu projesi, iş dünyası ile mesleki ve teknik liselerin, Mesleki Eğitim Merkezleri’nin tek yürek olmasını sağlayacaktır. Mesleki ve teknik liseler ile Mesleki Eğitim Merkezleri, ülkemizin geleceğine önemli katkılar sağlayacaktır. Ben, Afyonkarahisar iş dünyasının bugünkü toplantıda anlatılacak desteklerden en üst düzeyde yararlanmasını arzu ediyorum. Türkiye’nin geleceğinde mesleki eğitimin çok önemli yer tutacağını düşünüyorum. Bizim ‘altın bilezik’ dediğimiz, eski Sanat Okullarımız’ın, Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri’nin ve Mesleki Eğitim Merkezleri’nin önemi bence çok fazladır.” diye konuştu.
TOBB, MESLEKİ EĞİTİMDE
ROL ALIYOR
Mesleki ve teknik eğitim bağlamında Gazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi hakkında da bilgi veren Serteser, “Bu vesile ile, ülkemiz adına çok önemli bir protokolden bahsetmeden geçmek istemem:Malumunuz olduğu üzere Milli Eğitim Bakanlığımız ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğimiz arasında, 2019’un Şubat ayında Mesleki Eğitim İşbirliği Protokolü imzalandı. Bu protokol, aslında TOBB Başkanımız Sayın M. RifatHisarcıklıoğlu’nun yıllardır dile getirdiği mesleki ve teknik liselerin TOBB tarafından yönetilmesi talebinin uygulamaya geçirilmesi anlamına geliyordu. Sayın Başkanımız Hisarcıklıoğlu’na bu ileri görüşlülüğü için teşekkürlerimi sunuyorum. Biz, protokolün yürürlüğe girmesi ile birlikte, Afyonkarahisar’da pilot okul olarak belirlenen Gazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde Protokol Yürütme Kurulu’nu kurduk. Okulumuzda 2 yılda çok önemli aşamalar kaydettik. 2019 yılında 870 bin TL’lik döner sermaye cirosu ile Türkiye genelinde 136’ncı olan okulumuz, 2020 yılında 2 milyon 480 bin TL’lik ciro yakaladı ve ülke genelinde 34’üncü oldu. 2021 yılında ise 5 milyon 86 bin liraya çıkardığı cirosu ile okulumuz, ilimizde birinci; ülkemizde 26’ncı oldu. Okulumuzun değerli öğretmenleri ve öğrencilerini bu başarıları için gönülden kutluyorum. Afyonkarahisar Gazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisemiz, ‘Hem öğreten, hem üreten okul’ sloganını ilke olarak benimsedi.” ifadelerini kullandı.
YALÇIN’DAN SANAYİCİLERLE İŞBİRLİĞİ VURGUSU
İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın da konuşmasında mesleki eğitimin önemine dikkat çekti. Yalçın, “Mesleki eğitimi Sayın Hüsnü Serteser Başkanımız çok net ve harika bir şekilde özetlediler. Mesleki eğitimin geliştirilmesi, yaygınlaştırılması noktasında bugünkü toplantıyı gerçekleştiriyoruz. Sanayicilerimiz, sektör temsilcilerimiz var. Milli Eğitim Bakanlığımız ile TOBB arasında gerçekleştirilen harika iletişim ve diyaloğu eğer biz tabandan, en alt birimlerden desteklemezsek çok fazla ilerleme kaydedemeyiz. Bizler Milli Eğitim kurumları olarak sektör ve sanayicilerimiz ile işbirliği içerisinde ne kadar fazla katkı sunabilirsek bu proje o kadar başarılı olur; ülkemizin geleceğine o kadar büyük katkı sunar. Bize bugün burada ev sahipliğim yapan Sayın Başkanımız Hüsnü Serteser nezdinde tüm Yönetim Kurulu’na, toplantıya katılan Milli Eğitim Bakanlığımız’ın ilgili kurumlarının yöneticilerine, sanayicilerimize, İl Müdürlerimiz’e teşekkür ediyorum.” dedi.
AKGÜL, SERTESER’E TEŞEKKÜR ETTİ
Toplantının açılış bölümünde kürsüye son olarak Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü İşyeri Tabanlı Mesleki Eğitim Daire Başkanı Süleyman Akgül geldi. Akgül, konuşmasında şu ifadeleri kullandı:
“Sayın Başkanım Hüsnü Serteser, konuşmasının sonunda iş dünyası ile eğitim camiasının bir araya gelerek sektörün aradığı elemanın yetiştirilmesi ile ilgili bir cümle kurdu. Aslında burada bulunmazın temel noktası bu Başkanım. Mesleki eğitimin tarihsel sürecine baktığımız zaman bir mesleği iş ortamında öğrenmenin, ustadan öğrenmenin uygulandığı sistem, Anadolu topraklarında Ahi Evran-ı Veli’nin kurmuş olduğu Ahilik Sistemi’dir. Bu sistemi Mesleki Eğitim Kurumlarımız’ı açarak yaygınlaştırdık. 9 Aralık 2016 tarihinden önce yaygın eğitim kurumu olarak faaliyet gösteren Mesleki Eğitim Merkezlerimiz, zorunlu ortaöğretim kurumu olarak Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğümüz’ün çatısı altında yeniden yapılandırıldı. Bu düzenleme öncesinde ülkemizde sektörün ihtiyaç duyduğu işgücünü yetiştirme noktasında mesleki eğitim kurumlarımız etkin olarak kullanılamıyordu. Bu düzenleme sonrasında imza attığımız mevzuat ve programlar bizim için güçlü yönler oldu. 2022 yılı sonu mesleki eğitim kurumlarımızdan mezun olan nitelikli işgücü sayısını 1 milyona çıkarmaktır. Mesleki eğitim kurumlarımızın avantajları nelerdir, bu konudaki başlıkları birleştirdik ve proje haline getirdik. TOBB ve TESK ile işbirliği içinde yapılan çalışmaların yüzyüze anlatılmasını sağlıyoruz. Bu dünya birincisi akıllı binayı tahsis eden Sayın Başkanımız Hüsnü Serteser’e teşekkür ediyorum.”
AYRINTILI BİLGİ VERİLDİ
Açılış konuşmalarının ardından Uzman Öğretmen Aydın Yavşancı, Mesleki Eğitim Merkezleri
Hakkında ayrıntılı bir sunum yaptı. Yavşancı’nın sunumundan sonra soru-cevap kısmında, toplantıya katılan sektör temsilcilerini soruları yanıtlandı. Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü İşyeri Tabanlı Mesleki Eğitim Daire Başkanı Süleyman Akgül, İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın, ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser’i ziyaret etti.
>> Esra KÜÇÜKKURT’un Haberi