Mermerciye izin müjdesi – Kocatepe Gazetesi

Afyonkarahisar Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (AFSİAD) toplantısına katılan Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Arslan Osman Erdinç, yaklaşık 1,5 yıldır bekleyen izin sorununun çözüldüğünü açıkladı. Birçok mermercinin habere inanmadığını açıklayan Erdinç, Başbakan Erdoğan'ın 'madenlerinizi çalıştırın, üretiminizi, ihracatınızı yapın' dediğini aktardı AFSİAD'ın Budan Termal Otel'de düzenlenen toplantısında AFSİAD'a iş dünyasındaki kadınların da üye olmasını hedeflediklerini [&hellip]

Mermerciye izin müjdesi

Afyonkarahisar Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (AFSİAD) toplantısına katılan Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Arslan Osman Erdinç, yaklaşık 1,5 yıldır bekleyen izin sorununun çözüldüğünü açıkladı. Birçok mermercinin habere inanmadığını açıklayan Erdinç, Başbakan Erdoğan’ın ‘madenlerinizi çalıştırın, üretiminizi, ihracatınızı yapın’ dediğini aktardı

AFSİAD’ın Budan Termal Otel’de düzenlenen toplantısında AFSİAD’a iş dünyasındaki kadınların da üye olmasını hedeflediklerini anlatan AFSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Şehitoğlu, yeni katılan üyelerle birlik ve beraberlik ruhuyla daha güzel çalışmalar yapmak istediklerini belirtti. Çağrılarına uyarak derneğe katılan yeni üyelere teşekkür eden Başkan Şehitoğlu, gençlere ve kadınlara yönelik faaliyet kollarıyla branşlaşmayı hedeflediklerini de vurguladı.
Afyonkarahisar ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13.1 artış gösterdiğini belirten Şehitoğlu, artış oranı ölçüsünde ihracatların devam etmesi halinde 2014 yılında Afyonkarahisar ihracatının 650-700 milyon Dolar seviyelerine yükseleceğine değindi. Afyonkarahisar’ın geçen yıl ihracatta Türkiye’de 2 basamak yükseldiğini hatırlatan Şehitoğlu, “Afyonkarahisar ihracatı 2013 yılına göre, 2014 yılında yüzde 18.1 artış göstermiştir. 2013 Yılı istatistiklerimiz 448 milyon 197 bin Dolar. Bu sonuçla Türkiye sıralamasına göre ilimiz 28’incilikten 26’ıncı sıraya ilerledi. Bildiğiniz üzere 1 milyar doların üzerinde ihracat yapan ‘yıldız iller’ var. Sayısı 18 olan bu yıldız illere yaklaşıyoruz. Amacımız 1 milyar Dolar’ın üzerinde ihracat yapan illerin arasına girmek. Bunun için canla başla çalışıyoruz.” dedi.
3 YIL SONRA YILDIZ İLLER ARASINDAYIZ
Afyonkarahisar’ın 3 yıl sonra yıldız iller olarak gösterilen 1 milyar Dolar ve üstü ihracat yapan iller arasına gireceğini açıklayan Şehitoğlu, “İhracat rakamlarımız; 2014 yılının ocak ayında, 2013 yılının ocak ayına göre yüzde 13,1 artış gösterdi. Ocak 2013’te 29 milyon 800 bin dolar ihracat yapılmışken, 2014’ün Ocak ayında 33 milyon 886 bin dolar olarak gerçekleşti. Ocak ayındaki artışa baktığımız zaman içinde bulunduğumuz yılı büyük ihtimalle 650-700 milyon Dolar arasında kapatacağımızı düşünürüz. Bu hızla 3 yıl sonra o yıldız illerden bir tanesi olacak Afyonkarahisar. İç piyasadaki bazı dengesizlikler, Afyonkarahisar’ın ihracat yapması dolayısıyla şehre yansımıyor. Afyonkarahisar iç dinamizmine, iç ekonomisine çok sirayet ettirmiyor çükü şehre yurt dışından gelen para etkili oluyor. Bu Afyonkarahisar ve ihracatçının önemi ortaya çıkmaktadır.” şeklinde konuştu.
