Mermerin ünü Şam'a vardı

Afyonkarahisar'ı ziyaret eden Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Halit Çevik, Batı Anadolu'nun stratejik konumunda bulunan Afyonkarahisar'ın çok önemli bir varlığının bulunduğunu söyledi Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Halit Çevik ve beraberindeki heyet, bir dizi temaslarda bulunmak üzere Afyonkarahisar'a geldi. Büyükelçi Çevik, ilk olarak Vali Haluk İmga'yı makamında ziyaret etti. Ziyaretin önemine dikkat çeken Vali İmga, [&hellip]

Afyonkarahisar’ı ziyaret eden Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Halit Çevik, Batı Anadolu’nun stratejik konumunda bulunan Afyonkarahisar’ın çok önemli bir varlığının bulunduğunu söyledi

Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Halit Çevik ve beraberindeki heyet, bir dizi temaslarda bulunmak üzere Afyonkarahisar’a geldi. Büyükelçi Çevik, ilk olarak Vali Haluk İmga’yı makamında ziyaret etti. Ziyaretin önemine dikkat çeken Vali İmga, “Ülkemizin dış politikası üzerine aydınlatıcı görüşmeler yapmak üzere ilimize teşrif ettiler. Heyetin Afyonkarahisar temaslarının yararlı olmasını diliyorum” dedi. Ziyaretlerin Büyükelçiler Konferansı sırasında alınan bir karar olduğunu anlatan Halit Çevik, “Sayın bakanımızın talimatı çerçevesinde gerçekleşiyor. Mardin’e topluca bir ziyaret düzenledik. Burada alınan ikinci bir karar ile bakanlık personeli arkadaşlarımızla birlikte Türkiye’nin önemli şehirlerini ziyaret ediyoruz. Nereyi ziyaret edeceğimiz konusunda kıstaslarımız vardı. Ekonomik açıdan canlı, yurt dışı temaslar bakımından o şehrin bir altyapısı ve birikimi olması, şehirlerin Türkiye içindeki konumu gibi kıstaslar var. Tabi bütün şehirlerin bu kıstaslara uyması gerekmiyor ama bunların çoğunu Afyonkarahisar topladı. Afyonkarahisar’ın çok önemli bir varlığı var. Daha önce görev yaptığım Suriye’nin başkenti Şam’da Afyonkarahisar’ın doğaltaşı, mermeri markadır. Son derece iyi tanınır. Bu sadece orda değil her yerde öyledir. Bir de Batı Anadolu’nun en stratejik konumunda bulunuyor. Yurt dışına bakanlar ve yerel yöneticiler çıkarmış bir bağlantısı var. Belçika’da çok önemli konumda olan vatandaşlarımız var. Bütün bunları bir araya koyduğumuz zaman Afyonkarahisar gezi listemizin içine hemen girdi. Üniversitede yapacağımız toplantıya vatandaşlarımızı, öğretim görevlilerimizi, öğrencilerimizi ve işadamlarımızı bekliyoruz” dedi. Konuşmaların ardından Çevik, Vali İmga’ya üzerinde yelkenli gemi resmi bulunan bir tabak hediye etti. Vali İmga’da ziyaretçi heyete Afyonkarahisar ile ilgili çeşitli hediyeler takdim etti.
Dışişleri yoğun mesaide
Garnizon Komutanlığı ziyaretinin ardından heyet Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Ahmet Ertürk eşliğinde, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası’na (ATSO) geçti. Heyeti burada ATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Gül, ATSO Meclis Başkanı Mustafa Hancıoğlu ve üyeler karşıladı. Afyonkarahisar mermerine övgüler yağdıran Çevik, “Afyonkarahisar mermeri Türk ekonomisinde çok önemli bir yeri vardır. Şam’da da büyük bir şöhreti var. Afyonkarahisar çok önemli bir yer” dedi. Bakanlığın çalışmalarını anlatan Çevik, yoğun bir mesai olduğunu belirterek, “Dış politika olarak Türkiye’de yoğun bir süreç yaşanıyor” dedi.
İstikrar sağlanmalı
ATSO Yönetim Kurulu Üyesi Asım Bozca’nın Türk Cumhuriyetlerine yapılan ihracatta ulaşım konusunda sıkıntı yaşandığını hatırlatması üzerine Büyükelçi Çevik, “Kafkasya’da ciddi bir istikrar sağlayabilirsek, haberleşme ve ulaşım konularında önemli ölçüde yol alabiliriz” diye konuştu. ATSO Meclis Başkanı Hancıoğlu ise, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, çalışmalarında başarılar diledi.
Belediye’ye ziyaret
Heyetin ziyaret programının son durağı ise Afyonkarahisar Belediyesi oldu. Heyeti burada Belediye Başkan Vekili Mehmet Yaşar Öndüç karşıladı. Öndüç, Dışişleri Bakanlığı’nın son yıllarda başarılı çalışmalara imza attığının altını çizdi. Bakanlığın yoğun bir mesaisi olduğunu yineleyen Çevik, bu tür ziyaretlere diğer illerde de devam edeceklerini vurguladı.
Dış politikayı anlatacak
Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Halit Çevik, bugün de Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektörü Prof. Dr. Ali Altuntaş’ı makamında ziyaret edecek. Çevik, ziyaretin ardından öğretim üyeleri, öğrenciler, basın mensupları ve vatandaşların katılımıyla düzenlenecek olan toplantıda Dışişleri Bakanlığı’nın çalışmaları hakkında bir sunum yapacak. Soru-cevap şeklindeki toplantıda Çevik, dış politikayı anlatacak. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme