• Haberler
  • Genel
  • Mermer sektöründe İran tedirginliği – Kocatepe Gazetesi

Mermer sektöründe İran tedirginliği – Kocatepe Gazetesi

Çin'le Doğu Türkistan nedeniyle yaşanan gerginliğin ardından mermer sektöründe yeni bir tedirginlik daha başladı. İMİB Başkanı Ali Kahyaoğlu, İran'a uygulanan ambargonun kademeli olarak kalkmasıyla birlikte Türk mermer sektörünü rekabet açısından büyük bir tehlikenin beklediğini söyledi İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kahyaoğlu, nükleer müzakerelerin olumlu şekillenmesi ve İran'a uygulanan ambargonun kademeli olarak [&hellip]

Mermer sektöründe İran tedirginliği

Çin’le Doğu Türkistan nedeniyle yaşanan gerginliğin ardından mermer sektöründe yeni bir tedirginlik daha başladı. İMİB Başkanı Ali Kahyaoğlu, İran’a uygulanan ambargonun kademeli olarak kalkmasıyla birlikte Türk mermer sektörünü rekabet açısından büyük bir tehlikenin beklediğini söyledi

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kahyaoğlu, nükleer müzakerelerin olumlu şekillenmesi ve İran’a uygulanan ambargonun kademeli olarak kalkmasıyla birlikte Türk mermer sektörünü büyük bir tehlikenin beklediğini söyledi. Zengin mermer yataklarına sahip olan İran’ın, ucuz enerji avantajıyla birlikte ihracatta Türkiye’nin ciddi rakibi olacağına dikkat çeken Kahyaoğlu, sektör desteklenmezse birçok ocağın kapanacağını ve kendilerini zor günlerin beklediğini vurguladı. Kahyaoğlu, ilk etapta madencilere enerji ve mazot desteği verilmesini istedi.
KABUSA DÖNÜŞEBİLİR
İnsani açıdan bakıldığında ambargonun kalkacak olmasına sevindiklerini belirten İMİB Başkanı Ali Kahyaoğlu, “Türkiye ekonomisi ve bir çok sektör açısından sevindirici karşılanan bu gelişme maalesef mermer sektörü açısından bir kabusa dönüşebilir. Çünkü İran da bizim gibi çok zengin mermer yataklarına sahip. Belki teknolojileri eski, ambargo nedeniyle satamadıkları için üretimleri gelişmemiş olabilir. Ancak petrol zengini olmaları nedeniyle onlarda enerji fiyatları çok ucuz. Enerjinin maliyetler içinde büyük pay aldığı bizim sektörde onlarla rekabet etmemiz imkansız. Ambargonun kalkmasıyla birlikte İran piyasaya girerse, bizde birçok ocak ve fabrika kapısına kilit vurur” diye konuştu. Son aylarda doğal taş ve mermer ihracatında düşüşün devam etmesi nedeniyle sektörün zaten sıkıntı yaşadığına dikkat çeken Ali Kahyaoğlu, “Bunun üzerine İran’ın pazara girecek olması nedeniyle mermer sektörü olarak endişeliyiz. Zaten ihracatımız geriliyor. İleride daha kötü sonuçlar olmaması ve sektörün zarar görmemesi için acil olarak önlem alınması gerekiyor” dedi.
AMERİKA PİYASASI
Doğaltaşta dünyanın en zengin rezervlerine sahip Türkiye, ABD ve Kanada’daki lüks konut projelerine yaptığı mermer ve traverten ihracatını artırmaya başladı. Ege Maden İhracatçı Birlikleri Başkanı Mevlüt Kaya, Türk mermer ve traverten ürünlerinin 2008 krizi öncesinde en fazla ABD pazarından talep gördüğünü, bu ülkede bir çok ünlünün yaptırdığı malikaneler ve büyük projelerde Anadolu’nun çeşitli bölgelerinden çıkarılan mermer ve travertenlerin kullanıldığını söyledi. ABD’ye kriz sonrası ihracatın durma noktasına geldiğini ancak bir can simidi olarak Çin pazarının büyümeye başladığına işaret eden Kaya, ihracatın sürekli arttığı Çin’e 2013 sonu itibarıyla 981 milyon dolarlık mermer ve traverten gönderildiğini belirtti. Ege İhracatçı Birlikleri verilerine göre yılın ilk yarısında Türkiye’nin toplam doğaltaş ihracatı yüzde 16 gerilemeyle 928 milyon dolar oldu. İhracatta ilk sırada yer alan Çin’e yüzde 25 gerilemeyle 325 milyon dolar dış satım yapıldı. 2. sıradaki ABD’ye yapılan ihracat yüzde 2 artışla 163 milyon dolara ulaştı.

Bakmadan Geçme