Mesleğin zirvesindeki mühendisler onore edildi

İnşaat Mühendisleri Odası'nın (İMO) 64'üncü kuruluş yıldönümünde meslekte 25'inci ve 40'ıncı yılına ulaşan inşaat mühendislerine dün öğleden sonra oda da düzenlenen törenle plaket verildi.'MÜCADELE DEVAM EDECEK'İMO Afyonkarahisar İl Temsilcisi M. Sinan Millik, Oda'nın 19 Aralık 1954 tarihinde kurulduğunu tüm şubeler ve temsilcilikler olarak kuruluşun 64'üncü yılını kutladıklarını söyledi. İMO'nun kurucusu Rüştü Özal'dan başlayarak ilk Genel [&hellip]

İnşaat Mühendisleri Odası’nın (İMO) 64’üncü kuruluş yıldönümünde meslekte 25’inci ve 40’ıncı yılına ulaşan inşaat mühendislerine dün öğleden sonra oda da düzenlenen törenle plaket verildi.
“MÜCADELE DEVAM EDECEK”
İMO Afyonkarahisar İl Temsilcisi M. Sinan Millik, Oda’nın 19 Aralık 1954 tarihinde kurulduğunu tüm şubeler ve temsilcilikler olarak kuruluşun 64’üncü yılını kutladıklarını söyledi. İMO’nun kurucusu Rüştü Özal’dan başlayarak ilk Genel Başkanı Hükmet Turat’ı ve bugüne kadar yöneticilik yapan tüm yönetici ve meslek büyüklerini saygı ve sevgiyle selamladıklarını belirten Millik, “Odamızın kuruluş günü olan 19 Aralık İnşaat Mühendisleri Gününü kutluyoruz. 19 Aralık 1954 tarihinde toplanan Kuruluş Genel Kuruluna hâkim olan düşünce bugünde devam ediyor. O gün deniyordu ki; ‘Dileğimiz odur ki; bugünkü coşkumuz hep sürekli olsun. Taşıdığınız heyecanın bir sınırı olmasın’ Bugün de, mesleğimize ve meslek odamıza olan inancımız ve güvenimiz o günkü kadar genç ve diridir. Taşıdığımız heyecanın hiçbir sınırı yoktur. Geleceğimizi kazanma ve alınan haklarımızı yeniden geri alma mücadelemiz bundan sonra da devam edecektir.” dedi.
“BESLENME BİLİM BİLGİ
VE AKILLA OLMALI!”
İnşaat Mühendisliğinin kurucu mühendislik alanlarının başında geldiğini bu nedenle inşaat mühendisliğinin evrensel bir meslek olduğuna değinen Millik, “Sürdürülebilir bir yaşam kalitesini artırmak amacıyla mesleki bir yetkinlik, etik bir anlayış ve geniş bir işbirliği içerisinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kuruluş günleri aynı zamanda doğum günleridir. Bugünler geçmişle gelecek arasında sıkı bağların kurulması gereken günlerdir. Geçmiş ile gelecek arasında kurulacak köprünün oldukça sağlam olması gerekiyor. ‘Geçmişini bilmeyen geleceğini kuramaz’ diye önemli bir söz var. Geleceğimizin sağlıklı bir şekilde kurulması için mesleki-politik hattımızın sürekli olarak bilim, bilgi ve akılla beslenmesi gerekiyor.” diye konuştu.
Bugünkü dünyanın dünkü dünya kadar büyük olmadığını ifade eden Millik, “Dünyanın herhangi bir yerinde ki doğal ve ekolojik değerlerin bozulması yerel düzeyde kalmıyor. Tüm insanlığı etkiliyor. Sürdürülebilir bir planlama ve sürdürülebilir sosyal çevrenin oluşturulması hizmet sürecinin ana halkası olarak bizleri de şekillendiriyor. Bu nedenle, hizmet üretim sürecinde sadece bilimsel ve teknik gerekliliklerin yerine getirilmesi yeterli olmuyor. Hayatın genel akışı içerisinde doğaya ve yaşam alanlarına haksızca müdahale edenlere karşı sesimizi sürekli olarak yükseltmemiz gerekiyor. Ülkemizin ve dünyanın nüfusu giderek artıyor. Aynı zamanda teknolojik gelişmeler inşaat mühendisliği uygulamalarının kapsamını, boyutunu ve önemini her geçen gün arttırıyor. Bu duruma paralel olarak bilgi üretimi de hızlı bir şekilde artıyor. Odamız, inşaat mühendisliği alanında ortaya çıkan gelişmeleri ülke ölçeğinde yaygınlaştırmak için çalışmalarını sürdürüyor.” şeklinde konuştu.
“MESLEĞİN DEĞERSİZLEŞMESİ ÖNEMSENMELİ”
M. Sinan Millik, 64 yılı geride bırakan bir Meslek Odasının üyeleri olarak her yıl aralarına katılacak 10 bin inşaat mühendisiyle birlikte mesleğin değersizleşmesinin önemsemesi gerektiğini belirtti.
Millik sözlerine şöyle devam etti:
“Fiziki yapısı yetersiz, laboratuarı olmayan, akademik seviyesi oldukça yetersiz inşaat mühendisliği bölümlerinin açılmasını mesleğimizin önemi açısından doğru bulmuyoruz. Artan toplumsal gereksinimlere rağmen; mesleki yetki, mesleki yeterlilik ve attığımız imzanın bizlere yüklediği sorumluluğu bilerek budanan yasal haklarımızı yeniden kazanmamız gerekiyor. Yasal haklarımızın yetersizliği sayısal çoğunlukla birleşince, ücret düşüklüğü, işsizlik ve haksız rekabet gibi önemli sorunlarla karşılaşıyoruz. Bu nedenle daha çok birliğe, dayanışmaya ve mücadele etmeye ihtiyacımız var. Her şeye saldıran, bilim tekniği, kamu yararını ve mühendisliği yok sayan bir ortam içerisinde haksızlıklarla mücadele ediyoruz. 19 Aralık kuruluş günümüz nedeniyle tüm meslektaşlarımızı kutluyoruz. Ayrıca meslekte 25’inci ve 40’ıncı yılını tamamlayan meslektaşlarımız var. Bu meslektaşlarımız ülkemizin gelişmesi ve imarı doğrultusunda önemli hizmetler yaptılar. Bugüne kadar yapmış olduğunuz hizmetler nedeniyle sizlere çok teşekkür ediyoruz. Bundan sonra ki yaşamınızın sağlık ve mutluluk içinde geçmesini tüm içtenliğimizle diliyoruz.”
MESLEKTE 25 VE 40’INCI YILA PLAKET
Meslekte 25’inci yılını kutlayan; Ömer Dişbudak, Mustafa Gürel, Jale Gürel, Ahmet Kır, İsmail Erol ile meslekte 40’ıncı yılını kutlayan Züahir Ködürgü, Selami Soydaş, Ömer Büker, Alaaddin Nakilcioğlu, Kadir Kunter ve merhum mühendis Halil Ayengin adına oğlu mimar Engin Ayengin’e plaket, hizmet belgesi ve rozet Oda Başkanı M. Sinan Millik tarafından verildi.
>> Burcu AYDIN’ın Özel Haberi

Bakmadan Geçme