Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Meteorolojide ilk 7’deyiz – Kocatepe Gazetesi

Meteorolojide ilk 7’deyiz – Kocatepe Gazetesi
Meteorolojide ilk 7'deyiz

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, ülkemizin su potansiyelini ve hava durumunu değerlendirdi.
Haftalık hava tahminine ilişkin açıklama yapan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, “Bugünden itibaren kar yağışı başladı. Türkiye, Karadeniz üzerinde gelen soğuk ve yağışlı hava etkisine girdi. Marmara’nın doğusu ile Karadeniz kıyılarında kuvvetli kar yağışı bekleniyor. İstanbul’da kar şeklinde düşecek yağışın, akşam saatlerinde etkisini artırmasını bekliyoruz” dedi.
İllerin hava durumunu da değerlendiren Eroğlu, pek çok bölgede buzlanmanın olduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi:
“Sürücülerimizin buzlanma riskine karşı, araçlarında kış hazırlıklarını tamamlamaları rica ediyoruz, toplu taşıma araçlarını kullansınlar. Ani sıcaklık düşüşleri olacak, çocukların ve yaşlıların etkilenmemesi için dışarıda fazla kalmamalarını tavsiye ediyoruz. Yarından itibaren başta seracılık olmak üzere, zirai faaliyetlerin devam ettiği Marmara, Ege ve Akdeniz kıyı kesimlerinde hafta sonuna kadar zirai don hadiseleri beklendiğinden üreticilerin bu konuda dikkatli olmaları gerekiyor ve seralarında gerekli tedbirleri almalarını rica ediyoruz.”
Bakan Eroğlu, Türkiye’nin dört bir tarafına kurulan meteorolojik gözlem sistemleriyle vatandaşlara hizmet verildiğini, Meteorolojinin, tahminler noktasında çok ileri bir seviyeye ulaştığını vurgulayarak, şöyle dedi:
“Şu anda karada bin 237, havada 72, denizlerde 78 otomatik meteoroloji ölçüm istasyonu kurduk. Bin 387 otomatik meteoroloji gözlem istasyonumuz var. Bunun dışında 18 meteoroloji radarımız, 35 yıldırım takip ve tespit sistemi ve 10 yüksek atmosfer gözlem sitemi var. Türkiye’de şu anda denizde, karada ve havada bin 450 otomatik meteoroloji gözlem istasyonumuz var. Daha önce Türkiye’de bu yoktu, biz meteorolojiyi çok genişlettik. Şu anda Meteoroloji Genel Müdürlü-ğümüz dünyada ilk yediye giren bir teknolojiye sahip.”
Kuraklık ve kuraklığa karşı alınan tedbirlere de değinen Eroğlu, Türkiye’de 4 yılda bir hafif ve üzeri kuraklık, 6-7 yılda bir ise şiddetli kuraklık yaşandığını kaydetti.
Bakan Eroğlu, “1971-2015 yılı mukayese ettik, bu 45 yılık dönemde 12 defa kuraklık yaşandı. Bunların altısı şiddetli kuraklıktır. En şiddetli kuraklığı ilk olarak 1973 yılında yaşamışız, daha sonra ise 1989, 1994, 2001, 2007 ve 2014 yılında şiddetli kuraklık yaşadık” şeklinde konuştu.
Kuraklığın içme suyu, sulama, enerji alanını etkileme durumu ve alınan önlemler konusunda da Prof. Dr. Eroğlu, şu bilgileri verdi:
“Önümüzdeki yıllarda, 4-7 yıl sonra ne olabileceğini tahmin ediyoruz ve ona göre tedbir alıyoruz. İçme suyu, sulama suyu, enerji konularında tedbir alıyoruz. Kuraklık Yönetim Planı hazırladık, ilk defa bu konuda su sektörüne büyük yatırımlar yaptık. DSİ son 13 yılda 90 milyar liradan fazla suya yatırım yaptı. DSİ 13 yılda rekor sayıda bir hizmet sundu, 3 bin 2 tesis hizmete sundu. 284 baraj, 279 gölet, 350 sulama tesisi, 85 içme suyu temini tesisi, bin 909 taşkın koruma sistemi, 86 ulaşım ve hizmet binaları yaptık. Bu tesisler depolama kalitemizi arttırdı. Baraj ve göletlerde suyu biriktirmezsek, yaz aylarında suyu veremeyiz. Kışın sulama yok, suyumuzun yüzde 73’ünü yazın sulamada kullanıyoruz. Yazın insanlar daha çok su kullanıyor. Sanayide de yazın daha çok su kullanılıyor. Türkiye yarı kurak iklim bölgesinde olduğu için yazın fazla yağış düşmez, bizde yağışlar kışın ve ilk baharda olur, onun için bu suları biriktirmemiz gerekiyor.”
Bir gazetecinin “2016 kurak geçecek mi? Yeni yılda hava sıcaklığı en düşük kaç derece olur?” sorusuna Eroğlu, şu yanıtı verdi:
“2016 yılında bir kuraklık beklemiyoruz. Ekim, kasım, aralık aylarında fazla yağış olmadı ama barajlarımızda ortalama yüzde 50 suyumuz var. Kar yağışları ile su seviyesinin yükseleceğini tahmin ediyoruz, herhangi bir sıkıntı yok. En düşük sıcaklık genelde Ardahan, Ağrı ve Erzurum civarında oluyor, sıcaklığın sıfırın altında 35 dereceye kadar düşeceğini tahmin ediyorum, buna göre tedbir almak gerekiyor.” (Kocatepe Haber Merkezi)