METEF projesi tanıtıldı – Kocatepe Gazetesi

Meslek Liselerindeki olumsuz algıyı ortadan kaldırıp, kaliteyi artırma amaçlı tüm meslek lisesi müdürleri, rehber öğretmenleri ile tüm ortaokul ve rehber öğretmenlerine yönelik olarak hazırlanan Yerli Yeşil Yeni Mesleki ve Teknik Eğitim Toplumsal Farkındalık (METEF) Proje tanıtımına Vali Mustafa Tutulmaz'ın yanı sıra AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkan Yardımcısı [&hellip]

Meslek Liselerindeki olumsuz algıyı ortadan kaldırıp, kaliteyi artırma amaçlı tüm meslek lisesi müdürleri, rehber öğretmenleri ile tüm ortaokul ve rehber öğretmenlerine yönelik olarak hazırlanan Yerli Yeşil Yeni Mesleki ve Teknik Eğitim Toplumsal Farkındalık (METEF) Proje tanıtımına Vali Mustafa Tutulmaz’ın yanı sıra AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkan Yardımcısı Ahmet Şükrü Köse, İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın, mesleki alanda görev yapan okul müdürleri, öğretmenler ve eğitimciler katıldı.
Toplantıda konuşan İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın, “2023 Eğitim vizyon hedefleri doğrultusunda nihai amaçlarımız, mesleki ve teknik eğitime yönelik olumsuz toplumsal algıyı değiştirmek, öğrencilerin mesleki ilgi ve yeteneklerini tespit etmek ve öğrencileri ile ailelerini bu doğrultuda yönlendirmek, akademik ders yoğunluğunun azaltılıp, mesleki ders içeriklerinin güncellenmesini sağlamak, öğretmenlerin iş başında eğitim olanaklarını artırmak, ulusal ve uluslararası sektör ve kamu finansal kaynaklarının kullanımı yoluyla okulların altyapı ve donanımını hızla değişen ve gelişen teknolojiye uyumlu hale getirilmesini sağlamak, mezunlarına istihdamda öncelik sağlanan ve farklı ücret politikalarının uygulanmasını sağlamak, sektörü mesleki ve teknik eğitim süreçlerinde daha fazla yer aldığı ,sektörün liderleri ile işbirliği imkanlarını artırmak, ulusal ve uluslararası düzeyde sektörün katılımıyla iyi uygulama modeli olabilecek projelerin hayata geçirilmesini sağlamak, mezunlarının kendi alanlarında yükseköğretime geçişlerini sağlayacak bütünleşik özgün bir yapının kurulmasını gerçekleştirmektir.” dedi.
“AR-GE PROJELERİNE YOĞUNLAŞMALIYIZ”
Devletin AR-GE projelerine çok önemli destekler verdiğini anlatan ATSO Başkan Yardımcısı Ahmet Şükrü Köse, “Tüm dünyada olduğu gibi AR-GE projelerine yoğunlaşmalıyız. Devletimiz AR-GE için çok önemli destekler vermektedir.Yerli, Yeşil, Yeni Farkındalık Platformu’nun Mesleki ve Teknik Eğitim Farkındalık Projesi, mesleki ve teknik liselerimizdeki farkındalığın artırılması için adeta biçilmiş kaftandır.Öğrencilerimiz, başarı kazanmış iyi örneklerin yükseliş öykülerini birinci ağızdan öğrenecek, bu konuda her zaman müracaat edebilecekleri kitaplara sahip olabileceklerdir. Sanayi kuruluşlarının ihtiyaç duyduğu ara elemanların yetiştiği mesleki ve teknik liselerimizde böyle bir projenin yürütülecek olması, Afyonkarahisar için büyük bir şanstır. Projede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Projenin şehrimiz ve ülkemiz için hayırlı olmasını temenni ediyorum.” ifadesine yer verdi.
“PROJE DİNAMİK BİR YAPIYA SAHİP OLACAK ŞEKİLDE TASARLANMIŞTIR”
Projeyi açıklayarak konuklara anlatan Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Pro. Dr. Mustafa Solak, “Mesleki ve Teknik Eğitim Toplumsal Farkındalık Projesi ile ortaokul öğrencilerinin, öğrenci velilerinin ve öğretmenlerinin mesleki ve teknik eğitime ilişkin algısı, mesleki eğitim kalitesi hakkındaki farkındalıkları, sanayicilerin beklentilerini biçme ve meslek liselerinin toplumsal algısını iyileştirme gibi konular amaçlanmıştır. Afyonkarahisar merkezli olarak TR33 Bölgesini (Afyonkarahisar, Kütahya, Uşak, Manisa) kapsayacak şekilde tasarlanmış bir proje olarak hayata geçirilmiştir. Projenin takvimi Kasım 2018-Nisan 2020 olarak belirlenmiştir. Sürdürülebilirlik ve Yaygınlaştırma Mesleki ve Teknik Eğitim Toplumsal Farkındalık projesi, platformun altında şekillendirilen bir proje olarak sürdürülebilirlik potansiyeli yüksek olan bir çalışma olarak tanımlanabilir. Yerli Yeşil Yeni projesi, yakın gelecekte yayımlanması planlanan kitap, web siteleri ve sosyal medya hesapları aracılığıyla sürdürülebilir bir gündem oluşturacak dinamik bir yapıya sahip olacak şekilde tasarlanmıştır. Bu güzel projenin gerçekleşmesinde emeği geçen ve toplantıya katılan herkese teşekkür eder,  toplantının verimli geçmesini dilerim.” şeklinde konuştu.
“ÇİN ÜRETİMİ BIRAKIYORUZ DESE ÜLKELERİN EKONOMİLERİNDE SIKINTILAR OLUR”
Çin’in üretimi bırakması halinde ülkelerin ekonomilerinde sıkıntılar olacağına dikkat çeken Vali Mustafa Tutulmaz, “Ülkemizin önemli eksikliğini giderecek bir projeye başlangıçta yaptığınız katkılardan ve buraya kadar gelerek bu sorumluluğu üstlenmenizden dolayı sizlere hem hoş geldiniz diyor, hem de sizleri tebrik ediyorum. Bu projenin birkaç önemli yönü var. Bunlardan birincisi öncelikle üniversite ile kamunun işbirliği yapıyor olmasıdır. Bunu çok önemsiyoruz. Çünkü üniversiteler araştıran, inceleyen, sorgulayan eğitim kurumlarıdır. Üretken bir ülke olmamız gerekiyor. Bundan 20 yıl önce Çin üretimi diye bir şey yoktu. Ama şu anda geldikleri nokta çok büyük. Hatta Çin üretimi bırakıyoruz dese ülkelerin ekonomilerinde sıkıntılar olur. Bizimde üretim yapabilmemiz için çok iyi bir meslek sahibi olmak ve hatta o konuda uzman olmamız gerekiyor. Nitelikli olup da işsiz kalan şu anda yok. İşsiz olanlar niteliği olmayan insanlardır. İşsiz olan insanlar bize geldiğinde her şeyi yaparım, her işte çalışırım diyor. Her şeyi yaparım diyen bir adam hiç bir şey yapamaz. Bu genel bir kuraldır. Bizim artık teknolojide ilerlememiz lazım. Teknolojide ilerlemezsek güçlü olamayız.” diye konuştu.
“GÜÇLÜ OLMANIN YOLU ÜRETMEKTEN VE ÜRETTİĞİNİ SATMAKTAN GEÇİYOR”
Geçen yıl Afrin’de yapılan operasyonların arka planında Türk mühendislerin olduğuna dikkat çeken Vali Tutulmaz, “Geçen yıl Afrin’de operasyon yapıldı. Operasyonu Türk Silahlı Kuvvetleri yaptı. Görünürde Türk Silahlı Kuvvetleri yaptı ama görünmeyen kısımda Türk mühendisleri yaptı. Türk mühendislerince eğer 1974 yılında milli sanayi diyerek başlanılan anlayış devam ettirilmeseydi bu olmayacaktı. Keşke o anlayış her alanda devam ettirilebilseydi. O gün kurulan Aselsan ve devlete ait birkaç vakfın kurduğu yapılar yine bir bilgi birikimi oluşturmuş. Ne gün sıkışıldığında kendi teknolojisini üretir konuma gelmiş. Bizim her alanda bu şekilde olmamız lazım. Şu anda güçlü olmanın yolu üretmekten ve ürettiğini satmaktan geçiyor. Bunun başka bir yolu yok. Üreten bir toplum olabilmenin temel şartı yetişmiş teknisyen ve tekniker yani mesleki eğitimden geçiyor. Bu sorumlulukla hareket etmemiz lazım.” dedi.
Program Afyon Kocatepe Üniversitesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murad Tiryakioğlu’nun ‘Yerli Yeşil Yeni’ projesinin sunumu ile tamamlandı.

Bakmadan Geçme