Mete Tan vefat etti – Kocatepe Gazetesi
Afyonkarahisar eski Milletvekillerinden, Sağlık ve Sosyal Yardım eski Bakanı, hemşehrimiz Dr. Mete Tan vefat etti. Tan'ın cenazesi geçtiğimiz Perşembe günü (21 Temmuz) İstanbul Şakirin Camii'nde kılınan cenaze namazı sonrasında İstanbul Karacaahmet Mezarlığı'nda toprağa verildi. TBMM'nin 15 ve 16. Dönemlerinde Afyonkarahisar Milletvekili olan merhum Mete Tan, Türk Siyaset tarihine 'Güneş Motel Olayı' olarak geçen ve Adalet [&hellip]
Afyonkarahisar eski Milletvekillerinden, Sağlık ve Sosyal Yardım eski Bakanı, hemşehrimiz Dr. Mete Tan vefat etti. Tan’ın cenazesi geçtiğimiz Perşembe günü (21 Temmuz) İstanbul Şakirin Camii’nde kılınan cenaze namazı sonrasında İstanbul Karacaahmet Mezarlığı’nda toprağa verildi. TBMM’nin 15 ve 16. Dönemlerinde Afyonkarahisar Milletvekili olan merhum Mete Tan, Türk Siyaset tarihine “Güneş Motel Olayı” olarak geçen ve Adalet Partili 11 milletvekilinin CHP-Ecevit Hükümeti’ne destek verdiği olayla anılmaktaydı.
Mete Tan kimdir?
1929 yılında Afyonkarahisar’ın Bayat ilçesinde dünyaya gelen Mete Tan 9. Dönem Afyonkarahisar Milletvekili Dr. Avni Tan’ın oğludur. İlk ve orta öğrenimini Afyonkarahisar’da tamamladıktan sonra girdiği Ankara Tıp Fakültesi’nden 1953 yılında mezun oldu. 1956 yılında kulak, burun, boğaz mütehassısı olarak ihtisasını tamamladı. Vatani görevini Ankara Numune Hastanesi’nde yedek subay olarak yaptı. Terhisinin ardından mesleki bilgisini artırmak için Almanya’ya gitti. 1960’da yurda dönünce TCDD Eskişehir Hastanesi’nin KBB kliniği şefliğine tayin oldu. 12 yıl aralıksız sürdürdüğü bu görevi sırasında Eskişehir Tabip Odası Başkanlığı da yaptı. Kızılay İdare Heyeti üyesi olarak hizmetlerde bulundu. Türk Demiryolcular Dernekleri Federasyonu İdare Heyeti Azası ve Sağlık Sözcülüğü yaptı.
Op. Dr. Mete Tan çeşitli yayın organlarında bilimsel makaleler yayınladı. Bakanlığı sırasında gittiği Çin Halk Cumhuriyeti’nde akupunktur konusunu inceledi. Yurda dönünce gözlemlerini yazı dizisi olarak gazetelerde yayımlattı.
Demokrat Parti terbiyesiyle yetişen Mete Tan Adalet Partisi saflarında siyasete girdi. 1973 seçimlerinde partisinin Afyonkarahisar Milletvekili seçildi. TBMM idare Amirliği’nde bulundu. 1977 yılındaki seçimlerde yeniden Afyonkarahisar Milletvekili seçildi. 14 Aralık 1977’de kendisi gibi Afyonkarahisar Milletvekili olan Güneş Öngüt ile birlikte AP’den istifa ederek, 5 Ocak 1978 tarihinde Ecevit Hükümeti’nde Bakan olarak görev aldılar. Ecevit Hükümeti’nin görevinin sona ermesiyle Tan’ın Bakanlık görevi bitse de, milletvekilliği 12 Eylül 1980 ihtilaline kadar devam etti. İhtilal sonrası İstanbul’a yerleşen Mete Tan, 1986’da Ecevit’in DSP’sinde yer alsa da, aktif siyaset yapmadı. 2 çocuk babası olan Mete Tan, geçtiğimiz Çarşamba günü İstanbul’da vefat etti.
Güneş Motel Olayı
Güneş Motel Olayı, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) lideri Bülent Ecevit’in zayıf haldeki II. Milliyetçi Cephe hükümetini yıkarak, Adalet Partisi’nden (AP) istifa etmiş milletvekillerinin desteğiyle hükümet kurmasıyla sonuçlanan görüşmelerdir (Aralık 1977). Adını toplantıların yapıldığı İstanbul, Florya’daki Güneş Motel’den almıştır.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) 5 Haziran 1977 Genel Seçimleri’nde birinci parti olmasına rağmen kazandığı 213 milletvekilliği hükümet kurmasına yetmeyince Adalet Partisi (AP) lideri Süleyman Demirel, AP ile Milli Selamet Partisi (MSP) ve Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP) katılımıyla II. Milliyetçi Cephe hükümetini kurdu. 11 Aralık 1977’de yapılan yerel seçimleri yine CHP kazandı. Ardından gelen istifalar MC hükümetini TBMM’de azınlığa düşürdü.
Bu fırsattan yararlanmak isteyen CHP, AP’den istifa edenlerle temasa başladı. Ecevit ile 12 eski AP’li (Tuncay Mataracı, Şerafettin Elçi, Mete Tan, Hilmi İşgüzar, Orhan Alp, Fethi Acar, Mehmet Oğuz Atalay, Cemalettin İnkaya, Ali Rıza Septioğlu, Enver Akova, Ahmet Karaaslan ve Güneş Öngüt) arasındaki görüşmelerin ilki 22 Aralık tarihinde Darıca’ya bağlı Bayramoğlu’nda bir otelde gerçekleştirildi. Ancak görüşmelerin gizli tutulmasına rağmen basına sızması üzerine görüşmelerin başka bir ortamda gerçekleştirilmesine karar verildi.[1] Görüşmelerin devamı dönemin CHP’li İstanbul Belediye Başkanı Aytekin Kotil’in organizasyonunda belediyeye ait Florya’daki Güneş Moteller’de yapıldı.[2]
Ecevit 11 bağımsız milletvekiline, kuracağı hükümete destek karşılığında bakanlık önerdi, 10’u kabul etti. Konya Milletvekili Oğuz Atalay bakanlık teklifini kabul etmedi. CHP’nin gensorusu ile 31 Aralık 1977’de Süleyman Demirel başkanlığındaki II. MC Hükümeti devrildi. 12’ler içinde olan ve daha sonra tarihe 11’ler olayı olarak geçecek bu gensoru görüşmesine Balıkesir Milletvekili Cemalettin İnkaya eski partisinden aldığı aşırı baskı nedeniyle katılmadı. Böylece 12’ler grubu gensoru görüşmeleri sırasında 11’e düştü ve öyle anılmaya başlandı. Ardından Ecevit hükümeti güvenoyu aldı. 11’lerden Oğuz Atalay dışındaki 10 milletvekili yeni kurulan hükümette bakan oldu. (Kocatepe Haber Merkezi)