Meme kanserini hafife almayın – Kocatepe Gazetesi

İl Halk Sağlığı Müdürü Lütfi Akgün, ülkemizdeki ölüm nedenleri arasında, meme kanserinin ikinci sırada geldiğini belirtti. Akgün, 'Özellikle kadınlarda ( hayat boyu her 8 kadından birinde görülme riski vardır), nadiren erkeklerde görülen meme kanserinde de diğer kanser türlerinde olduğu gibi erken teşhisin önemi çok büyüktür. Kişilerin ve toplumun kanser konusunda daha çok bilgi sahibi olması, [&hellip]

İl Halk Sağlığı Müdürü Lütfi Akgün, ülkemizdeki ölüm nedenleri arasında, meme kanserinin ikinci sırada geldiğini belirtti. Akgün, “Özellikle kadınlarda ( hayat boyu her 8 kadından birinde görülme riski vardır), nadiren erkeklerde görülen meme kanserinde de diğer kanser türlerinde olduğu gibi erken teşhisin önemi çok büyüktür. Kişilerin ve toplumun kanser konusunda daha çok bilgi sahibi olması, bilinçlenmesi erken teşhis ve tedaviye erken başlanması oranını arttıracaktır. Toplumda bu bilinci geliştirerek kanserin vereceği maddi ve manevi zararları, ölümleri en aza indirebilmek için çeşitli gün ve haftalar belirlenmiş olup bunlardan biri de Meme Kanser Bilinçlendirme ayı olan Ekim Ayıdır. Kadınların belli aralıklarla tıbbi kontrollerini yaptırması ( 40 yaşından sonra her kadının iki yılda bir doktor kontörlü yaptırması) ve öncelikle 20 yaşından itibaren bütün kadınların kendi kendine meme muayenesini öğrenip her ay düzenli bir şekilde muayenelerini yapması erken teşhis ve tedavi için en önemli faktörlerdir” dedi.
KANSER TARAMASINDA İLK 10’DAYIZ
Akgün, şöyle devam etti:
“Halk Sağlığı Müdürlüğü Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezleri tarafından ücretsiz olarak yapılan genel kanser taramaları, eğitimler Ekim Ayında özellikle kadınların meme kanseri konusunda ve meme kanserinde kendi kendine meme muayenesinin erken teşhisteki önemi konusunda bilgilerinin arttırılması için teorik olarak verilen eğitimler yanında Kendi Kendine Meme Muayenesi’nin nasıl yapılacağı kendilerine gösterilerek anlatılmaktadır.Afyonkarahisar Devlet Hastanesi içinde yer alan KETEM dışında; Afyonkarahisar Toplum Sağlığı Merkezi (TSM),  Bolvadin TSM bünyesinde bulunan KETEM ve gezici olarak hizmet veren kanser tarama aracı ile, 2016 yılında toplam 5969 mamografi çekilmiş ve bunların içinden 9 meme kanseri tespiti olmuştur. Hedef nüfusa göre yapılan meme kanseri taramalarında, iller arasında ilk onda yer almaktayız.” (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme