• Haberler
  • Genel
  • Mermerin başkentliğine Adıyaman talip – Kocatepe Gazetesi

Mermerin başkentliğine Adıyaman talip – Kocatepe Gazetesi

Son yıllarda çıkarılan mermerin Uzakdoğu ülkelerine ihraç edildiği kentte, Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Uslu, sahip olunan kaynak ile Afyon ve Muğla’nın ardından mermer sektörünün başkenti olmayı planladıklarını söyledi Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Uslu, son iki yıldır yer altı kaynakları sayesinde Adıyaman’ın mermer kenti haline geldiğini ve total bazda 20 [&hellip]

Mermerin başkentliğine Adıyaman talip

Son yıllarda çıkarılan mermerin Uzakdoğu ülkelerine ihraç edildiği kentte, Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Uslu, sahip olunan kaynak ile Afyon ve Muğla’nın ardından mermer sektörünün başkenti olmayı planladıklarını söyledi

Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Uslu, son iki yıldır yer altı kaynakları sayesinde Adıyaman’ın mermer kenti haline geldiğini ve total bazda 20 mermer ocağının kurulduğunu söyledi. 2 yıl içerisinde keşfedilen 20 ocaktan 15’inde faal olarak mermer üretimi yapıldığını söyleyen Uslu, “Bu ocaklarda elde edilen mermerler kütlü olarak ihraç edilmektedir. 5 mermer ocağı da çok yakında üretime başlayacak. Mermercilik, Adıyaman için ekonomiye katkı sağlayan yeni bir sektördür. Afyon ve Didim geçmişte çok önemli mermer ocaklarının olduğu kentler olarak bilinirdi. Bugünden itibaren Adıyaman özellikle başta Uzakdoğu olmak üzere Çin’e mermer ihracatı yapmakta olan önemli yerlerden birisi haline geldi. Günde 100 kamyon mermer Mersin limanlarından ihraç edilmektedir” dedi.
Türkiye rezervinin yüzde 10’u Adıyaman’da
Dünya mermer rezervinin yüzde 40’ının Türkiye’de bulunduğunu, Türkiye’deki rezervin yüzde 10’nun ise Adıyaman’da olduğunu anlatan Uslu, şöyle devam etti:
“Türkiye’de bulunan yüzde 40’lık mermer rezervinin yüzde 10’unu sadece Adıyaman bölgesindeki mermer ocakları oluşturmaktadır. Bu çok ciddi bir rakamdır. Hem ilimiz ekonomisi hem ülke ekonomisine sağladığı katma değer olarak büyük bir önem arz etmektedir. Adıyaman’daki mermer rezervi 159 milyon ton olarak biliniyor. Dünya rezervinin 1 milyar 590 milyon ton olarak düşünülecek olursa, bunun büyük bir bölümünün Türkiye’de ve Adıyaman’dan sağlanması çok önemlidir. Adıyaman’da son dönemlerde özellikle tekstil ve konfeksiyon anlamında iyi yerlerdeydik ve çok önemli girdiler sağlıyorduk ama bu saatten sonra ilimizde mermer sektörü de ön plana çıkan bir sektör oldu. Elimizdeki istatistiklere göre günde 25 tona denk gelen 100 kamyon mermer üretliyor. Uzakdoğu ülkelerine gönderdiğimiz mermerden 150 milyon dolar ihracat girdisi sağlanıyor” dedi.
Uslu, kentte üretilen ve kütlü olarak ihraç edilen mermerin, işlenerek mamul haline getirildikten sonra satışının yapılması halinde elde edilecek gelirin daha da artacağını kaydetti.
Kentteki ilk mermer işletmelerinden DİMER A.Ş Şantiye Şefi Jeoloji Mühendisi Oktay Kılıç, ürünlerinin Uzakdoğu ülkelerine ihraç edildiğini, sektörün ilerleyen yıllarda önemli bir konuma geleceğine inandığını söyledi. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme