Mera kanununda düzenleme yapılması gerekiyor

Seçim çalışmaları kapsamında ilimizde gelen Türkiye Partisi (TP) Genel Başkanı Abdüllatif Şener, Afyonkarahisar Ticaret Borsası'nı ziyaret etti. Ziyarette mera kanunu konusu açılınca Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Mühsürler, mera kanununda acilen düzenlemeler yapılması gerektiğini belirtti TP Genel Başkanı Abdüllatif Şener'in eşliğinde partililerle gerçekleştirilen ziyarette Afyonkarahisar’daki hayvancılığı anlatan Afyonkarahisar Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Mühsürler, mera kanununda acilen [&hellip]

Mera kanununda düzenleme yapılması gerekiyor

Seçim çalışmaları kapsamında ilimizde gelen Türkiye Partisi (TP) Genel Başkanı Abdüllatif Şener, Afyonkarahisar Ticaret Borsası’nı ziyaret etti. Ziyarette mera kanunu konusu açılınca Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Mühsürler, mera kanununda acilen düzenlemeler yapılması gerektiğini belirtti

TP Genel Başkanı Abdüllatif Şener’in eşliğinde partililerle gerçekleştirilen ziyarette Afyonkarahisar’daki hayvancılığı anlatan Afyonkarahisar Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Mühsürler, mera kanununda acilen düzenlemeler yapılması gerektiğini dile getirdi. Mühsürler, “Kapasitesi uygun işletmelere bu meralar verilirse çok farklı sonuçlar oluşacaktır. Ekonomiye katkı oluşacak ve sonuçlar yarar sağlayacaktır” dedi.
“Et, süt ve yemin aynı istikrarda olması lazım”
Kapasite olarak besi materyalinin dağılmaya başladığını belirten Mühsürler, hayvan sayısında nispeten azalma olduğuna dikkat çekti. İthal etin olmazsa olmazların içinde yer aldığını aktaran Mühsürler, “İthal et gelmek zorundaydı. Damızlık inek kesiminde sütün para etmediği dönemlerde kaygılarımız vardı. Şu anda et konusunda fazla sıkıntımız yok fakat et, süt ve yemin aynı istikrarda olması lazım. Şimdi de yem fiyatları yükseldi” diye konuştu.
Şener iktisatçı gözüyle tarım
ekonomisini değerlendirdi
TP Genel Başkanı Şener; iktisatçı gözüyle değerlendirdiği tarım ekonomisinde tarımın ve gıdanın kendisine özgü nitelikleri olduğuna dikkat çekti. ‘Piyasa ekonomisi ne kadar iyi işlerse ülke performansı o kadar iyi olur’ şeklinde konuşan Şener, konuşmasında şunları söyledi; “Tarım ürünleri ile ilgili olarak işi piyasaya bırakırsanız üretici perişan olur. Piyasa için sınırsız sayıda üretici ve tüketicinin piyasada dolaşması lazım. Tarım ürünlerinde ise üretim yıllıktır. Arz – talep değişir. Her mevsim sonuçlar aynı olmaz. Tarımda piyasayı terk etmek çiftçiyi bitirmek anlamına gelir. Mutlaka birlik, borsalar ve devletin müdahalesi ile üretici korunmalı. Bu anlayış doğrultusunda dünyada başta borsalar birlikler içerisinde çalışmış. Devlet sürekli teşvikler oluşturmuş. Piyasada oluşan dalgalar ve söylenen kontrolsüz sözler siyaset açısından tehlike oluşturdu. Rehavet buradan kaynaklanmıştır. Süt fi-yatları iyi kurgulansaydı bu sıkıntılar oluşmazdı” diye konuştu.
“Özelleştirmeye değil,
yabancılaştırılmaya karşıyız”
Mühsürler’in mera kanununda değişiklik öngörmesine ilişkin görüşlerini dile getiren Türkiye Partisi Merkez Karar Yürütme Kurulu Üyesi (MKYK), Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Çetin Volkan Akyol, söz konusu teklifin masaya yatırılabileceğini ifade etti. Vatandaşın meradan faydalanması için devletin garanti koyması gerektiğini dile getiren Akyol, “Farz edelim ki kanun değişti. 3 bin dönümü size verdik. Bu merayı ıslah edecekseniz o bölgedeki sıkıntısı, hayvan başı ne kadar para ödeyeceksiniz? İnsanlar bu konularda açıklık olmadığı için korkuyorlar. Vatandaşın o meradan faydalanması için devletin bir garanti koyması gerekiyor. Bugün doğuda birçok fabrika alındı hepsi kapatıldı. Türkiye özelleştirme adı altında farklı uygulamalara gidiyor. Bunun önünü açabilirseniz, köylüler ve üreticilerin önü açılabilir. Özelleştirmeye değil, yabancılaştırılmaya karşıyız. Ülke içerisindeki insanların daha iyi üretim yapması için yapılması gereken her şeye biz hazırız” diye konuştu.
Ziyaretin ardından Afyonkarahisar Ticaret Borsası’nda Türkiye Partisi Genel Başkanı Abdüllatif Şener’e ve parti mensuplarına, Afyonkarahisar’a has bükme ve ağzıaçık ikramı yapıldı.

Bakmadan Geçme