“Mermer Müzesi ve Dış Ticaret Ofisi kurulmalı”
Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı (TOSYÖV) Afyonkarahisar Destekleme Dernek Başkanı İhsan Beşer, İscehisar’da Mermer Müzesi, Afyonkarahisar’da da Belediye’ye bağlı Dış Ticaret Ofisi kurulması gerektiğini belirtti Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı (TOSYÖV) Afyonkarahisar Destekleme Dernek Başkanı İhsan Beşer, Sultandağı Belediye Başkanı Osman [&hellip]
Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı (TOSYÖV) Afyonkarahisar Destekleme Dernek Başkanı İhsan Beşer, İscehisar’da Mermer Müzesi, Afyonkarahisar’da da Belediye’ye bağlı Dış Ticaret Ofisi kurulması gerektiğini belirtti
Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı (TOSYÖV) Afyonkarahisar Destekleme Dernek Başkanı İhsan Beşer, Sultandağı Belediye Başkanı Osman Acar, işadamı Sami Korhan Gürhan, işadamı İsmail Alpı ve Mahmut Çimen’le Çin Halk Cumhuriyeti’ni ziyaret etti.
MERMER MÜZESİ ŞART
Çin Halk Cumhuriyeti’nde önemli izlenimler edindiğini kaydeden Beşer, “Bizim mutlaka İscehisar’a bir Mermer Müzesi yapmamız lazım. Biz ‘Afyonkarahisar mermer kenti’ diyoruz, ama mermer müzemiz yok” dedi.
DIŞ TİCARET OFİSİ ÖNERİSİ
Kamu kurumlarının kentlerin markalaşma ivmesini hızlandırıcı rol üstlendiklerini hatırlatan Beşer, bu konuda Dış Ticaret Ofisi’nin kurulmasını önerdi. Beşer, “Afyonkarahisar Belediyesi’nde Dış Ticaret Ofisi kurulması lazım. Dış ticareti yönlendirecek bir kişinin oraya atanması lazım. Termalde, mermerde, gıdada söz sahibiyiz demek için dış ticarete kapı açmak için bir biriminin olması gerekir” diye konuştu.
KİRAZ İHRAÇ EDİLEBİLİR
Beşer, Çin’deki ziyaretlerinden sonra çeşitli sektörlerde çalışan Çinli heyetlerin de Afyonkarahisar’da misafir edileceğini vurguladı. Beşer, Gıda Güvenliği Anlaşması imzalandıktan sonra Sultandağı Kirazları’nın Çin’e satılabileceğine dikkat çekti.
1 haftada 38 görüşme yaptılar
Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı (TOSYÖV) Afyonkarahisar Destekleme Dernek Başkanı İhsan Beşer, Afyonkarahisar’dan bir heyetle
Çin Halk Cumhuriyeti’ni ziyaret ettiklerini belirtti. Bir haftada 38 görüşme yaptıklarını belirten Beşer, “Çin ziyaretimizden sonra Çinli heyetleri de Afyonkarahisar’da ağırlayacağız” dedi
Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı (TOSYÖV) Afyonkarahisar Destekleme Dernek Başkanı İhsan Beşer, Sultandağı Belediye Başkanı Osman Acar, işadamı Sami Korhan Gürhan, işadamı İsmail Alpı ve Mahmut Çimen’le Çin Halk Cumhuriyeti’ni ziyaret etti. Şangay, Jiaxing (Caşin), Guangzhou, Fuijang(Fuju) ve Pekin’i ziyaret eden Afyonkarahisar Heyeti, gittikleri kurumlarda “Türk Heyeti Hoşgeldiniz” yazısıyla karşılandı.
VERİMLİ ZİYARETLER
Ziyaretin son derece verimli geçtiğini belirten İhsan Beşer, “Biz buradan Şangay’a gittik. Şangay’dan Caşin’e geçtik. Guangzhou, Fuju ve Pekin’i ziyaret ettik. 1 haftalık programda, 38 görüşme yaptık. Bütün gittiğimiz yerlerde araç tahsis ettiler, otel tahsis ettiler. Heyetimizin programını Çin Halk Cumhuriyeti’nin Ticaret Ateşesi organize etti” dedi.
“İŞBİRLİĞİNE HAZIRIZ”
İlk ziyaretin Caşin’e yapıldığını belirten Beşer, “Caşin’de sıcak su, deri kimya, şehir ısıtması ve kiraz alımıyla ilgili görüşmeler yaptık. Sıcak suyu daha yeni bulmuşlar. Şehrin valisi, ‘Her şekilde işbirliğine hazırız’ dedi. Sadece Caşin’de 260 bin KOBİ var” diye konuştu.
KİRAZ İÇİN BÜYÜK PAZAR
Guangzhou Ticaret Odası Başkanı ve meyve-sebze halinin yöneticisi ile görüşmelerinin de olumlu geçtiğini belirten Beşer, “Bütün hali gezdirdiler. Ağırlıklı olarak ABD, Şili ve Güney Afrika’dan mal geliyor. Ticaret Odası Başkan Yardımcısı, Temmuz’da bütün heyetiyle birlikte Afyonkarahisar’a gelecek. Çin’in kiraz ithalatı 143 milyon dolar. 100 milyon dolarını Şil’iden alıyor. 43 milyon dolarını ABD’den alıyor. Gıda Güvenliği Anlaşması imzalanmamış. Bu anlaşma imzalandıktan sonra Sultandağı Kirazları’nı Çin’e ihraç etmemiz mümkün” diye konuştu.
YATIRIM YAPMAK İSTİYORLAR
Fuijang’da ise mermercilerle bir araya geldiklerini belirten Beşer, “Burada doğaltaş fuar merkezini ziyaret ettik. Orada mermercilerle bir araya geldik. Oradaki mermerciler de Aralık ya da Ocak ayında biz heyet olarak gelecekler. Fujiyang’da Afyon’a yatırım yapmak isteyen bir firma sahibi var. Destekle ilgili bilgi istiyor” ifadelerini kullandı.
PEKİN’DEN HEYET GELECEK
Çin Halk Cumhuriyeti’nin başkenti Pekin’de de önemli bir görüşmeye katıldıklarını belirten Beşer, “Fujiyang’da görüşmenin ardından Pekin’de Giyecek-İçecek İhtisas Ticaret Odası Başkanı ile bir araya geldik. Onlar da bizi ziyaret edecek” dedi.
ÇİN’DE DİYALOG ÇOK ÖNEMLİ
Çin’in Batı’dan birçok farkının olduğunu hatırlatan Beşer, “referans”ın önemine işaret etti. Beşer, şöyle devam etti:
“Çinliler’de diyalog ve referans iyiyse, mal satılabilir. Bir kere mal satmak zordur ama satınca da ömür boyu satarsınız. 2 sene önce başlayan ilişkiler önemli noktaya geldi. Şu ana kadar iki kere Çin Tam Yetkili Büyükelçisi geldi. Sayın Büyükelçi bize verdiği tüm sözleri tuttu. Kirazla, mermerle ilgili bağlantılar kurmamazı sağladı. Bundan sonra iş firmalara düşüyor.”
Mermer Müzesi ve Dış Ticaret Ofisi kurulmalı
Çin’deki ziyaretlerinden önemli izlenimler elde ettiğini anlatan Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı (TOSYÖV) Afyonkarahisar Destekleme Dernek Başkanı İhsan Beşer, İscehisar’da Mermer Müzesi, merkezde ise Afyonkarahisar Belediyesi’ne bağlı Dış Ticaret Ofisi kurulmasını önerdi
Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı (TOSYÖV) Afyonkarahisar Destekleme Dernek Başkanı İhsan Beşer, Çin Halk Cumhuriyeti’nden önemli izlenimlerle Türkiye’ye döndüğünü belirtti. Beşer, Afyonkarahisar’ın başta mermer olmak üzere tüm ürünlerde kendisini tanıtarak marka olabileceğini vurguladı.
İscehisar’da bir Mermer Müzesi kurulmasını öneren Beşer, “Bizim mutlaka İscehisar’a bir Mermer Müzesi yapmamız lazım. Biz ‘Afyonkarahisar mermer kenti’ diyoruz, ama mermer müzemiz yok. Çin’de yapma mermer ocağı maketi yapmışlar. Yapma ocağı herkese gösteriyorlar. Ocaklardan mermer nasıl çıkartılıyor, onu göstermişler. Mermerin çöpünden sanat eseri yapmışlar” dedi.
BELEDİYE GARANTÖR OLMALI
Marka şehir olma yolunda ilerlerleyen Afyonkarahisar’da Belediye’nin de bir kamu kurumu olarak şehrin lokomotif gücü olabileceğine dikkat çeken Beşer, bu çerçevede “Dış Ticaret Ofisi”nin kurulmasını önerdi. Beşer, şöyle konuştu:
“Afyonkarahisar Belediyesi’nde Dış Ticaret Ofisi kurulması lazım. Dış ticareti yönlendirecek bir kişinin oraya atanması lazım. Termalde, mermerde, gıdada söz sahibiyiz demek için dış ticarete kapı açmak için bir biriminin olması gerekir. Belediye mermer alan ile satan arasında garantör olmalı. Bir yatırım söz konusu olduğunda her iki yatırımcı da ‘Belediye ticaret konusunda sözünde duran kişi ve şirketleri buraya çağırmıştır’ düşüncesiyle hareket etmeli. Devletin güvenilir bir kuruluşu olan Belediye, böylece aracı rol oynar.”
TÜM ÜRÜNLERİN TANITIMI YAPILMALI
Dış Ticaret Ofisi’nin Afyonkarahisar için yararlı olacağına inandığını söyleyen Beşer, “
Dış Ticaret Ofisi, dünyanın her tarafına Afyonkarahisar’daki ürünlerin tanıtımını yapacak. E-posta ile ulaşacak. Sadece e-posta değil, bütün tanıtım unsurlarını tanıtacak. Sonra cevap geldikçe ilgili firmalara e-posta atacak. Şu saatte şuraya heyet geliyor diyecek, toplantı organize edecek. Dışarıdan gelen heyeti Mermer Müzesi’ne götürecek, showrooma götürecek, sonra bir toplantı masasında alıcı ile satıcıları buluşturacak. Dış Ticaret Ofisi kurulduğunda, Afyonkarahisar’a ait ürünlerin yurtdışındaki showroomlarda da sergilenmesi için girişimler yapılacak” dedi.
YATIRIMCILAR OSB’Yİ DE GEZMELİ
Organize Sanayi Bölgesi’nde de yatırımcıların gezmesi için bir “gösterim odası” öneren Beşer, “Çinliler, sizi tanımadan sizden mal almaz. O nedenle önce kendimizi Çinlilere tanıtmamız lazım. Örneğin Organize Sanayi Bölgesi’ne Mermer Müzesi kuramayız ama, bir showroom kurulmalı” dedi.