Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sezer Küçükkurt
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

MERMER, ÇİN, VİRÜS VE DEVLET

Afyonkarahisar ekonomisinin bel kemiği mermercilik… İlimizde yapılan üretimin de, istihdamın da, ihracatın da en büyük payı mermercilik sektöründen.
Maalesef mermercilik sektörü inim inim inliyor. Her fırsatta bu inlemeler yetkili makamlara iletilmeye çalışılsa da ne yazık ki etkisi pek görülemiyor.
***
Mermercilik sektörünün en önemli pazarı Çin Halk Cumhuriyeti. Malum Çin, ilahi adaletin tecellisi olarak şu günlerde “virüs” ile kıvrım kıvrım kıvranıyor. Müslüman Türklere yaptıkları zulmün karşılığını görüyorlar zannımızca. Onlar Müslüman Türkleri toplama kamplarına kapatıyorlardı, Mevla onların şehirlerini onlara toplama kampı haline getiriverdi. Dünyanın dev ülkelerinin ses çıkaramadığı Çin’e bir virüs musallat eden Yüce Yaradan, mazlumların ahını alıyor sanki.
Tıpkı Nemrud gibi. Hani İlahi emirlere karşı gelen anlı-şanlı Nemrud’a bir sivrisinek musallat olmuştu. Burnundan giren sivrisineğin beynine verdiği ızdıraba dayanamayan Nemrud kafasına tokmakla vurulmasını emretmişti ve böylece kendi emriyle feci şekilde can vermişti. Bir virüs de koca Çin’i dize getirdi.
Dikkatinizi çekiyor mu, Çinliler’e üzülen yok hiç… Biz “Beter olsunlar” demiyoruz ama, ilahi mesajı alıp almadıklarını merak ediyoruz doğrusu.
***
Neyse Çin’in derdi kendine yeter ama mermerciler de Çin’in derdi ile dertlenip dururlar şu günlerde. Çin’deki dünyanın en büyük mermer fuarı virüs nedeniyle iptal edilmiş. Oysa Türkiye’deki tüm mermerciler bu fuarı bekliyorlardı. Her yıl bu aylarda dünya mermerciliğinin kalbi Çin’deki mermer fuarında atarmış. Bu fuarda alınan siparişler, yapılan bağlantılar neredeyse tüm bir yılın mermercilik piyasasını belirlermiş. Çin’den Şubat-Mart aylarında gelen siparişlerle yılın geri kalanı planlanırmış. İşte bu fuar virüs nedeniyle iptal edilmiş. Yapılıp yapılmayacağı da belirsizmiş.
Hal böyle olunca ilimiz ve ülkemizdeki mermercilerin durumu da sıkıntıya girmiş.
***
Mermercilik sektörünün sıkıntısı Çin’den ibaret olsa iyi… Bir de “bürokrasi hazretleri” var malum.
“68 bin 500 TL” bir mermer ocağının yıllık olarak devlete ödemesi gereken harç parası. Zaman zaman 100 bin TL’yi de bulabiliyor harç bedeli. Eğer son ödeme tarihi olan Ocak ayın sonuna kadar bu parayı ödemezseniz harç parası 2 katına çıkıyor. 6 ay boyunca iki katına çıkan harç bedelini yatıramazsanız ocak işletme ruhsatınız iptal ediliyor. Böyle bir gecikme cezası başka bir yerde yok. Ocak’ta ödersen öde, Şubat’a kalırsan 2 misli, 6 ayda yatıramazsan hakkın iptal…
Cezaya itiraz eden yok ama “el insaf” diyor mermerciler.
“Gecikme cezası dediğin yüzde 10 olur, 20 olur haydi bilemedin yüzde 50 olur. İkiye katlayan sonra da iptal getiren ceza ne devlette ne özelde görülmüş” diye dert yanıyorlar.
Bilenlerin anlattığına göre; Afyonkara-hisar’da 500 mermer işletmesi varsa bunların ancak 20’si “güldür güldür” para kazanan kısmı. Geri kalanı büyük bir mücadelenin içerisinde. Yeni bir ocak için ruhsat müracaatında bulunduğunuzda 1 yılı bulan bekleme sürelerine rastlanıyor. Afyonkarahisar’da devletten 24 milyon TL bedelli ihale ile ocak alanı kiralayan ve 2 yıldır ruhsatını alamadığı için ocağına girip iş yapamayan üreticiler var. Düşünün bu ülkede faizlerin yüzde 24’lere yükseldiği günler oldu yakın zamanda. Hele ki böyle bir işe bir de kredi ile borçla girdiyseniz vay halinize…
Hasılı kelam; mermercilik sektörü ilimiz ekonomisini sırtlıyor ama beli fıtık olmuş vaziyette. Fıtık patladı patlayacak. Allah doğru çalışan herkesin yardımcısı olsun, mermercilerin cümlesinin işini rast getirsin. Dua bizden, çözüm Devlet-i Âli’den…

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER