• Haberler
  • Genel
  • Mermer sektörü, Afyonkarahisar için lokomotif sektör

Mermer sektörü, Afyonkarahisar için lokomotif sektör

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hüsnü Serteser, mermer sektörünün kent için lokomotif sektör olduğunu belirtti Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser ve Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, İzmir'de düzenlenen 19. Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı'nda stant açan Afyonkarahisar'lı 104 firmanın stantlarını ziyaret etti. Yapılan ziyaretlerin ardından fuara katılan [&hellip]

Mermer sektörü, Afyonkarahisar için lokomotif sektör

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hüsnü Serteser, mermer sektörünün kent için lokomotif sektör olduğunu belirtti

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser ve Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, İzmir’de düzenlenen 19. Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’nda stant açan Afyonkarahisar’lı 104 firmanın stantlarını ziyaret etti.
Yapılan ziyaretlerin ardından fuara katılan Afyonkarahisarlı firmaların temsilcilerine ATSO tarafından geleneksel hale getirilen akşam yemeği programı Ege Palas Otel’de gerçekleştirildi. Yapılan programa AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Arslan Osman Erdinç, eski Afyonkarahisar Emniyet Müdürü şimdiki İzmir Emniyet Müdürü Ali Bilkay, ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, ATSO Yönetim Kurulu Üyeleri ve fuara stant açan firmaların yetkilileri katıldı.
“GURUR DUYUYORUZ”
Gecenin açılış konuşmasını ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser yaptı. Serteser, fuarlarda odayı temsil eden sanayicilere büyük önem verdiklerini ve 4’üncü defa yemek programı düzenlediklerini ifade ederek, “Biz sanayicilerimizi önemsiyoruz. Geçen seneki ihracatımız 406 milyon dolar bunun 235 milyon dolarlık kısmını mermer ve doğaltaş ihracatından sağladık. Bu noktada mermer ilimizin lokomotif sektörü olarak kendini gösteriyor. Dolayısıyla bu sektörde bizleri temsil eden değerli sanayicilerimize bu yemeği düzenlemekten büyük onur duyuyoruz. İzmir 19. Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı dünyada önemli bir fuar. Bin 163 katılımcı var, bunlar 42 ülkeden 265 yabancı ve 898 yerli katılımcıdan oluşuyor. Dünyada Asya’nın hızla gelişen fuarlarını göz önünde bulundursak da ilk sırada yer alıyor. Bu fuar bizim onur ve gurur kaynağımız” dedi.
İHRACATTA ARTIŞ VAR
60 bin metrekarelik alanda bulunan İzmir fuarında hala sırada bekleyen firmalar olduğunu kaydeden Serteser, “İZFAŞ’ı bu konuda çok eleştiriyordum fakat geçtiğimiz günlerde yaptıkları girişimlerle yeni bir fuar alanının temelini attık. İnşallah en kısa sürede bu tamamlanır ve hizmete açılır çünkü hala çadırlara kurulan stantlar gelişen ülkemize, fuarımıza yakışmıyor. 265 yabancı katılımcının ve çok sayıda katılımcının bu durumu hoş karşıladığını düşünmüyorum. Mermerin Afyonkarahisar için önemli olduğunu biliyorum. Bunu ihracat dışında da yapılan üretimle de görmüş durumdayız. Geçen sene 1 milyon 853 bin ton üretimle 115 milyonu direkt, 77, 6 milyonu da ihraç kayıtlı olmak üzere 235, 6 milyon dolar ihracat yapmış durumdayız. Geçen seneye göre yüzde 14 artış yaptık. Afyon Türkiye’de de çok önemli bir noktada, yaklaşık 1 milyon 853 bin ton toplam 7 milyon 900 bin ton üretimde çok önemli bir pay” diye konuştu.
KOMİSYON OLUŞTURULDU
Mermer sektöründe yaşanan bazı sıkıntılar nedeniyle ATSO tarafından sıkıntıların belirlenmesi ve dile getirilmesi amacıyla kurulan komisyona başkanlık eden Alimoğlu Mermer Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Alimoğlu, “Sıkıntıları dile getirmek amacıyla bir toplantı yaptık ve komisyon oluşturduk. Komisyon olarak bir rapor hazırladık ve bu raporun başbakanımıza götürülmesi gerekiyor. Bunun için ATSO Başkanımız Hüsnü Bey gerekli gayreti gösterecektir. Başbakanımıza bu rapor ulaşınca bu sıkıntıların ortadan kalkacağına inanıyorum” dedi.
2013 DAHA OLUMLU GEÇECEK
Mermerciler adına Xiamen fuarının olumlu geçtiğini ifade ederek konuşmasına başlayan Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Arslan Osman Erdinç, “2013 yılının sektör temsilcileri açısından 2012 yılına nazaran daha olumlu geçeceği kesin. Fakat 14 Haziran’dan bu yana durdurulmuş olan orman izinlerinden dolayı birçok ocak açılamadı. Onlar açılsaydı daha çok taş gönderme fırsatımız olup ihracatımız daha fazla artacaktı. Bürokratlarla yapılan görüşmeler sonucunda bazı dedikodular bertaraf edildi bununla beraber bizlere yüklenecek olan yeni sorumluluklardan haberdar olacağız” ifadelerini kullandı.
KAYNAKLAR VERİMLİ KULLANILMALI
Türkiye’nin pek çok rekabet ortamında müteşebbisler aracılığı ile mücadele ettiğini söyleyen Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, “Türkiye yapısal birçok problem yaşamasına rağmen, siyasetin bildiğimiz iklimlendirici işlevini yerine görmemesine rağmen, 1 dolarlık ihracat için 1,5 dolarlık ithalat yapılan bir ülke olan Türkiye’de yüksek katma değerli bir ürün olan özkaynağımız olan bir ürünü kullanabilmek çok sevindirici bir gelişme. Sahip olduğumuz kaynakları kullanabilme noktasında Türkiye bu durumu sağlarsa dünya ile eklemlendirme koşullarını yerine getirecektir. Bunu sağlayacak gücümüz ve potansiyele sahip olduğumuzu biliyorum. Yeter ki bu gücümüzü ve potansiyelimizi öncelik olarak ele alıp bu koşulları yerine getirebilelim. Afyonkarahisar’da yüksek katma değer ürünler arasında yer alan mermer konusunda önemli bir yere sahip bir il haline gelmiş durumda. Az önce ifade edilen problemlerinde ortadan kaldırılmasıyla beşeri bir katma değerimiz olan bu ürünün daha fazla katma değer sağlayacağı bir durumun oluşacağı aşikardır” dedi.
“AÇILMAMIŞ BÖLÜMLER AÇILDI”
Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak ise üniversite mermer alanında mühendislik ve teknoloji fakülteleri aracılığı ile çalışmalar başlattıklarını söyleyerek, “Fakültelerin açılmamış bölümlerini açtık. Birçok mühendislik bölümü üniversitemizde aktif olarak hizmet vermektedir. Bu bölümlerde çalışan öğretim üyeleri siz sanayicilerin emrindedir, bu nedenle fuarda stant açan Afyonkarahisarlı firmaları tek tek ziyaret ettik. Sıkıntılarını dinledik isteklerini sorduk. Geçen sene üniversite yönetimi olarak, Teknoloji Geliştirme Merkezi’ni açtık. Mermer ve doğaltaş sektöründe hizmet veren işletmecileri özellikle KOSGEB kredileri bakımından inovasyon çalışmalarına bekliyoruz” diye konuştu.
DOĞALTAŞ AKREDİTE LABORATUARI GAYRETİ
1 Nisan tarihinden itibaren teknopark kurma çalışmalarına başlayacaklarını belirten Solak, “Buradan sektör temsilcilerine yer veya istihdam çalışmalarına katkıda bulunacağız. Arzu eden sektör çalışanlarının yöneticilik, danışmanlık, proje yürütücülüğü, yürütücü yardımcılığı için uluslararası akademik düzeyde görevlimiz bulunmakta ve sizlerin emrindedir. Bununla beraber üniversitemizde doğaltaş akredite laboratuarı çalışmalarını sürdürmektedir. Bu konuda sizlerle birlikte olmak için ne yapılması gerekiyorsa yapıyoruz. Bunları üniversite-sanayi, üniversite- kent ve üniversite- sivil toplum işbirliğine inanmamız ve bunu sağlamak için çalışma yapma ihtiyacı duymamızdan kaynaklanıyor” ifadelerine yer verdi. Konuşmaların ardından program fuara stant açan firma yetkililerine teşekkür belgesi verilmesiyle son buldu. (Kocatepe)

19. Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’ndaki stantlar, ATSO Başkanı Hüsnü Serteser ve AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak tarafından ziyaret edildi. Stantları Serteser ve Solak’a AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kemalettin Çonkar, AKÜ Rektör Danışmanları Doç. Dr. Tuğrul Kandemir ve Doç. Dr. Yusuf Karaca ile ATSO Yönetim Kurulu Üyesi Gürcan Aşçı, eşlik etti. AKÜ Rektörü Prof. Dr. Solak, AKÜ bünyesindeki Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi’ne konulmak üzere mermerden yapılmış olan süs eşyaları ve havuzları inceleyerek firma yetkililerinden bilgi aldı. Tek tek stantları gezen heyet mermer işletmecilerine fuarın hayırlı ve uğurlu olmasını diledi. İzmir’de düzenlenen fuarda stant açan Özer Marble firmasının Pazarlama Müdürü Begüm Özer, fuar hakkında görüşlerini dile getirdi. Özer, “Firmamız olan Özer Marble İzmir Doğaltaş ve Mermercilik Fuarı kurulduğundan bu yana düzenli olarak fuara katılıyoruz. Bu seneki fuardan daha fazla verim bekliyoruz. Geçen seneye göre bu yılki fuar daha yoğun geçiyor. Fuara bağlı olarak ihracat artışımız paralel bir gelişmede kendisini gösteriyor. Fuarların ihracatımıza katkısı yadsınamaz güzel bir reklam oluyor. İzmir’deki fuarda uluslararası olması nedeniyle ülkemizin doğaltaş konusundaki zenginliğini tüm dünyaya göstermemizi sağlıyor” diye konuştu.
“TEŞVİK ALMIYORUM”
Ziyaretler esnasında görüşlerini dile getiren diğer bir sektör temsilcisi de Çakmaklar Mermer Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Çakmak oldu. Çakmak mermer sektöründe geçirdiği yıllardan bahsederek, “1963 yılında eşekle su çekerek taş ocaklarına su çekmeye başladım. Su götürme işleri yaparken taş ocağında yapılan işleri de öğrenme fırsatım oldu. O yıllarda mermer işleme konusunda birçok bilgi sahibi oldum. Zamanla ocak kiralamaya ve satın almaya başladım. 2 ay sonra sektördeki 50 yılımı kutlayacağım ve yaptığım her işte kendi özkaynaklarımızı kullanıyorum, devletten herhangi bir teşvik almıyorum. İş hayatına atılan insanlar öncelikle dürüst olmalı, 50 yıllık iş hayatımda birçok insanla karşılaştım, bu tavsiyemi tutanlar başarıyla yollarına devam etti, unutanlar başarılı olamadı. İş hayatındaki en temel ilke dürüst olmak, ben gençlerimize bunu tavsiye ediyorum” dedi.
ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİ
Ziyaretler kapsamında Demmak Demireller Mermer Makine firmasının açtığı standı da ziyaret eden heyette Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, firmanın Yönetim Kurulu Başkanı olan Şuayp Demirel’in Afyonkarahisar’da mermer ihracatı ve mermer makineleri konusunda ile olan katkısının yanında Afyon Kocatepe Üniversitesi’nde yapılacak olan bir çalışmanın talimatını verdiğini söyleyerek, “Bizde bu kapsamda önümüzdeki günlerde yapılacak olan Teknoloji ve Mühendislik fakültelerinin birleşik toplantısına kendisini davet ettik. Şuayp Bey’le bir protokol kapsamında Afyonkarahisar’da makine alanında işbirliği içinde bazı projeleri uygulamaya geçireceğiz. Bu çalışma ile üniversite-sanayi, üniversite-kent, üniversite-sivil toplum işbirliğimin ilk örneği sergilemiş olacağız” dedi.
