• Haberler
  • Genel
  • Mermerde ihracatın yıldızları ödüllendirildi

Mermerde ihracatın yıldızları ödüllendirildi

Ege Maden İhracatçıları Birliği (EMİB), Dünyaca ünlü Afyon beyazını dünyanın dört bir tarafına ihraç eden, doğal taşın başkenti konumundaki Afyonkarahisar’da, ekmeğini taştan çıkaran doğal taş ihracatçılarını ödüllendirdi   Ege Maden İhracatçıları Birliği'nce düzenlenen törenle Afyonkarahisar'da faaliyet gösteren 70 ihracatçı firma ödüllendirildi. “Maden İhracatının Yıldızları Ödül Töreni ve Gala Yemeği” dün akşam Akrones Termal Otel'de gerçekleştirildi. [&hellip]

Ege Maden İhracatçıları Birliği (EMİB), Dünyaca ünlü Afyon beyazını dünyanın dört bir tarafına ihraç eden, doğal taşın başkenti konumundaki Afyonkarahisar’da, ekmeğini taştan çıkaran doğal taş ihracatçılarını ödüllendirdi

Ege Maden İhracatçıları Birliği’nce düzenlenen törenle Afyonkarahisar’da faaliyet gösteren 70 ihracatçı firma ödüllendirildi. “Maden İhracatının Yıldızları Ödül Töreni ve Gala Yemeği” dün akşam Akrones Termal Otel’de gerçekleştirildi. Ödül töreninde 2018 yılında 500 bin dolar ve üzeri ihracat yapma başarısı göstererek Türkiye’ye 150 milyon dolar döviz kazandıran 67 firma ödüllerine kavuştu.
“İNADINA ÜRETİM, İNADINA İHRACAAT”
Toplantının açılış konuşmasını Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya yaptı. Davetlilere katılımları için teşekkür eden Kaya, “Ekonomimizin daraldığı bir ortamda ‘İnadına üretim, inadına ihracat’ mottosuyla hareket eden ve ülkemize daha fazla döviz kazandırmak için çabalayan ihracatçılarımızı motive etmek için ödül törenlerimizi sürdürüyoruz. Bugün, doğaltaşın başkenti konumundaki Afyonkarahisar’da ekmeğini taştan çıkaran bölgesel ihracatçılarımızı ödüllendirmenin mutluluğunu yaşıyoruz.” dedi.
“ÇEVREYE DUYARLIYIZ, HAKSIZ ELEŞTİRİLİYORUZ”
Madencilik sektöründe ihracatçıları ödüllendirerek son dönemde yaşanan sektörel sorunlara karşı üyelere motivasyon sağladıklarını belirten Kaya, “Sektörün tüm paydaşları olarak tek ses olarak hareket ediyor ve sorunlarımızı çözmek için bir arada çalışıyoruz. Sorunlarımız var; madencilik sektörünün kamuoyunda olumsuz bir algısı var. Ancak bu kötü algı haklı nedenlere dayanmıyor. Çevre duyarlılığına en çok katkı sağlayan sektör olarak bu alanda haksız eleştirilere maruz kalıyoruz. Madencilik sektörünü orman arazilerinin sadece binde 2’sini kullanıyor. Ancak buna karşın çevreye fazlasıyla destek veriyoruz.” diye konuştu.
“1 MİLYON TL DEĞERİNDE 100 BİN FİDAN BAĞIŞI”
Kamuoyundaki madenciler üzerinde oluşan haksız imajı ortadan kaldırmak için gereken çalışmaları yaptıklarını belirten Kaya, başta çevre dostu madencilik, sürdürülebilir madencilik konularında olmak üzere tüm sektörel konuların masaya yatırılacağı 3. Maden Çalıştayı’nın Kasım ayı içinde İzmir’de gerçekleşeceğini ve çalıştay sırasında 1 milyon TL değerinde 100 bin fidan bağışlanacağını sözlerine ekledi.
“MADENSİZ HAYAT OLMAZ”
İMİB Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Dinçer, maden ihracatçılarının izin süreçlerindeki sorunlara dikkat çekti. “İzinler konusunda sıkıntılar var” diyen Dinçer, “Bunlar biraz hafifledi ancak yine de bizi yavaşlatıyor. Bu konuda iyileştirmeler bekliyoruz. Mevlüt Kaya Başkanımızın da söylediği gibi madenciler hakkında var olan olumsuz algı haklı bir nedene dayanmıyor. Kullandığımız tüm ürünler bir maden ürünü. Maden olmazsa hayat olmaz. Bunu kamuoyuna anlatmamız gerekiyor.” şeklinde konuştu.
“MADENCİLER SORUNLARINI ÇÖZMEYE ÇALIŞIYOR”
TÜMMER Başkanı İbrahim Alimoğlu, sektörün tüm paydaşları ile beraber maden sektörünün sorunları ve kamuoyundaki olumsuz algısını gidermek, madencilerin sorunlarını çözmek için çalıştıklarını söyledi. Alimoğlu, “Bizler bu amaçla hem muhalefet hem de iktidar partileri ile görüştük. Ankara’da sorunlara çözüm bulunması için bir dizi çalışma yürütülüyor” ifadelerine yer verdi.
TMD Başkanı Ali Emiroğlu bir arada hareket etmenin sorunları aşma noktasında sektörü daha güçlü kıldığını söyledi. Emiroğlu, ihracata katkı koyan, Türkiye’ye döviz kazandıran tüm madencilere teşekkür ederek ödül alanları kutladı. Türk Eximbank Ege Bölge Müdürü Ferhat Fırat, tarafından Türk Eximbank’ın ihracatçılara sunduğu kredi ve sigorta fırsatları ile ilgili sunum gerçekleştirildi.
“AFYON MADENCİLİĞİ ÖNEMSİYOR”
Törenin son konuşmasını Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz yaptı. Afyonkarahisar’ın mermerle, madenle özdeşleşmiş bir il olduğunu belirten Tutulmaz, “Afyon denilince 3 kelime sayın deseniz bunlardan birisi mermer olacaktır. Bunu ihracat oranıyla da görüyoruz. Yüzde 54’lük maden ihracatında mermercilerimizin katkısı var. Bu görünen katkıdır. İlimizde mermerin görünmeyen katkısı ise çok daha fazladır. Turizm yatırımları ve çok sayıda termal otelimiz maden alanından gelen gelirlerin yatırımlara dönüşmesi ile oluşmuştur. Maden alanından gelen yatırımlarla makine alanında yatırım yapan değerli girişimcilerimiz var. Maden ve mermer ilimizin lokomotif sektörüdür. Sadece kendi alanında değil bunun dışında değişik alanlarda yatırıma yönelen bir özelliği var. Bu yönüyle de bizler Afyonkarahisar olarak madenciliği önemsiyoruz.” dedi.
“MADEN OLMADAN KALKINMA SAĞLANAMAZ “
2023 hedefleri doğrultusunda Afyonkarahisar’ın 1 milyar dolar ihracat rakamına ulaşmayı hedeflediğini dile getiren Tutulmaz, “2023 hedefi doğrultusunda bugünkü oranı üçe katlamamız gerekiyor. Madencilerimizden 185 milyon dolar olan ihracat rakamından 3 yıllık süre içerisinde 285 milyon daha ihracat bekliyoruz. Bunu yapabilecek enerjimiz, bilgimiz, insan gücümüz var. Karşılaşılan problemlerin birçoğu dile getirildi. Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin getirdiklerinin görüşüldüğü bir toplantıda madencilerin yaşadığı problemlerin önemli bir oranda bekleme kaynaklı olduğu tarafımdan ifade edildi. Bunu da sizlerle paylaşmak isterim. Bunun hızlandırılması gerektiğini belirttim. Çünkü maden önemli ihracat kalemlerimizden birisidir. İhracat yapılmadığında da gelişme ve kalkınmanın mümkün olmayacağı açıkça görülüyor. Maden olmadan kalkınma mümkün değil.” diye konuştu.
“MADENLER ÇEVRE HASSASİYETİYLE ÇIKARILMALI”
Bugüne kadar kalkınmış ülkelerin madeni çıkardığını veya ham madde olarak madeni dışarıdan alıp işlediğine dikkat çeken Tutulmaz, “Maden işlenmeden kalkınmanın olması mümkün değil. Şimdi çevreciler değişik adlarla madene karşı çıkıyorlar. Karşı çıkanlar en iyi pırlantayı, en iyi altını takmanın havası içerisindeler. Bu pırlanta ağaçta yetişmiyor. Bunlar madencilerin çalışması ile oluyor. Tabi bu şu anlama gelmemeli maden işleteceğiz derken çevreye zarar verelim, toplumun sağlığını etkileyelim. Hayır, bu böyle olmamalıdır. Önlemler alınmalı ve bu hususlara dikkat edilmemeli ama madenlerde çıkarılmalıdır. Madenler çıkarılmadan ülkelerin zenginliğinin olması mümkün değildir. Karşı çıkanların çevreden ziyade farklı amaçları olduğunu herkes biliyor. Kamuoyunun da bu konuda daha duyarlı olması gerekiyor.” şeklinde konuştu.
“EN İYİ AİLE ŞİRKETİ ÖRNEKLERİ MERMERCİLERDE”
Aile şirketlerinin en iyi örneğini Afyonkarahisar’da ki mermercilerin verdiğini belirten Tutulmaz şöyle konuştu:
“Genelde dede-oğul-torun aynı alanda çalışıyor. Bunun kazanımları var, kaybettiren yönleri var. Kazanım yönü geçen yıl yaşadığımız krizi bu tür şirketler kolay atlatıyor. Dedenin freni aşırı yatırımcılık ve borçlanma yönünü engelliyor. Kaybettiren yönü ise büyümeyi engelliyor. Gençler daha heyecanlı ama tecrübeli baba onu engelliyor. Bizim bu artıları ve eksileri ortak payda da birleştirip daha fazla ihracat yapmaya yönlendirmeliyiz. Tecrübeye güvenelim, gençlerin de önünü açalım ve orta yolu bulalım. Sizlerin özverili çalışmaları sayesinde bu ülke nefes alıyor. Sizlerin gayretleri ile bu ülkeye büyük hizmetler yapılıyor. Bu sebeple sizlere ne kadar teşekkür etsek azdır” ifadelerini kullandı. Vali Mustafa Tutulmaz’ın konuşmasının ardından Özgür Baykut tarafından “Aile İşletmelerinde Yaşanan Deneyimler, Riskler, Önlemler” konulu seminer verildi.
TÖRENE GENİŞ KATILIM
Ödül törenine; Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz, İscehisar Belediye Başkanı Ahmet Şahin, İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Dinçer, Türkiye Mermer Doğaltaş ve Makinaları Üreticileri Birliği (TÜMMER) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Alimoğlu, Türkiye Madenciler Derneği (TMD) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Emiroğlu, Türk Eximbank Ege Bölge Müdürü Ferhat Fırat, İl Genel Meclisi Başkanı Burhanettin Çoban, AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yılmaz Yalçın ödüle hak kazanan firmaların temsilcileri, sektörel paydaş kurum kuruluşların temsilcileri ve bölgede faaliyet gösteren maden ihracatçıları katıldı. Etkinlik kapsamında, Özgür Baykut tarafından “Aile İşletmelerinde Yaşanan Deneyimler, Riskler, Önlemler” konulu seminer verildi. Ödül töreni gala yemeği ile sona erdi. >> Burcu AYDIN’ın Haberi

BİRİNCİ SIRADA DEMİRELLER MERMER VAR

Konuşmaların ve sunumların ardından ödül törenine geçildi. 500 bin doların üzerinde ihracat yapan toplam 66 firmaya ödül verilen törende, ilk 3 ihracatçı firma Suayp Demirel, Emek Mermer Sanayi Tic. A.Ş ve Tureks-GM Mermer Granit Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi oldu. 5-10 milyon dolar arası ihracaat yapan kategoride ACK Mermer, Aymar, Kara Mehmet Mermer, Taş Zamanı Mermer yer aldı. 2,5-5 milyon dolar arası ihracat kategorisinde; Dervişoğlu Traverten, Hakan Şen, Huamel Maden, Kenan Şahin, Mehmet Aygün, Modamar Mermer, Özgöl İnşaat ödüle layık görüldü. 1-2,5 milyon dolar arasında ise; Afyon Marble, Afyon Mermer Sanayi, Alimoğlu Mermer, Aygünler Doğal Taş, Balmahmut Mermer, Barış Şanal, Basri Özsarı Kopturoğlu, Çakmaklar Mermer, Çavdarlar Mermer, Çıldır Madencilik, Delta Natürel Taş, Ercan Kostak, Erk Doğal Taş, Gençler Mermer Sanayi, Sonnenflex Schleıfmıttel Mermer, Sunrise Marble, Taymandos Maden Mermer, Tetik Maden Sanayi, Umut İnşaat Mermer, Yüksel Gözeldemir HMF Mermer yetkilileri ödül aldı.

Bakmadan Geçme