Merviden altı üretim engellenmeli – Kocatepe Gazetesi
Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Un ve Unlu Mamulleri İmalatçıları ve Satıcıları Komite Başkanı Adnan Aşkar, Afyonkarahisar’da 'merdiven altı' tabir edilen ekmek üreticilerinin önüne geçilmesi gerektiğini söyledi Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Un ve Unlu Mamulleri İmalatçıları ve Satıcıları Komite Başkanı, Afyon Ekmek Yönetim Kurulu Üyesi ve Mis Ekmek Fırını sahibi Adnan Aşkar, Afyonkarahisar’da denetime [&hellip]
Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Un ve Unlu Mamulleri İmalatçıları ve Satıcıları Komite Başkanı Adnan Aşkar, Afyonkarahisar’da “merdiven altı” tabir edilen ekmek üreticilerinin önüne geçilmesi gerektiğini söyledi
Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Un ve Unlu Mamulleri İmalatçıları ve Satıcıları Komite Başkanı, Afyon Ekmek Yönetim Kurulu Üyesi ve Mis Ekmek Fırını sahibi Adnan Aşkar, Afyonkarahisar’da denetime tabii ekmek üreticilerinin yanı sıra ruhsatsız ekmek üreticilerinin de bulunduğunu kaydetti. Aşkar, “Afyon’da ev ekmeği dediğimiz bir hadise var. Ekmeğin 60 bin civarını grama oranla söylüyorum ev ekmeği üreticileri üretiyor. Bunların yüzde 90’ı ruhsatsız ve kontrolsüz. 60 bindeki kapasiteyi o dolduruyor. 60 binini biz üretiyoruz, geri kalanını oranlarsak merdiven altı kaçak ruhsatsız ev ekmekçileri üretiyor. Biz defalarca Valilik’e, Belediye’ye, Tarım İl Müdürlüğü’ne, İl Sağlık Müdürlüğü’ne, Defterdarlık’a müracaatlarda bulunduk. Ama maalesef o fırınlar hakkında bir iki adım atılır gibi oldu, zaman içinde unutuldu gitti. ‘Garibin ekmeğine dokunmayın’ deniyor, ama vergi vermeyen sigorta ödemeyenler mi garip, vergi veren sigorta ödeyen kira ödeyen mi garip?” dedi.
Ramazan’ın ilk yarısı pide tüketiliyor
Afyonkarahisar’da ekmek üretim kapasitesi bakımından bir sorun olmadığını, hatta fazla kapasite sorununu yaşandığına dikkat çeken Aşkar, “Afyonkarahisar’da 120 bin civarında ekmek tüketimi var, 300 gramlık ekmek bazında. Ramazan’da daha ziyade Ramazan’ın ilk yarısında pide ağırlıklı bir tüketime dönüyor bu. Pide sayısı olarak da 50 pide civarında pide üretildiğini tahmin ediyoruz.
Kapasite bakımından bir sorun yok. Aksine kapasite fazlası sorunu var. Kapasiteden yeteri kadar yararlanamama sorunu var” diye konuştu.
Kapasite fazlalığı bir sorun
Aşkar, bu konuda vatandaşa ve devlete ayrı ayrı görevler düştüğünü belirtti ve şöyle devam etti:
“Vatandaşa düşen kısmı da var, devlete düşen kısmı da var. Kapasite fazlalığı devletin izin vermesinden kaynaklanıyor. İhtiyaçtan fazla işyeri açılmasına, üretim tesisi açılmasına izin veriliyor. Bunun bir yönü de israfa çıkıyor. Vatandaşın da bu sektöre bilinçsiz olarak yatırım yapıyor. Araştırma yapmadan yatırım yapıyor. Ben hep merak etmişimdir. Devlet Planlama Teşkilatı ne iş yapar? Yaşım 56, şu ana kadar cevabını bulabilmiş değilim. Un farikaları örneği de böyle. Türkiye’deki ihtiyacın 5 misli un fabrikası var. pek çoğu yüzde 20 kapasiteyle de çalışmıyor. Onca yatırımdaki israfı siz düşünün. O fabrikalara yapılan masrafı ihtiyaç olan bir sektöre yönlendirebilseydik acaba durumumuz ne olurdu?” (Kocatepe)