- Haberler
- Faydalı Bilgiler
- Merinos Koyun Özellikleri Nelerdir?
Merinos Koyun Özellikleri Nelerdir?
İnternette birçok kullanıcı Merinos koyununun özeliklerini araştırıyor. Merinos koyunu tam olarak hangi özelliklere sahiptir?
Kıvırcık koyunu ile Alman Yapağı Et Merinosunun melezlenmesiyle elde edilen Merinos koyunu ırkı, %90’ın üzerinde Merinos genetik yapısına sahiptir. Vücut yapısı geniş, derin ve yuvarlaktır. Sırtı düzgün ve geniştir, sağrısı geniş olup hafifçe düşüktür. Bacakları iri ve orta uzunlukta, butları dolgun ve derindir. Başın yüz kısmı ile bacak uçları tüysüz ve beyaz renktedir. Kuyruğu uzun, ince ve yağsızdır. Erkeklerin %10-15'inde boynuz bulunurken, dişiler boynuzsuzdur. Yapağısı ince ve tekstil endüstrisinde kullanıma uygundur.
MERİNOS KOYUNUNUN KARAKTERİSTİK ÖZELLİKLERİ NELER?
Merinos ırkı, yüksek yaşama gücüne sahip olup yılın büyük bir bölümünde kızgınlık gösterir. Kuzular hızlı gelişim gösterir. Merinos koyunları uysal karaktere sahip, güçlü sürü içgüdüsüyle kolayca yönetilebilir hayvanlardır. Sağım ve kırkım işlemlerine karşı tepkileri olumsuz değildir. Anneliğe dair içgüdüleri kuvvetlidir. Merinos koyunları, bulundukları çevre koşullarına kolay uyum sağlar ve hastalıklara karşı dirençlidir. Özellikle bakım ve besleme koşulları iyi olan, az engebeli ovalık bölgelerde yetiştirilmeye uygundur.
MERİNOS KOYUNUNUN ÖZELLİKLERİ
Merinos koyunları, üstün yün kalitesi ve et verimi ile öne çıkar. Genellikle yün üretimi amacıyla yetiştirilirler ve dünya genelinde yüksek kaliteli yünleri ile tanınırlar. Orta büyüklükte ve kompakt vücut yapısına sahip olan Merinoslar, ince lifli ve yumuşak yün üretirler. Dayanıklı ve farklı iklim koşullarına uyum sağlayabilen bir ırktır.
FİZİKSEL ÖZELLİKLER
Merinos koyununun fiziksel özellikleri arasında, kuyruk uzun, ince ve yağsızdır. Erkeklerin %10-15’i boynuzludur; dişilerde boynuz bulunmaz. Yapağı yapısı sık kıvrımlı ve incedir. Yerli ırklara göre daha iri ve büyük yapılıdırlar.
VERİM ÖZELLİKLERİ
Merinos koyununun verim özellikleri olarak, her koç başına 100-120, hatta 130 kadar kuzu verimi sağlanabilir. Doğuran koyun başına kuzu verimi ortalama 100-140 arasında değişir. Dişi koyunlardan 2.5-3 kg, erkeklerden ise 3-4 kg yapağı elde edilir. Yapağı kalitesi 58’S-60’S arasında, uzunluğu ise 7-8 cm'dir. Canlı ağırlıkları 60-80 kg arasındadır. Laktasyon süresi 130-140 gündür. Bu sürede 50-70 kg süt verimi sağlanır. İkiz doğum oranı %10-15 civarındadır. Kirli yapağı verimi 2.4-3.2 kg arasındadır. Laktasyon süresince ortalama 50-55 kg süt üretebilirler.