Mere: Bal ormanı genelge oldu
Karahisar TV Haber Müdürü Murat Emre’nin hazırlayıp sunduğu, kentin sorunlarının ve çözüm önerilerinin masaya yatırıldığı Yerel Gündem programına Orman İşletme Müdürü Zekeriya Mere konuk oldu. Mere, Ağızkara göleti çevresinde yapılan bal ormanının örnek alınarak Bakanlık tarafından “genelge” haline dönüştürüldüğünü belirtti Kentin nabzını tutan ve daire müdürleri ile sivil toplum kuruluşları temsilcilerine kamuoyu önünde kendilerini ifade [&hellip]
Karahisar TV Haber Müdürü Murat Emre’nin hazırlayıp sunduğu, kentin sorunlarının ve çözüm önerilerinin masaya yatırıldığı Yerel Gündem programına Orman İşletme Müdürü Zekeriya Mere konuk oldu. Mere, Ağızkara göleti çevresinde yapılan bal ormanının örnek alınarak Bakanlık tarafından “genelge” haline dönüştürüldüğünü belirtti
Kentin nabzını tutan ve daire müdürleri ile sivil toplum kuruluşları temsilcilerine kamuoyu önünde kendilerini ifade etme imkanı sağlayan Yerel Gündem programının bu haftaki konuğu Orman İşletme Müdürü Zekeriya Mere oldu. Mere. Karahisar TV Haber Müdürü Murat Emre’nin yanısıra Karahisar TV Haber Editörü Mustafa Dağhan, Haberci Gazetesi muhaberi Hayati Kanat ile Hisar Gazetesi muhabiri Satılmış Akkaş’ın sorularını yanıtladı.
2010 yılı izinde daha önceki çalışma düzeninin neredeyse iki katı çalışma yaptıklarını belirten Zekeriya Mere, Orman İşletme Müdürlüğü’nün faaliyetleri hakkında da geniş bilgi verdi. Programda, Şuhut’ta Ağzıkara mevkiinde yapılan bal ormanına ayrı bir yer ayıran Mere, bu fikrin kendisiyle birlikte istişare yaptığı üniversite öğretim üyelerinden çıktığını belirtti. Mere, “Ağzıkara göletini etrafını ağaçlandırmakta maksadımız. Bakanlığımız burada farklı bir şey yapmak istedi. Macaristan’da akasya ormanı var ve oradan çok güzel bal temin ediliyor. Biz de burada bal ormanı yapmayı planladık. Sayın Bakanımız da beni Fransa’da arıcılıkla ilgili bir kongreye gönderdi” dedi.
Arıcıların 6 kalması sağlanacak
Mere, bal ormanı fikrinin Türkiye’ye örnek olmaya başladığını da belirterek, bu durumun yalnızca Orman İşletme Müdürlükleri tarafından değil Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından da benimsendiğini söyledi. Mere, “Arıcının gelmesi ve 6 ay kalması için değişik zamanlarda çiçek açan ağaçlardan kurulu bir orman yapmak istedik. Geven var orada, kekik var, adaçayı getirdik. İnsanların oraya alışması için zaman lazım. Bizim biu projemiz genelge haline geldi. Genelgede arıcılık sektörünün ihtiyacı olan ağaç türlerinin dikilmesine kadar geldi bu iş” diye konuştu.
2010 yılında zirveye ulaşıldı
2011 yılı içinde 16 milyon fidan dikim işlemini bitirmeyi hedeflediklerini söyleyen Mere, bu konuda Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’nun da önemli bir etken olduğunun altını çizdi. Mere, şöyle konuştu:
“2010, ormancılık anlamında zirve yaptığımız bir yıl oldu. Afyon’da ormanla ilgili şöyle bir zihniyet var: Sivrihisar’dan giriyoruz, bir taraftan çıkıyoruz, sağımızda solumuzda hiçbir ağaç yok. Afyonkaranisar’ı kıraç bir memleket olarak biliyorlar. Bir tek gördükleri Köroğlu’ndaki orman parçası. Afyonkarahisar’da orman var. Afyon’un coğrafyası çok büyük olduğu için belli noktalarda sıkışmış kalmış. En büyük orman parçamız Sinanpaşa’nın arka yamaçları, Hocalar’ın arka yamaçları, Sandıklı Akdağ ormanları, Köroğlu belinde, Emirdağ’da çok güzel ormanlarımız var. Çay ve Sultandağları’nda da ormanlarımız var. Afyonkarahisar’da orman oranı yüzde 15, bu Türkiye ortalamasının çok altında. Bu, 2000 yılından önceki rakam. 169 bin hektar yapıyor bu. 1,4 milyon hektarlık bir Afyon olduğunu düşünürseniz çok düşük bir rakam. Bu rakam şu anda 251 bin 600 hektar, yüzde 25’e te-kabül ediyor. 2003’ten bu tarafa müthiş bir artış var. Ormana müdahale eskisi gibi yok. Sayın Bakanımız ağaçlandırma sevdalısı. Afyonkarahisar ağaçlandırma konusunda aç kalmış. Geçmiş arkadaşları tenzih ederim ama Bakanımız varken bu imkanı kullanmak lazım.”
