Mere: 'Verimli bir yıl oldu'

Orman İşletme Müdürü Zekeriya Mere, Afyonkarahisar’da 2010 yılında kurumunun yaptığı faaliyetleri basın mensuplarıyla paylaştı. Mere, Orman İşletme Müdürlüğü’nün genel anlamda başarılı bir yılı geride bıraktıklarını bildirdi Orman İşletme Müdürü Zekeriya Mere, 2010 yılında yapılan faaliyetleri, basın toplantısıyla kamuoyuna açıkladı. 2010 yılının ormancılık faaliyetleri açısından son derece verimli bir yıl olduğunu belirten Mere, '2010 yılı bizim [&hellip]

Mere: “Verimli bir yıl oldu”

Orman İşletme Müdürü Zekeriya Mere, Afyonkarahisar’da 2010 yılında kurumunun yaptığı faaliyetleri basın mensuplarıyla paylaştı. Mere, Orman İşletme Müdürlüğü’nün genel anlamda başarılı bir yılı geride bıraktıklarını bildirdi

Orman İşletme Müdürü Zekeriya Mere, 2010 yılında yapılan faaliyetleri, basın toplantısıyla kamuoyuna açıkladı. 2010 yılının ormancılık faaliyetleri açısından son derece verimli bir yıl olduğunu belirten Mere, “2010 yılı bizim ormancılık faaliyetleri ile ilgili gerçekten çok verimli geçen bir yıl oldu. Bizim ilimiz Çevre ve Orman Bakanımızın memleketi olduğu için gerçekten faaliyetler de çok yoğun geçiyor. Sağolsun kendilerinin sayesinde proje üzerine proje üretiyoruz. Afyonumuzda çevre ve ormancılık olarak yapılmayan pek çok faaliyeti yapar oluyoruz. Hem de programın üzerinde yapar oluyoruz” dedi,
2010 yılında elde edilen başarı başlıkları arasında genç ormanların bakımının olduğunun altını çizen Mere şöyle konuştu:
“Ormanda ormancılıkta biz üretim çalışmaları yapı-yoruz. Afyonkarahisar’da Sivrihisar’dan giriyor, Sandıklı-Dinar tarafından çıkıyor, boş bir araziden giriyor, boş araziden çıkıyor. Afyon’da orman mı var diye çok serzenişte bulunuluyor. Güzel ormanlarımız da var bizim. Sinanpaşa’nın yamaçları, Hocalar havzası, Sandıklı Akdağ. Çay, Sultandağları’nda genç ormanlarımız var. Ormanlarımızın yüzde 80’ine yakını genç orman. Bunlarda biz bakım yapmak durumundayız. Ormanda bakım yaptığınız zaman hem boy hem çap hem de kalite artıyor. Ormanlarımız daha güzelleşiyor. Bu bakımı yaparken aynı zamanda orman köylülerine iş sağlamış oluyoruz. 2010 yılında tahmin ediyorum 4 milyon lirayı geçtik, orman köylüsüne verdiğimiz para olarak bu bakımlardan dolayı. Bu bakımlardan elde ettiğimiz ürünleri de özellikle yonga ve kağıt sektörüne sattık. 6 mil-yon lira civarında da bir gelirimiz oldu. Oradan elde ettiğimiz ürünü pazarlıyoruz, 6 milyon lira gelir elde ediyoruz. Bu Afyonkarahisar’da 2010 yılında bir rekor oldu. Hem kendi orman köylümüzü iş sahibi yapmış olduk. Hem de ormanları sağlıklı hale getirdik, güzelleştirdik. Hem de kasamıza paramıza para girdi. Kağıt sektörüne de ürün vermiş olduk.”
Orman yangınları ile mücadele devam etti
Ormanlarda ulaşılamayacak bölümlere toplam 29-30 kilomet-re yol yaptıklarını belirten Mere, orman yangınları ile mücadelenin 2010 yılı içinde de sürdüğünü bildirdi. Mere, “2010 yılında yine orman yangınları ile karşılaştık. Bu bizim Akdeniz kuşağının doğasında var. Sıfır yangın bu yıllara kadar yaşanmadı, yaşanmaz da. Ama bizim tabii burada hassasiyet gösterdiğimiz konu ormanların orman yangınından dolayı fazla tahrip olmaması. 2010’da bizim için iyi bir, başarılı bir yıl geçti. Sizlerin aracılığınızla çok defa anız yangınları ile ilgili ikaz edilmesine rağmen 170’in üzerinde anız yangını oldu. Bunların tabii hepsi ormana girmedi. Biz bir çoğuna müdahale ettik. Artık orman yangını söndürür değil de tarla söndürür duruma geldik. Bunlardan birkaçı ormana girdi. Özellikle havanın çok rüzgarlı olduğu günlerde, sıcaklığın aşırı olduğu günlerde ormana girdi. 22 adet ormanda oldu ama bozuk sahalarda oldu. 30 hektar civarında bir alan tahrip oldu. Bu alanlarda hemen ağaçlandırma çalışmaları başlattık ve bitirdik” diye konuştu.
Şehit ve gaziler için orman kuruldu
Ağaçlandırma konusunda da önemli bir atak yaptıklarını vurgulayan Zekeriya Mere, “Sayın Bakanımızın da bu konuda çok büyük destekleri oldu. Bizim Afyon’daki asıl hedefimiz köylerin hemen arkalarında ya da karşılarındaki sahalarda ağaçlandırma yapalım. İnsanların önce görsel zevklerini tatmin edelim. Oksijenlerini çok yakından teneffüs etmelerini sağlayalım. Köy ormanları, belde ormanları tesis ettik. 304 hektar kadar bir köy ormanını yaptık. Köylülerden işgücü desteği aldık. 66 değişik yerde şehitler ormanını bitirdik. Terör şehidi olan şehitlerimiz için şehitler ormanı kurduk, bitirdik. Gaziler ormanı da hemen onun karşısında tesis ettik” ifadelerini kullandı.
Katı atık bertaraf tesisinin hizmete girmesinden sonra bazı çöplüklerin at��l hâle geldiğini hatırlatan Mere, bu bağlamda Emirdağ’da çöplüğü ağaçlandırma konusunda başarılı bir çalışma yürüttüklerini, 2011 yılında da Sandıklı’da ağaçlandırma çalışması yapmayı düşündüklerini söyledi.
Ağaçlandırma faaliyetler son sürat
Mere, şöyle devam etti:
“Sayın Bakanımız 15 milyon fidan dikeceğiz, dedi 2010 sonu ve 2011 sonu itibariyle. Bir il bazında Türkiye’de her halde bu kadar bir fidan dikimi olmamıştır. Çok isabetli de oldu. O bizi ne kadar zorlarsa biz de şartlarımızı zorlayacağız. Çevre Müdürlüğü ile bu anlamda çalışmalara başladık. Son sürat gidiyoruz. 3 milyon-6 milyon fidanı biz dikecektik. Isparta 2 milyon dikecekti. 6 milyon Çevre Müdürlüğü, 1 milyon da okullara dağıtılacak fidandı. Biz konuda son sürat sahaları sürmeye ve dikime devam ediyoruz.3 milyon fidanı bulduk. Biz bunu fazlasıyla karşılayacağız diye düşünüyorum. Bu iyi bir çalışma. İnşallah Bakanımızın da desteği ile Afyonkarahisar’ı Afyonyeşilhisar yapacağız. Bu çalışmanın diğer yıllar da devam etmesi lazım diye düşünüyorum. Biz, şu anda özellikle şehir girişlerine çok önem veriyoruz. Şehre girildiğinde intiba değişecek.”
Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’nun basın mensupları için bir basın ormanı sözü verdiğini aktaran Mere, “Bununla ilgili de yeri bulduk. Şu anda dikime hazır. Özdilek’ten sonra arıtma tesisine giderken sağda 10 hektar civarında bir saha bulduk. Fakat oraya girdik, 500 dönüme yaklaştık. Piknik yapılabilecek bölümü de var” dedi.
Sosyal ormancılık da yaptıklarına dikkat çeken Zekeriya Mere, “Bizim bir görevimiz de sosyal ormancılık. Halkla içiçe yapabileceğimiz sosyal ormancılığı ön planda tutmak idi. Bu bağlamda Kent Ormanları ve piknik yerlerini çok ciddi olarak ele aldık burada. Beldelerimiz olsun, köylerimiz olsun biraz fakirdik” şeklinde konuştu. (Kocatepe)

2-B Kanunu için hazırlık yapılıyor

Orman İşletme Müdürü Zekeriya Mere, orman vasfını yitirmiş hazine arazileri olarak bilinen 2-B alanları hakkında 2011’de yoğun bir çalışma yapılmasını beklediğini söyledi. Mere, bu konudaki hazırlıklarının sürdüğünü kaydederek “2011 yılında 2-B ile ilgili bir kanunun çıkma durumu var. Bunun ön hazırlıklarını yapıyoruz. Öncelikle parsel tespitlerini, sınır tespitlerini yapıyoruz. Şu anda 4 ekibimiz, Afyonkarahisar’ın tüm köylerindeki yapılmış çalışmaları tekrar inceliyorlar. İnşallah daha sonra bunun tapu çalışmaları da yapılacak. Kanun çıkar çıkmaz bunun uygulamasına geçilecek” dedi.

Bakmadan Geçme