Mercimekli bükmemiz yurt dışına açıldı
Afyonkarahisarlı Melike Taşpınar (33) annesiyle yıllarca önce hobi olarak misafirleri için hazırladıkları börek ve mercimekli bükmenin imalatını yaparak, ABD ve Japonya olmak üzere yurt içinde pek çok şehire gönderiyor Melike Taşpınar 17 yıl önce annesiyle birlikte hobi olarak yaptığı börek, ağzı açık ve mercimekli bükmeleri kurduğu iş yerinde üretmeye başladı. Taşpınar’ın ürettiği mercimekli bükme ve [&hellip]
Afyonkarahisarlı Melike Taşpınar (33) annesiyle yıllarca önce hobi olarak misafirleri için hazırladıkları börek ve mercimekli bükmenin imalatını yaparak, ABD ve Japonya olmak üzere yurt içinde pek çok şehire gönderiyor
Melike Taşpınar 17 yıl önce annesiyle birlikte hobi olarak yaptığı börek, ağzı açık ve mercimekli bükmeleri kurduğu iş yerinde üretmeye başladı. Taşpınar’ın ürettiği mercimekli bükme ve böreklerin ünü kısa sürede Çankaya Köşkü ve Başbakanlık’a kadar uzandı. Yurt dışına gidenlerin de vazgeçilmez hediyesi oldu.
Taşpınar, annesiyle misafirlere ikram etmek için yaptıkları hamur işlerini bir işyeri kurarak pazarlama düşüncesinin aklına geldiğini ifade ederek, bugün geldiği noktada 30 çeşit ürünün imalatını yaptığını söyledi. Taşpınar, “Bir gün bu işin hem imalatı hem de satış fikrini anneme açtım. Annem bu fikrime oldukça sıcak baktı ve gereken desteği verebileceğini söyledi. Bunun üzerine annem ile birlikte mutfakta bizzat bu işi öğrenmeye başladım. Sonrasında evimizin altında mahalle altında küçük bir dükkânımız da bu işe başladık.” dedi.
Taşpınar, azim ve kararlılıkla bu işi yürütmeye devam ettiğini, annesi ile birlikte bu işi belirli bir süre götürdükten sonra başka bir yerde imalathane açarak 5 kişiye de iş verdiklerini kaydetti.
Afyonkarahisar’ın mercimekli bükmesi ve böreğinin ününün kısa sürede il dışına taştığını belirten Taşpınar, “İşyerimiz yerli ve yabancı müşterilerin uğrak yeri oldu. Geçen yıl Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan Afyonkarahisar’a geldiğinde bizim mercimekli bükmemizi tatmış ve oldukça da beğenmişti. Onun dışında Afyonkarahisar’dan Çankaya Köşkü’ne ve Başbakanlık’a ziyarete gidenler hediye olarak bizim ürünlerimizden mutlaka götürürler. Bunun dışında birçok siyasi, bürokrat ve iş adamı da bizim müşteri-mizdir.” diye konuştu.
Taşpınar, Uzakdoğu’dan Afyonkarahisar’a gelen turistlerin de mercimekli bükmeyi yemeden şehirden ayrılmadıklarını dile getirdi.
“Mercimekli bükmede
meşhur olmalı”
Melike Taşpınar, bayan girişimci olmanın zorlukları olduğunu ifade ederek zamanla bunları aştığını ve hedefine ulaştığını kaydetti.
Hedefinin, kendilerinin uzun yıllar üzerinde çalışarak faklı bir damak lezzetini yakaladıkları mercimekli bükme ve börekleri şehrin simgesi haline getirmek olduğunu ifade eden Taşpınar, markasını da tescil ettirdiğini kaydetti.
Taşpınar, şunları söyledi: “Afyonkarahisar’ın nasıl sucuk, kaymak, lokumu meşhurları varsa Afyon bükmesi de daha çok meşhur olmalı. Bu işi daha iyi yerlere getirmek, daha ilerletmek isti-yoruz. Bizim ürünlerimizin özelliği tamamen ev usulüne uygun yapılması. Hamurunu özenle kendimize özgü bir teknikle açıyoruz. Hamur 5 kat olarak yağlanarak katlandıktan sonra 100’er gramlık kesildikten sonra oklava ile özenle açtıktan sonra içerisine mercimeğini koyup kapatıyoruz. Yağlayıp tepsiye koyuyoruz, fırına veri-yoruz. Ancak, bütün bunlar yılların verdiği deneyim ve tecrübe ile yapılarak şu anki lezzet yakalanmış oluyor.”
Ünü yurt dışına kadar gitmiş
Taşpınar, Ankara, Isparta, İzmir, İstanbul, Antalya, Kütahya başta olmak üzere birçok ile Afyon bükmesi ve böreklerini gönderdiklerini dile getirdi. Bükme ve böreklerin ününün yurt dışına kadar uzandığını kaydeden Taşçı, “Mesela Toyota firmasının temsilcileri, Japonya’ya giderken bizim bükmemizi götürdüler. Afyonlu işadamlarımız ABD’de okuyan çocuklarını ziyarete giderken bize sipariş verirler, hediye olarak götürüler. Umre ve hac yolculuğunda özellikle yolda giderken yemek için sipariş verirler.” şeklinde konuştu.
Afyonkarahisar’ın yöresel unlu mamullerinden bazıları şöyle: “Mercimekli bükme, peynirli kıymalı ağzı açık tepsi böreği, nişan kurabiyesi, gelin çöreği, haşhaşlı övme, ev baklavası, katmer, gözleme, kurabiye.” (Cihan)