Tedirginlik, işa başlayınca aşıldı
Afyonkarahisar’ın eski Valisi Haluk İmga’nın bir gün kendisini arayarak “Sayın Bakanımız, 16 milyon fidan çalışması yapmanızı istiyor” dediğini ve rakamın büyüklüğü nedeniyle bir tedirginlik yaşarıklarını aktaran Mere, “Biz Kasım’ın sonuna doğru başladık bir ay önce bir kar yağdı durduk. Önümüzdeki hafta hava açarsa Nisan’ın 15’ine kadar dikim yapabiliyoruz. 16 milyonu bölüştük. Korkuyla girdik. İşe başlayınca rahatladık. Yapacağız dedik ama biraz korku vardı. 16 milyon en altı, fazlası olacak diye düşünüyorum” dedi.
Rutinin dışına çıkılıyor
Kendisini “rutinin dışına çıkan bir kişi” olarak tanımlayan Mere, hedeflerden daha fazlasına ulaşabilmek için daha çok çalışılması gerektiğini vurguladı. Mere, “Artı koyabilmek gerekiyorsa sabah erken gelip gece geç gideceksiniz. Rutinin dışına çıkacaksınız. 200’9un başına da rutinde gidilmiş. Biz Kasım(dan kar yağana kadar 350 işçi çalıştırdık. Hepsi de Afyonkarahisarlı. Genç, yaşlı, kadın erkek ağaçlandırma için çalıştılar. 16 mil-yonun birçoğunu yaptık. Yüzde 60’ını geçtik. belki dikimlerimiz sonbahara kalabilir ama arazi olarak hiçbir sorunuz olmayacak” şeklinde konuştu.
Köy ormanları kazançlı hale geldi
Orman İşletme Müdürlüğü’nün fidan dikimi yanında üretime de katkı sunması gerektiğine dikkat çeken Zekeriya Mere, bu duruma örnek olarak orman köylerindeki gelişmeleri gösterdi. Mere, şunları aktardı:
“Bizim işimizin en önemli bölümü köy ormanları. Bir şehir dediğiniz zaman sağında solunda ağaç olur. Biz ücra yerlerde çalışma yapıyorduk ama köylerin ve kentlerin etrafını ağaçlandıkmak istedik. Hem görsellik hem de havası için bunu düşündük. Ağaçlar büyüyence de insanlar ekonomik olarak bundan faydalansın dedik. Bizim köylümüz ormana bakıyor. Hepsi de başarılı. İnşallah ormansız köy bırakmamaya çalışacağız. Orman köylerine yaptıracağınız hizmetleri direkt yaptırabilirsiniz. Buradan girdi dönüyor. Buradan 6 buçuk milyon liralık bir girdimiz var. Ormansız dedikleri Afyon’da bu kadar bir para verilmiş. Bize ağaç olarak döndü, orman köylüsüne para olarak döndü.”
Basın ormanı, basına yakışacak
Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’nun “mangal partisi” sözü verdiği basın ormanıyla ilgili çalışmanın da hızla devam ettiğini hatırlatan Orman İşletme Müdürü Zekeriya Mere, “Basın ormanı, Bakanımızın bir girişimi. Sizin çabalarınızı daha iyi görüyor. Bayramlaşmanının son gününde sizi gördü ve aklına geldi. Basın ormanı kurulması talimatı verdi. Güzel bir yerde bulunması gerekir. Basına da yakışması gerekir. İzbe bir yerde olmaması lazım. Çok yerde hatıra ormanı kurulmuş ama adı var kendinde ağaç yok. Tabela sahibi olsam o tabelayı söker alırım diyorum. O kurumu kötü hale getiriyor. Öyle bir yer yapalım ki güzel olsun, dolu dolu olsun. Bizim çalıştığımız bir yer vardı, orayı basın ormanı yapmaya karar verdik. Özdilek’ten sonra şehitler ormanına varmadan bir yer tespit ettik. Tam virajın olduğu yerdi. Müthiş bir saha var orada. Türkiye’nin çeşitli yerlerinden fidan getirdik. İnşallah Mart ayında piknik planımız var” ifadelerini kullandı. Mere, Afyonkarahisar’daki basın mensuplarının görevini hakkıyla yerine getirdiğini, aynı zamanda yapılan olumlu çalışmaları gündemde tutarak daire müdüründen işçisine kadar herkesin azmini artırdığını kaydetti.
60 yeni işçi alındı
Kamuoyunda Eskişehir Orman Bölge Müdürü Mahmut Aydın’ın yangın işçileriyle ilgili sözlerinin tartışılmasının anımsatılması üzerine Mere, “Bizde yangın işçileri var. Bu işçiler fizik gücüyle çalışan işçiler. Mevzuata göre belli bir yaştan sonra çalıştıramıyorsunuz. Yaz mevsimi alınır. Ekim sonund çıkarlardı sonra kadro almaya başladılar. Yaşı geçenler yeteri kadar performans gösteremiyor. Kadroda şişikliğe neden oluyor. Yeni işçi alamıyorsunuz. Biz sayın Bakanımız döneminde 60 kişi aldık. Birtakım eski işçilerimiz henüz çalışıyor” şeklinde konuştu.
En büyük kent ormanı, bizim kent ormanı
“Sadece fidan dikmek, ağaçlandırmayı ve ağaçları sevmek yetmez, takip etmek de gerekir” diyen Mere, Zafer Ormanı’ndan da bahsetti. Mere, Türkiye’nin en büyük kent ormanını inşa ettiklerini belirterek “Biz Zafer Ormanı’nı Belediye’ye biz kiraladık. Biz de oradayız. Güvenlik konusu büyük bir sorun orada. En büyük kent ormanını inşa ettik. Birkaç giriş var. 3 girişi var. 110 hektarlık bir saha. Bu kaç kişi ile korunur? 10-15 kişiyle korunması lazım. 3 giriş kapısını kontrol etmek gerekir. Bizim istediğimiz insanların buraya sahip çıkmaları. Tahmin ediyorum ilkbahar itibariyle belediye orada çalışmaya başlayacak. Açıldıktan sonra hemen hemen her hafta sonu oraya gittim ben. İnsanların buraya gelebilmesi için cazip bir nokta olması lazımdı. Yel değirmeni de o nedenle koyduk” dedi.
2B hakkında bilgi verdi
Orman İşletme Müdürü Zekeriya Mere, ulusal basında çok tartışılan 2B Kanunu hakkında da şu ifadeleri kullandı:
“Ülke çapında bir problem 2B. 2B 1982 Anayasası’nda bir tanım. Ormana çeşitli müdahaleler olabiliyor. Onlarabir zabıt tutuyorsunuz, mahkemeye gidiyorlar, mahkemede ceza alıyorlar. Ancak binaların müsaderesi konusunda sonuç alınmıyor. Orada hiçbir vergi ödemeden bir arsaya sahip olmuş oluyorlar. Bu kanun şu: 31.12.1981 tarihinden önce orman vasfını kaybetmişse buraların orman dışına çıkarılmaıs öngörülüyor. Komisyonlar geliyor, bakılır. Orman dışına çıkıralan bir araziyi kullandıkları anda bu insanların ücreti kabil satılmasını öngörüyor.”
Telefonlarla tebrik ve teşekkür
Orman İşletme Müdürü Zekeriya Mere’nin konuk olduğu Yerel Gündem programına Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Afyonkarahisar Şubesi Başkanı İsmail Kumartaşlı ile TEMA İl Temsilcisi Önder Çelik de telefonla bağlanarak Mere’ye yaptıkları faaliyetlerden dolayı teşekkür etti. (Kocatepe)