• Haberler
  • Genel
  • Memurun toplu sözleşme sevinci – Kocatepe Gazetesi

Memurun toplu sözleşme sevinci – Kocatepe Gazetesi

12 Eylül 2010 Anayasa değişikliğinin ardından toplu sözleşme hakkı kazanan memurlar ilk toplu sözleşmelerini imzaladılar Afyonkarahisar Belediyesi bu konuda öncülük ederek birçok belediyeden önce memurları ile toplu sözleşme imzaladı. Memur-Sen Konfederasyonuna bağlı Bem-Bir-Sen ile Afyonkarahisar Belediyesi arasında imzalanan toplu sözleşmeyle birlikte memurlara 100 lira zam yapıldı. Zammın yanı sıra eğitim yardımı da alacak olan memurlar [&hellip]

Memurun toplu sözleşme sevinci

12 Eylül 2010 Anayasa değişikliğinin ardından toplu sözleşme hakkı kazanan memurlar ilk toplu sözleşmelerini imzaladılar

Afyonkarahisar Belediyesi bu konuda öncülük ederek birçok belediyeden önce memurları ile toplu sözleşme imzaladı. Memur-Sen Konfederasyonuna bağlı Bem-Bir-Sen ile Afyonkarahisar Belediyesi arasında imzalanan toplu sözleşmeyle birlikte memurlara 100 lira zam yapıldı. Zammın yanı sıra eğitim yardımı da alacak olan memurlar ilk sözleşmelerine imzayı attı. Belediye Meclis Salonu’nda düzenlenen toplu sözleşme törenine Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Bem-Bir-Sen Genel Başkanı Mürsel Turbay, Memur-Sen İl Temsilcisi Abdullah Çelik, Bem-Bir-Sen Şube Başkanı Murat Gürsan, Belediye Meclis Üyesi Mustafa Albay ve Belediyemiz memurları katıldı.
“2010 memurlar için milat”
Törenin ilk konuşmasını yapan Bem-Bir-Sen Genel Başkanı Mürsel Turbay, Bem-Bir Sen’in Türkiye genelinde yetkili bir sendika olduğunu hatırlattı. Sendikalarının altı yıldır Hükümetle masaya oturduğunu ve kamu çalışanlarının haklarını koruduğunu ifade eden Mürsel Turbay, “Sendikamız sizlerden almış olduğu aidiyet bilinci ile hareket eden ve aynı zamanda da hem Türkiye’de hem de dünyada yapılan yanlışlıklara karşı da sosyal sorumluluğu olan bir sivil toplum kuruluşudur. Gerçek anlamda biz sendikacılık yapmaya gayret ediyoruz. 2010 yılı Türkiye’de kamu çalışanları için bir milattır, büyük kazanımlar getirmiştir. Özellikle de yerel yönetim çalışanları için ayrıca farklı kazanımların ve geçmişte kazanımların affı ile ilgili 6009 Sayılı Torba Yasası ile geçici 8. Madde de geçmişe yönelik memur çalışanlarımızın borçları affedilecektir. Bu borçların affedilmesi olayında sendikamız yasanın hazırlanmasından hatta sizlere duyurulmasında gecenin geç saatlerinde sizlere ve çalışan arkadaşlarımıza sms ile duyurmuştur. Yani çalışanlarımızla ilgili duyarlılığımız son derece üst seviyededir” dedi.
“Hırs ve kinden dolayı ‘Hayır’ dediler
Kazanımların başında 12 Eylül referandumuyla elde edilen toplu sözleşme hakkı geldiğini anlatan Genel Başkan Turbay, referandumda ‘hayır’ oyu veren sendikaları da eleştirdi. Turbay, “Bazı sendikalar, bazı konfederasyonlar 12 Eylül referandumunda ‘hayır’ demişlerdir. Hal bu ki; bir sendikanın tabiri caiz ise Amentü’sü diyebileceğimiz hedeflerinden birisi de toplu sözleşme hakkını alabilmektir. 7 yıldır o masadayım. 7 yıl boyunca tüm sendikalar ve konfederasyonların hepsinin söylediği söz; ‘bize toplu sözleşme hakkını kim verirse, onu tarihe altın harflerle yazacağız’ şeklindeydi. Ama hükümete ve siyasi partiye olan hırs ve kinlerinden dolayı ‘hayır’ dediler. Halbuki ‘hayır’ demeleri mümkün değildi. Ama biz açık ve net bir şekilde ilkeli ve seviyeli duruşumuzu hiç bozmadık dedik ki; ‘grev olmadığı için yetmez ama ‘evet’ Bundan sonra da inşallah ümit ediyoruz ki; grev hakkımızı da ileriki yıllarda alacağız. Bunun için gayret vereceğiz. Ama masadan kaçarak değil, masada oturarak biz kavgayı sevmeyiz. Memur- Sen’in ruhunda kavga yoktur. Kavgadan biz hiç beslenmedik. Suçsuz esnafın camlarını kırmakla, kaldırım taşlarını söküp atmakla suçsuz vatandaşın yol kenarındaki arabalarının camlarını kırmak, yakmak, yıkmak asla bize yakışmaz. Hiçbir zaman eğilmedik, dik durduk. Dedik ki; ‘Bu ülkede ücret dengesizliği var, bu ülkede ücret adaletsizliği var, bu ülkede kurumlar arasında ücret dengesizliği var. bunları düzeltelim’ Her masaya oturduğumuzda hükümete de bu taleplerimizi ilettik” ifadelerini kullandı.
“Belediye personeli rahatlayacak”
Memurlar arasındaki ücret dengesizliklerini de aktaran Mürsel Turbay, “Maaş alamayanlarla ilgili de biliyorsunuz Türkiye genelinde bazı küçük belediyelerde özellikle sayısı az olan belediyelerde maaş problemleri var. Bir taraftan sözleşmeleri yapılırken, bir taraftan ek ücretler alınırken, diğer taraftan da biliyorsunuz ki belediyeler arasındaki ekonomik ve coğrafi farklılıkları gelir, farklılıkları ayrıcalıkları olabilir. Bu vesile ile maaş alamayanlarla ilgili de Başbakanlık Genelgesini imzalanmadan önce biz basına duyurmuştuk, bu genelge de yayımlandı. Ümit ediyorum ki; önümüzde çıkacak Torba Yasa ile Belediyelerimizde rahatlama görülecektir. Bugün burada Başkanımızla böyle güzel bir ekiple Afyonkarahisar’da yapmış oldukları çalışmaları görme fırsatı bulduk. Bu manada Belediye Başkanımızı ve çalışanlarını tebrik ediyorum. Bu sözleşmenin ülkemize, milletimize, Afyonkarahisar’a, Belediyemize, çalışanlarımıza hayırlar getirmesini diliyorum” dedi.
“Başarı ekip
çalışmasıyla geliyor”
Belediye Başkanı Burhanettin Çoban ise birçok belediyeden daha önce memurlarla sözleşme imzalayarak bu konuda öncülük etmekten mutluluk duyduğunu belirterek sözlerine başladı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı dönemindeki söylemlerinden olan ekip çalışmasına son derece önem verdiklerini ifade eden Başkan Çoban, başarının da buradan geldiğini söyledi. Belediyecilikte ekip işinin önemli olduğuna dikkat çeken Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, “Biz her alanda tüm belediye çalışanlarımızla memuru ile işçisiyle, sözleşmelisiyle hatta şirket çalışanları ile biz bir ekibiz. Dolayısıyla ekip olarak beraber seviniriz, beraber üzülürüz. Başarıda hepimizin beraberdir, varsa başarısızlıkta yine hepimizindir” diye konuştu.
“Çalışanlarımız
alacaklarını gününde alıyor”
Dikkat edilmesi gereken diğer konuların ise insan ve para yönetimi olduğunu anlatan Başkan Çoban, para yönetiminde Afyonkarahisar Belediyesi’nin başarılı bir konuma geldiğini hatırlattı. Belediye Başkanı Çoban, “Şuan gerek Genel Merkezimiz, İçişleri Bakanlığımız, gerekse de bu tür sivil kuruluşlar zaten görüyorlar bakıyorlar ki; Afyonkarahisar’ı Türkiye’de Belediyeler arasında en zirve noktalara koyuyorlar. İlçelerde veya beldelerde ki duruma baktığımız zaman Sendika Başkanımız durumu izah etti. Çoğu belediyemiz hala çalışanın maaşını tam veremiyor. Örneğin bir ilçe Belediyemiz var, işçilerin kıdem tazminatlarını hala aylık 500 lira taksitler halinde veriyor. Düşünün 60 bin TL alacağı varsa 120 ayda paranızı alacaksınız. 120 ayda 10 yıl yapar. Benimde amcam Belediye’den emekliydi. Çok iyi hatırlıyorum 2000- 2001 yıllarında kıdem tazminatını 12 taksitle almıştı. Şu an biz tüm çalışanlarımıza maaşlarını günü gününe ödediğimiz gibi bugün emeklilik dilekçesini veren bir işçimizin emekli ikramiyesi ertesi gün hesabına yatıyor. Tabii memur arkadaşlarımız içinde toplu sözleşme hakkı bir yıldır düşünülüyordu. Şube Başkanı arkadaşımız sürekli bizi ziyaret ediyordu. 12 Eylül referandumu ile birlikte memurlarımıza toplu sözleşme hakkı getirildi. Bizde buna dayanarak Değerli sendikacı arkadaşlarımızla temasa geçerek bir çalışma yaptık. Memur arkadaşlarımıza ne verebiliriz dedik imkanlarımız çerçevesinde bir şeyler yaptık. Çok iyimidir, elbette değildir. Ama başlangıç her zaman önemlidir. Toplu sözleşme olması dolayısıyla her sene mutlaka bir taraf isteyecek, bir tarafta mutlaka verdiğini artıracak” ifadelerini kullandı.
“O gün eleştirip hayır
diyenler bugün haktan
yararlanmak istiyor”
12 Eylül referandumuyla kazanılan memurlara toplu sözleşme hakkının bazı sendikalar tarafından eleştirildiğini hatırlatan Başkan Çoban, “Toplu sözleşme hakkı Anayasa referandumu ile getirildiği halde çok enteresandır bazı sendikalar karşı çıktılar. Yıllardır söylenen istenilen buydu, ama bunun karşısında durdular. Yine çok enteresandır ilimizde de bu tür aleyhte çalışan memur sendikalar var. Bizim bu toplu sözleşme ile ilgili çalışmalarımız duyulunca o sendikalar dilekçe vermişler. ‘Bizde faydalanmak isti-yoruz’ diye. Ne güzel biz bundan mutlu oluyoruz, memnun oluyoruz onlara karşı durumda olmamız söz konusu değil. Ama sen Anayasayla getirilen bu referanduma karşı çıkıyordun neden hemen dilekçe verip de bu haktan faydalanmak istiyorsun?… İnsan biraz özür dilemeli, sıkılmalı bir takım şeyler ifade etmeli ‘ biz yanlış yaptık, memurun haklarını korumadık, memurun aleyhinde çalışma yaptık’ diye söylemesi gerekir diye belirtmeden geçemiyorum” dedi.
“100 ile 200 lira arasında zam yapıldı”
Toplu sözleşme ile birlikte memurların kazanımları hakkında bilgi veren Başkan Çoban konuşmasını şöyle sürdürdü; “Bu toplu sözleşmeden doğan sosyal denge sözleşmesi ile çalışanlarımızın her ay 100 lira hesabına yatıracağız. Birim sorumlusu yada müdür olarak görev yapan arkadaşlarımızdan eğer bu görevi tedviren yapıyorsa yani asaleten atanma durumu yoksa Birim Sorumluları için 150 lira, diğer arkadaşlar için 200 lira her ay ödeme yapacağız. İlköğretim de okuyan çocuklar için 100 lira, orta öğrenim için 150 lira, üniversite için 250 lira Eylül ayında eğitim desteği verilecek.”
“Başarı ödüllendiriliyor”
Yapılan sözleşme gereği başarılı memur personele gösterdikleri performansa göre 200 lira ile 2 bin TL arasında başarı ikramiyesi vereceklerini ifade eden Başkan Çoban sözlerini şöyle tamamladı; “Yine her çalışanımızı sırayla 30 kişi olmak üzere komşu ülkelere karayolu ile göndereceğiz. Belediyelerde ekip ruhuyla yapılan çalışmalarda başarısızlık yada yanlış, cezalandırılabileceği gibi başarı da ödüllendirilmesi gerekiyor. Bizde Belediyemizin verimliliğine katkı sağlayan, güzel işler yapan, performansı göz dolduran Belediye’nin gelirlerini artıran, giderlerini azaltan, bize proje sunan arkadaşlarımız olursa sendikamızla ortak kurulacak komisyonla beraber böyle başarılı memur çalışanlarımıza aylık 200 lira ile 2 bin TL arası ayrıca başarı ikramiyesi vereceğiz. Toplu sözleşmenin ilk olması çok önemli. Sanıyorum çevre illerimiz de de böyle bir çalışma olduğunu tahmin etmiyorum. İlimizde de ilk defa bunu biz yapıyoruz. Bu konuda herkese örnek olacağız. Anayasa referandumunda “Yetmez ama evet” görüşü ile ülkemizin gelişmesine katkıda bulunan Memur- Sen Konfederasyonuna bağlı tüm sendikaları ve Bem-Bir Sen sendikamızı candan tebrik ediyorum” dedi. Yapılan konuşmaların ardından Afyonkarahisar Belediyesi ile Memur Sen Konfederasyonuna bağlı Bem-Bir-Sen arasında toplu sözleşme imzalandı.

Bakmadan Geçme