Meme kanserinde Ekim bilinçlendirme ayı

Halk Sağlığı Müdürü Uzman Dr. Lütfi Akgün, meme kanseri açısından farkındalık oluşturma noktasında Ekim ayının bilinçlendirme ayı olduğunu hatırlattı Kanserin, her yıl 10 milyon kişiyi etkilediğini, bu sayının hızla artmaya devam ettiğini ifade eden Halk Sağlığı Müdürü Uzman Dr. Lütfi Akgün, Dünya Sağlık Örgütü’nün 2020 yılında her yıl yeni kanser tanısı konan hasta sayısının 17 [&hellip]

Meme kanserinde Ekim bilinçlendirme ayı

Halk Sağlığı Müdürü Uzman Dr. Lütfi Akgün, meme kanseri açısından farkındalık oluşturma noktasında Ekim ayının bilinçlendirme ayı olduğunu hatırlattı

Kanserin, her yıl 10 milyon kişiyi etkilediğini, bu sayının hızla artmaya devam ettiğini ifade eden Halk Sağlığı Müdürü Uzman Dr. Lütfi Akgün, Dünya Sağlık Örgütü’nün; 2020 yılında her yıl yeni kanser tanısı konan hasta sayısının 17 milyona, 2050 yılında 24 milyona yükseleceği ve asıl önemli olanın, bu kanserlerin 1/3’ünün etkili kanser kontrol programları yürütüldüğünde önlenebilecek olacağı görüşünde olduğunu açıkladı.
MEME KANSERİ ÖLÜMDE İKİNCİ SIRADA
Kanser türlerinin tamamına yakınının çok ucuz, etkin ve kolay uygulanabilen halk sağlığı yaklaşımları ile önlenebilecek nitelikte olduğuna temas eden Halk Sağlığı Müdürü Uzman Dr. Lütfi Akgün; “İçinde bulunduğumuz Ekim ayı, meme kanseri konusunda halkımızı bilinçlendirmek için, çalışmaların yoğun olarak yürütüldüğü ‘Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı’dır. Meme kanseri; memedeki süt bezleri ve süt kanallarını döşeyen hücrelerin çeşitli nedenlerle genetik hasara uğrayarak anormal hücre şekline dönüşmesiyle memenin normal yapısının bozulmasıdır. Tarama ile önlenebilecek kanserlerden olan meme kanseri, kadın kanserlerinin yüzde 25–32 sini oluşturur. Kanserden ölümlerde ikinci sırada yer alır. Kansere bağlı ölümlerin yüzde 19’unu oluşturur. Ailede meme kanseri olması, sigara ve alkol kullanımı, dengesiz ve yetersiz beslenme, genç yaşta radyasyon ışınına maruz kalma, gereksiz hormon kullanımı, meme kanseri risk faktörleri olarak sayılır.” dedi.
KETEM’DE ÜCRETSİZ
TARAMALAR YAPILIYOR
Meme kanseri belirtileri olarak; Memede kitle, memede kendiliğinden olan akıntı, meme başında içe çekilme, meme derisinde gamzeleşme, kızarıklık ve iyileşmeyen yaralar ve ağrı gibi şikayetlerin görüleceğini aktaran Halk Sağlığı Müdürü Uzman Dr. Lütfi Akgün; “Meme kanserinden Korunmak için, her ay düzenli olarak; Kendi kendine meme muayenesi, düzenli sağlık kontrolleri ile yeterli ve dengeli beslenme konusunda hassas davranılmalıdır. İlimizde 2008’de kurulup eğitim ve tarama faaliyetleri yürüten Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM)’de tarama çalışmaları yine ücretsiz olarak devam etmektedir. KETEM’ de meme kanseri dışında diğer kanser türlerinin de taraması yapılmaktadır. Bunlar; Rahim ağzı kanseri, bağırsak kanseri ve prostat kanseridir. Kanserde erken teşhis ilerleyen süreçte maddi ve manevi olarak büyük önem taşımaktadır. Erken teşhis edildiğinde Kanser bizi yenmeden biz onu yenebiliriz. Bu yüzden bütün halkımızı belli yaş dönemlerinde, şikayeti olmasa da, KETEM’e ücretsiz tarama için davet ediyoruz.” (Kocatepe)

Dünya yürüyüş gününe davet

Halk Sağlığı Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, yarın düzenlenecek olan
Dünya Yürüyüş Gününe tüm Afyonkarahisar halkının davetli olduğu bildirildi

Halk Sağlığı Müdürlüğü’nden gönderilen açıklamada, obezitenin dünya genelindeki ölüme neden olan risk faktörleri sıralamasında dördüncü sırada yer aldığı, kronik hastalıkların ortak risk faktörü olarak tespit edilen fiziksel hareketsizliğin ise ölüm nedenleri arasında bulunduğu kaydedildi. Açıklamada; “Toplumun obezite ile mücadele konusunda bilgi düzeyini artırmak, yeterli ve dengeli beslenme ve düzenli fiziksel aktivite alışkanlığı kazanmasını teşvik etmek amacıyla Sağlık Bakanlığı ‘Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı’nı başlatmıştır. Bu kapsamda, topluma fiziksel aktivite alışkanlığının kazandırılması ve bilinçlendirilmesi için bununla ilgili özel gün ve haftaların kutlanması önem arz etmektedir. ‘3–4 Ekim Dünya Yürüyüş Günü’ haftası nedeniyle bu yıl tüm illerde 3 Ekim 2012’de yürüyüş etkinliği düzenlenecektir. İlimizde de bu etkinlik kapsamında yarın saat 15.00–17.00 arasında Atatürk Stadyum’undan başlayarak açılış konuşmaları yapıldıktan sonra Ordu Bulvarı’ndan devam ederek Valilik önünde sonlandırılacak olan bir yürüyüş düzenlenecektir. Yürüyüşe tüm halkımız davetlidir.” denildi. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme