Mermer ocakları İHA’larla taranacak

Maden ve Harita Mühendisliği Bölümleri İscehisar mermer ocaklarında İHA'larla saha etütleri yapmaya başladı   Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği ve Harita Mühendisliği Bölümlerinin ortak bilimsel araştırma projesi kapsamında, mermer ocaklarının insansız hava aracı (İHA) yardımıyla üretim haritalarının çıkartılması ve üretim miktarlarının saptanmasına ilişkin çalışmalara başlandı. ARAZİ ÇALIŞMASI BAŞLADI Bu çalışma kapsamında Mühendislik [&hellip]

Maden ve Harita Mühendisliği Bölümleri İscehisar mermer ocaklarında İHA’larla saha etütleri yapmaya başladı

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği ve Harita Mühendisliği Bölümlerinin ortak bilimsel araştırma projesi kapsamında, mermer ocaklarının insansız hava aracı (İHA) yardımıyla üretim haritalarının çıkartılması ve üretim miktarlarının saptanmasına ilişkin çalışmalara başlandı.
ARAZİ ÇALIŞMASI BAŞLADI
Bu çalışma kapsamında Mühendislik Fakültesi öğretim elemanları Prof. Dr. İ. Sedat Büyüksağiş, Doç. Dr. Murat Uysal, Araştırma Görevlisi Mustafa Gürsoy ve Araştırma Görevlisi Eren Can Seyrek ile birlikte lisans öğrencisi Enes Çelik’ten oluşan bir ekip tarafından İscehisar’da bulunan Sayın İnşaat (Mabella Mermer), Bekişoğlu Mermer ve Selim Kılıç Mermer’e ait mermer ocaklarında arazi çalışması yürütüldü.
“ÜRETİM VE STOK MİKTARLARI
SAPTANABİLECEK”
Maden Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. İ. Sedat Büyüksağiş, çalışmalarla ilgili şunları kaydetti:
“Bölümümüze mermer ocakçılarımızdan ve diğer madencilerimizden sahalarının saptanmasına ve etüt edilmesine, üretim haritalarının oluşturulmasına, blok üretim ve pasa miktarlarının saptanmasına ilişkin oldukça yoğun hizmet verilmesi talepleri gelmekteydi. Harita Mühendisliği Bölümü Fotogrametri ABD Başkanı Doç. Dr. Murat Uysal’ın da destekleri ile birlikte ekip kurarak ortak arazi çalışmaları yapmaya başladık. İHA’larla elde edilen görsel ve sayısal verilerin işlenerek bilimsel araştırmaların yanı sıra, raporlama faaliyetleri de yapılacaktır. Halen Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG), sahalara ilişkin raporlarda İHA’lardan elde edilmiş verileri de doğrudan kabul etmeye başlamıştır. İHA’lar ile saha ölçümleri firmaların işlerini daha çabuklaştırmakta, oldukça hassas düzeyde üretim ve stok miktarları saptanabilmektedir. Profesyonel bir ekiple yalnız Afyonkarahisar değil tüm ülkemiz madenciliğine katkıda bulunmaktan büyük mutluluk duyuyoruz.”

Bakmadan Geçme