Afyonkarahisar’ın mermer üretiminin yanı sıra yumurta ihracatında da büyük bir atılım gerçekleştirdiğini vurgulayan Şehitoğlu, toplantıya katılan konuklara ihracat rakamlarıyla ilgili bilgiler verdi. Afyonkarahisar’ın dünyada 64 ülkeye ihracat gerçekleştirdiğini kaydeden Şehitoğlu sözlerini şöyle sürdürdü, “Afyonkarahisar’ın ihracat noktasında en önemli noktası mermer madencilik ama yumurta da çok ilerleme kaydedildi. Özellikle Irak yumurta konusunda en çok ihracat yaptığımız ülke. En çok ihracat yaptığımız ülkeler ülkeler sırasıyla Irak, Çin, Amerika Birleşik Devletleri, Hindistan ve Fransa. Dolayısıyla Afyonkarahisar ihracat noktasında olması gereken noktaya emin adımlarla gidiyor. İnşallah termal, sağlık, tarih, kongre turizmiyle beraber Afyonkarahisar’ı daha güzel noktalara taşımak istiyoruz. Rektör Prof. Dr. Mustafa Solak’ın Afyonkarahisar’a kazandırdığı fizik tedavi ve rehabilitasyon merkeziyle çok büyük bir yatırım var. Bu turizm hedefleri açısından son derece önemli”
AFYON’UN İHRACATI RAKAMLARDA GÖRÜNENDEN FAZLA
Afyonkarahisar’ın Türkiye’nin maden sektöründe en çok ihracat yapan şehri olduğunu hatırlatan Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Arslan Osman Erdinç ise, Afyonkarahisar’ın ihracatının görünen rakamlardan fazla olduğunu vurguladı. Farklı şehirler üzerinden ihracat yapan Afyonkarahisarlılar’ın varlığını da hatırlatan Erdinç, Afyonkarahisar’ın gerçekte 1 milyar dolar ihracata yakın ihracat yaptığını belirtti. Erdinç, “Mermercilik Afyon için de Türkiye için de çok önemli. Zaten mermercilik demek Afyon demek. Binlerce yıla dayanan mermercilik merkezi. İtalya’dan da Yunanistan’dan da çok önce dünyadaki ilk mermercilik merkezi Afyonkarahisar’da. Ülkemize mermeri, mermerciliği tanıtanlar Afyonlular. Örneğin gidiyorsunuz Denizli’ye orada da mermerciler ya da öğretenler Afyonlu. Türkiye’nin her tarafında Afyonlu mermerciler mermerciliği devam ettiriyorlar. Afyon’un ihracatı görünen rakamlardan ve istatistiklerden çok daha fazla. 2013 yılında mermerde 502 bin ton ve 183 milyon dolarla ihracat yapılmış. Bu ton başına 362 Dolar gibi bir rakam yapıyor. Bu Türkiye’nin diğer mermer üretim merkezlerine göre en yüksek rakam. Ama gerçekte Afyonkarahisar’ın ihracatı bundan çok daha fazla. Çünkü birçok afyonlu ihracatını yaparken Denizli’den, Burdur’dan ve bir çok yerden ihracat yapıyor. Bu nedenle aslında Afyonkarahisar’ın ihracatı 183 milyon Dolar’dan çok daha yüksek bir rakam. Dolayısıyla bunlar buradan görülseydi, buradan işlenseydi Afyonkarahisar’ın ihracatının 1 milyar doların üstüne çıkması çok yakındı.” diye konuştu.
Mermercilik sektörüne müjde olarak açıklanan izin sorununun nasıl doğduğunu hatırlatan Erdinç, “12 Haziran 2012’den beri sektör büyük bir darboğaz içinde. Bunun nedeni ocak ruhsatlarının verilmemesi. Dünyanın birçok yerine biz mermer ihraç ediyoruz. Her sene değişik alternatif renkte ve dizaynda mermer talep ediliyor. İhracatımızın artışında çok büyük rol oynayacak bu talep izin sıkıntısı nedeniyle tam karşılanamıyordu. Birçok mermerci yatırımlar yaptılar. Ocak satın aldılar, araştırmalar yaptılar ya da makine satın aldılar. Ancak ruhsatlar durunca herkes mağdur oldu. Nihayet yaptığımız çalışmalar sonucu bir gelişme aldık. Bu konuda hem Başbakanlık hem Orman ve Su İşleri Bakanı hem de Enerji Bakanı nezdinde çok yoğun çalıştık. Şuayip Demirel ve yönetim kurulundaki tüm arkadaşlara bu konuda yürekten teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.
BAŞBAKAN OCAKLARI ÇALIŞTIRIN İHRACAT YAPIN DEDİ
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın mermercilere uzun zamandır bekledikleri müjdeyi verdiğini açıklayan Erdinç sözlerini şöyle tamamladı, “Burdur Valiliği’ni ziyaret sırasında Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan, Orman ve Su İşleri Bakanımız Veysel Eroğlu, Enerji Bakanımız Taner Yıldız ve Ekonomi Bakanımız Nihat Zeybekçi ile bir araya geldik. Başbakanımız; ‘ocaklarınızı çalıştırın, üretimlerinizi ihracatlarınızı yapın’ dedi. Birçok arkadaşımız buna inanmamış. Zaten ilgili bakan ve Başbakan Erdoğan haricinde kimsenin haberi yokmuş. Bu yüzden herkes balon haber sanmış ama bu gerçek. Bu izinlerin verilerek ocakların yeniden çalışması sağlandı. Zaten Türkiye’ye en yüksek geliri getiren maden sektörüdür. Otomotiv sektörüne lokomotif deniyor, kimya sektörü, demir çelik sektörü çok önde diyorlar; muazzam ihracat var deniyor ancak bu sektörlerden Türkiye’ye kalan yüzde 5. Oysa maden sektöründe yüzde 95 Türkiye’de kalıyor. Aslında Türkiye’nin gerçek lokomotif sektörü madendir. Maden sektörü geçen sene 5 milyar 27 milyon dolarlık ihracat yaptı. Ancak dolaylı ihracatla ürettiği yan maddelerle Türkiye ihracatında 15 milyar Dolar’ın üzerinde katkısı oldu. Ülke ekonomisine katkısının ise 35 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.”
SIFIRDAN MERMER OCAĞI İÇİN
23 KURULUŞTAN İZİN GEREKİYOR
Mermer ihracatının gün geçtikçe ilerlediğini söyleyen Vali İrfan Balkanlıoğlu ise, mermerciliğin ekonomide yavaş yavaş amiral gemisi olma yolunda ilerlediğini anlattı. Kat edilmesi gereken daha çok mesafe olduğunu ifade eden Balkanlıoğlu, “İnsanlarımız üretmek, memlekete iş yapmak istiyorlar. Bizde bürokrasinin bir çarkındayız ama sorun çözme makamındayız. Ancak bürokrasinin her kademesi her bürokrat bu zihniyette değil. Bu insanlar bir şeyler yapıp memleketine faydalı olmak için uğraşan insanların yolunu açmak yerine engeller, sorunlar çıkarıyorlar. Bugün bir mermer ocağını sıfırdan alıp ruhsata bağlatıp işletilebilir duruma getirmek için bildiğim kadarıyla 23 kuruluştan izin almak gerekiyor. Bu yetmiyor bir de mermer ocağı nerede ise oranın halkını razı etmek gerekiyor. Adamlar bazen önüne çıkıp tarlamızı bozuyorsun gibi yaklaşımlarla girişimciye mermer çıkarttırmayız, hayvanlarımızın otlayacağı yerleri kazıyorsun gibi basit görünen sorunlar çıkarıyorlar. Son derece can sıkıcı sorunlarla boğuşuyorsunuz.”
AFSİAD’a yeni katılan üyelere plaket ve rozetlerinin de verildiği toplantıda Vali İrfan Balkanlıoğlu, Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Arslan Osman Erdinç’e Kocatepe resmi hediye etti. Toplantıya Vali İrfan Balkanlıoğlu, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, AFSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Şehitoğlu, AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kemalettin Conkar ve işadamları katıldı. Onur BAYRAM’ın haberi

Bakmadan Geçme