YOL HARİTASINA UYARIZ
Afyonkarahisar’ın gelişimi ile ilgili olarak her türlü çalışmada hazır olduğunu ve destek sağlayacağını ifade eden Demmak Yönetim Kurulu Başkanı Şuayp Demirel, “Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak hocamızın bahsettiği konu hakkında onun çizdiği yol haritasında çalışmalar yapmaya hazırız. Bu yol haritası çerçevesinde ülkemize ve şehrimize faydalı hizmetlerde bulunacağımıza inanıyorum. Sanayinin diğer kurumlarla işbirliği yapmadan tek başına başarılı olması mümkün değil, üniversite ile işbirliği akademik anlamda destek alarak daha da başarılı olunacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.
HAREKETLİ BİR FUAR
ATSO ve AKÜ olarak üniversite- sanayi işbirliğinin göstergesi olarak İzmir’deki fuarda Afyonkarahisarlı mermer ve teknolojileri sektörlerindeki işletmecileri ziyaret ettiklerini ifade eden Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, “Afyonkarahisar’da mermer ve teknolojileri alanında en başta temsil eden firmalarından olan Demmak ile AKÜ önümüzdeki günlerde hayata geçirilmesi planlanan proje ile üniversite sanayi işbirliği daha iyi boyutlara ulaşacaktır. Kendilerini böyle bir projeden dolayı tebrik ediyorum” diye konuştu. İzmir’de düzenlenen fuarın Türkiye ve Afyonkarahisar açısından başarılı geçmesini temenni ettiklerini dile getiren Serteser, “Ziyaretlerimizden sonraki izlenimimiz geçen seneki fuara göre daha hareketli bir fuar olduğunu düşünüyorum. İnşallah memleketimize hayırlı olur” ifadelerine yer verdi.
HER TÜRLÜ DESTEK SAĞLANIYOR
Afyon Kocatepe Üniversitesi olarak geçmişten bu yana sanayi ile işbirliği içinde olduklarını dile getiren AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kemalettin Çonkar, bu konuda her türlü akademik ve teknik hizmeti sağladıklarını ifade etti. Mermer sektörünün Afyonkarahisar’daki ekonomisindeki yerinin büyük olduğunu kaydeden AKÜ Rektör Danışmanı Doç. Dr. Yusuf Karaca, “Bizde üniversite olarak sektörde yer alan işletmelere danışmanlık eğitim proje desteği veriyoruz. Uzun süredir çalıştığımız hizmet verdiğimiz firmalar var. Bundan sonra o firmaların sayısını artırarak, firmalarla her türlü danışmanlık ve akademik çalışmaları geliştirmek istiyoruz” ifadelerine yer verdi. Mermer sektörünün büyümeye devam ettiğini ve bu büyümeye bağlı olarak firmaların danışmanlık hizmetleri konusunda ihtiyaçların ortaya çıktığını kaydeden AKÜ Rektör Danışmanı Doç. Dr. Tuğrul Kandemir, “Biz de hem danışmanlık hem de teknik konularda elimizden gelen yardımı yapmaya çalışıyoruz” dedi.

Bakmadan Geçme