'Meme kanserinde sağlığınız parmaklarınızın ucunda'
İl Sağlık Müdürü Uzman Dr. Serhat Korkmaz, meme kanserine karşı korunma yöntemleri ve erken teşhisin önemine değinerek, kadınlar için sağlığın parmaklarının ucunda olduğuna söyledi   Afyonkarahisar İl Sağlık Müdürü Uzman Dr. Serhat Korkmaz, meme kanserinin, memedeki hücrelerin kontrolsüz çoğalmasıyla ortaya çıktığını ifade etti. 'YAŞAM ŞEKLİ VE KALITSAL NEDENLER ETKEN' Türkiye'de ve dünyada kadınlarda en sık [&hellip]
İl Sağlık Müdürü Uzman Dr. Serhat Korkmaz, meme kanserine karşı korunma yöntemleri ve erken teşhisin önemine değinerek, kadınlar için sağlığın parmaklarının ucunda olduğuna söyledi
Afyonkarahisar İl Sağlık Müdürü Uzman Dr. Serhat Korkmaz, meme kanserinin, memedeki hücrelerin kontrolsüz çoğalmasıyla ortaya çıktığını ifade etti.
“YAŞAM ŞEKLİ VE KALITSAL NEDENLER
ETKEN”
Türkiye’de ve dünyada kadınlarda en sık görülen ve aynı zamanda en sık ölüme neden olan kanser türü olan meme kanserinin, erkeklerde de görülebileceğini dile getiren Dr. Korkmaz, “Ülkemizde kanser olan her dört kadından biri meme kanseridir. Meme kanserinde yaşam şekliyle ilişkili değiştirilebilecek risk faktörleri; Fazla kilolu ya da şişman olmak; yeterli fiziksel aktivite yapmamak. Yani hareketsiz bir yaşam sürmek başta gelir. Hiç doğum yapmamış ya da ilk doğumunu 30 yaşından sonra yapmış olmak. Doğum kontrol hapı ve iğnesi kullanmak; menopoz sonrası hormon tedavisi almak ve alkol kullanmak yer alır. Özellikle günde 1 bardaktan daha fazla alkol tüketimi risktir. Meme kanserinde değiştirilemeyecek risk faktörleri ise; Kadın olmak başta gelir. Kadınlarda erkeklerden 100 kat daha fazla meme kanseri görülmektedir. Yaş arttıkça meme kanseri riski artmaktadır. Belirli kalıtsal genlere sahip olmaktır. Özellikle BRCA1, BRCA2 gibi.” dedi.
“KETEM’DE ÜCRETSİZ TARAMA
VE KKMM EĞİTİMİ VERİLİYOR”
Tüm kanserlerde olduğu gibi meme kanserinde de erken tanının, tedavi için çok önem taşıdığını dile getiren Dr. Korkmaz şunları kaydetti: “Belirtilenlerden biri görüldüğünde vakit geçirmeden doktora başvurulmalıdır. Kadınların kendi kendine meme muayenesi(KKMM) yapması da çok önemlidir. İlimizdeki Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezlerinde (KETEM) ücretsiz taramalar, eğitimler; özellikle kadınlarımıza KKMM eğitimi verilmektedir. Bu yıl bütün hayatımızı olumsuz yönde etkileyen salgın sebebiyle tarama sayımız geçen yıllara oranla bir miktar düşmüştür. Buna rağmenbu yıl, ilimiz genelinde 4 bin 126 kadına tarama yapılmış, taramalar sonucu 15 vaka tespiti olmuştur. Tüm kanserlerde olduğu gibi; sağlıklı sebze ve meyveden zengin beslenme alışkanlıkları şarttık. Haftada en az 150 dakika orta düzeyde en az 10 dakika tempolu yürüyüş, bisiklete binme gibi ya da hafta da en az 75 dakika ağır düzeyde en az 10 dakika koşma, yüzme gibi fiziksel aktivite yapma, meme kanseri riskini azaltmaktadır. Anne sütü bebek için, emzirmek de anne sağlığı için oldukça önemlidir. Özellikle 1,5-2 yıl emzirmenin, anneyi meme kanserinden koruduğuna dair çalışmalar bulunmaktadır. Salgın sürecinde kendinizi ihmal etmeyin. Erken tespit ve erken teşhis için öncelikle KKMM ile kendi taramanızı yapın. Şüpheli bir durum tespit ettiğinizde aile hekiminize ve KETEM’ e danışabilirsiniz.”
>> Kocatepe Haber Merkezi