'Mermer ocakları' kararı gözden geçirilmeli

Afyonkarahisar İscehisar Mermerciler Derneği Başkanı Metin Mercan ile Doğaltaş Makina ve Teknolojileri Dernek Başkanı Hilmi Konyalıoğlu, bugün Afyonkarahisar'da başlayacak Madencilik Çalıştayı öncesinde ortak bir basın açıklaması yaparak sektördeki bir sorunu gündeme getirdi. Afyonkarahisar'daki mermer ocakları hakkında 11 Ocak 2016 tarihinde yürürlüğe giren kararın gözden geçirilmesini isteyen Mercan ve Konyalıoğlu, 'Maden İşleri Genel Müdürlüğü ve Maden [&hellip]

Afyonkarahisar İscehisar Mermerciler Derneği Başkanı Metin Mercan ile Doğaltaş Makina ve Teknolojileri Dernek Başkanı Hilmi Konyalıoğlu, bugün Afyonkarahisar’da başlayacak Madencilik Çalıştayı öncesinde ortak bir basın açıklaması yaparak sektördeki bir sorunu gündeme getirdi. Afyonkarahisar’daki mermer ocakları hakkında 11 Ocak 2016 tarihinde yürürlüğe giren kararın gözden geçirilmesini isteyen Mercan ve Konyalıoğlu, “Maden İşleri Genel Müdürlüğü ve Maden İşleri Daire Başkanlığının iş güvenliği gerekçesiyle 11 Ocak 2016 tarihli faaliyeti durdurma kararını tebliğ etmesiyle şehirde kaosa sebebiyet vermiştir. Şehrimizin Valisi, Belediye Başkanı, İl Genel Meclis Başkanı, Ticaret Odası, Mermer ve Makinacılar Derneklerinin, diğer sivil toplum kuruluşlarının mermer ocaklarına karşı yapılan yanlış uygulamaya duyarsız kalmamış, başta Afyonkarahisar basını olarak tüm şehir el birliği yaparcasına sürece zarar vermeyecek şekilde hassasiyet göstererek mermer ocaklarına sanayici ve iş adamlarımıza sahip çıkmıştır” dedi.
İLGİLİ MAKAMLARA İZAH EDİLDİ
Mercan ve Konyalıoğlu, “Sektörde uygulanması mümkün olmayan, ütopik rehabilitasyon çalışmaları istenmektedir. MİGEM’e izah etmemize rağmen bu konuda bir sonuç alınamamıştır. Bu anlattıklarımız Afyonkarahisar özelindedir. Fakat bu diğer ocaklara da emsal olacak şekilde MİGEM tarafından çalışma yapılmaktadır. Bu bakış açısıyla doğal taş ocaklarının kapanması kaçınılmazdır. Türkiye Doğaltaş sektörü 2014 yılı itibariyle 2.1 milyar dolar ve  2015 yılı itibariyle 1,9 milyar dolarlık ihracat ile aynı yıl içerisinde maden ihracatının yüzde 49’luk bölümünü gerçekleşmiştir. 2014-2015 ihracat farkı yüzde 12’lik bir düşüşü göstermektedir. Maalesef uygulanan politikalar sektörün önünü tıkamıştır. Bu bakış açısı ile ocak ve fabrika üretimi gerilemektedir. Şu ekonomik şartlarda ve ortamda memleketimizin üretmeye ve istihdam etmeye ihtiyacı vardır. Doğal taş sektörü emek yoğun bir üretim yapısına sahiptir. Enerji Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Sektör, MİGEM ve Orman Genel Müdürlüğü özelinde ciddi bir koordinasyona birlikte hareket etmeye ihtiyaç vardır. Aksi takdirde bugüne kadar büyüyen sektör yok olmaya mahkumdur” ifadelerini kullandı.
TAVSİYEDE BULUNMAKTAN
ÖTE BİR ŞEY YOK
İki derneğin ortak açıklamasında şu vurgulara yer verildi:
“Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı konuya direkt müdahale ederek, Maden İşleri Genel Müdürlüğü’ne gerekli müdahaleyi yaparak konunun ivedilikle çözülmesi talimatını deklare etti. Ankara’da MİGEM’le yapılan, Tümmer, Ege İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulları, 15’e yakın Mermerciler Derneği, Sanayici ve işadamlarımızın katıldığı toplantıda, konunun yanlış pencereden ele alındığını ısrarla belirtmeleri üzerine, bu kararı tekrar gözden geçireceklerini ifade eden Maden İşleri Genel Müdürlüğü, inceleme yapmak üzere ikinci heyet göndererek konunun çözümü noktasında tavsiyede bulunmaktan öteye gidememiştir. Maden İşleri Genel Müdürlüğü’ndeki bu yanlış karar tüm sektörü olumsuz etkilerken kararda imzası bulunan bürokratların vurdum duymazlığı, Afyonkarahisar halkı ve STK’ların tepkisiyle karşılaşınca, Olaya daha hassas yaklaştı. Afyonkarahisar’ın marka değeri arasında bulunan termallerimiz, lezzetlerimiz, turizm ve otellerimizin lokomotifi konumunda olan mermer sektörüdür. Afyonkarahisar halkı bunun farkındadır. Haklı, akılcı ve pasif direnişin ilgili ve yetkililerin gözden kaçırmayacağını ümit ediyor, Madencilik Çalıştayımızın hayırlı olmasını temenni ediyoruz.” (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme