Mesnevi, ilahi gül bahçesinden bir gül
Mevlana'nın 22'nci kuşak torunu olan Esin Çelebi Bayru, Mesnevi'nin ilahi gül bahçesinden bir gül olduğunu söyledi “Uluslararası Sultan Dîvânî ve Mevlevîlik Sempozyumu'nda, Mevlana'nın 22'nci kuşak torunu olan Esin Çelebi Bayru bir konferans verdi. Bayru, Mesnevi'nin önemine dikkat çekerek 'Hz. Mevlana, Mesnevi’sini kastederek, ‘Ben o ilahi gül bahçesinden ancak bir gül getirdim. Anlayana ve önyargısız bakana [&hellip]
Mevlana’nın 22’nci kuşak torunu olan Esin Çelebi Bayru, Mesnevi’nin ilahi gül bahçesinden bir gül olduğunu söyledi
“Uluslararası Sultan Dîvânî ve Mevlevîlik Sempozyumu”nda, Mevlana’nın 22’nci kuşak torunu olan Esin Çelebi Bayru bir konferans verdi. Bayru, Mesnevi’nin önemine dikkat çekerek “Hz. Mevlana, Mesnevi’sini kastederek, ‘Ben o ilahi gül bahçesinden ancak bir gül getirdim. Anlayana ve önyargısız bakana bu gül, o bahçenin vasıflarını anlatmaya yeter.’ der. Ben de o gülden bir yaprak getirmeye, insanlara bir yaşam kılavuzu, bir yol gösterici olmasına neden olan değerlerden bahsetmeye çalışacağım. Öncelikle bilinmesi gerekir ki, Hz. Mevlana 6 ciltten oluşan ve 26 bin beyite yakın mesnevisini bütün kitapların anası Kur’an-ı Kerim’in bir tefsiri olarak niteler. Bu özelliğiyle de Mesnevisi’nin asıl değerli yönünü ortaya koyar” dedi.
MANEVİ SOFRANIN
MİSAFİRLERİ
Bayru, “manevi sofrada misafir” olduğunu da şu cümlelerle ifade etti:
“Büyüklerim velilerden bahsedilen yerlere o velilerin misafirleri gelir derlerdi. Bugün bu sempozyumda pek çok veliden bahsedilecek. Biz hepimiz o velilerin misafirleriyiz. Mevlana Celaleddin-i Rumi, 800 yıl önce yaşamış olmakla birlikte günümüzde sadece yaşadığı topraklarda değil, dünyanın dört bir yanında tanınmakta ve eserlerinden faydalanılmaktadır. Farklı dil, kültür ve yaşam biçimlerini benimseyen insanlar, yüzyıllar öncesi söylenmiş bu dizelerde neler buluyorlar?” dedi. (Kocatepe Haber Merkezi)