• Haberler
  • Genel
  • Meme kanseri ciddiye alınmalı – Kocatepe Gazetesi

Meme kanseri ciddiye alınmalı – Kocatepe Gazetesi

Özel Park Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. İsmail Özgür Kavak, meme kanserinin ciddiye alınması gerektiğini söyledi Özel Park Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. İsmail Özgür Kavak, meme kanseri konusunda herkesi uyardı. Kavak, “Meme kanserinde en hayat kurtarıcı tedavi erken teşhistir. Her kadın 40 yaşından sonra yılda bir kez Genel Cerrahi branşında muayene edilmelidir. [&hellip]

Meme kanseri ciddiye alınmalı

Özel Park Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. İsmail Özgür Kavak, meme kanserinin ciddiye alınması gerektiğini söyledi

Özel Park Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. İsmail Özgür Kavak, meme kanseri konusunda herkesi uyardı. Kavak, “Meme kanserinde en hayat kurtarıcı tedavi erken teşhistir. Her kadın 40 yaşından sonra yılda bir kez Genel Cerrahi branşında muayene edilmelidir. Kişinin ailesinde meme kanseri olan bireyler var ise bu risk 20’li yaşlara kadar inebiliyor.Meme kanserinde ‘en iyi korunma şekli erken tanıdır’. Meme kanseri riski, yaşla birlikte artmaktadır. Olguların çoğu 50 yaş üzerinde olmakla birlikte, 20’li yaşlarda dahi görülebiliyor. Bu nedenle her kadının 20 yaşından itibaren, her ay kendi kendine meme muayenesi yapması ve 40 yaşından itibaren her yıl doktor kontrolünde meme muayenesi yaptırması ve mamografi çektirmesi gerekir.Riski yüksek olan kadınlar, örneğin; ailesinde meme kanseri sık görülenler hekim muayenelerine 20 yaşından itibaren başlamalıdır. Genç kadınlar ve dens meme yapısına sahip ileri yaşta kadınlarda mamografi yeterli bilgi vermeyebilir. Bu durumlarda ultrason ve MR gibi diğer yöntemlere başvurulabilir” dedi.
KORUNMAK İÇİN
NELER YAPILMALI?
Meme kanserinden korunmak için yapılması gerekenleri de sıralayan Kavak, “Kontrolsüz hormon tedavilerinden kaçınmak (menopoz sonrası için ve doğum kontrol hapları gibi),30 yaşından önce doğum yapmak, doğum yaptıktan sonra bebeği emzirmek, uygun kiloyu korumak,düzenli olarak spor yapmak, sigara içmemek,alkol kullanmamak gerekiyor” diye konuştu.
BELİRTİLERE DİKKAT EDİLMELİ
Kavak, meme kanserinin bazı belirtilerinin olduğunu da belirterek “Kendi kendinize yaptığınız meme muayenesi bulgularında; memede şişlik varsa, El kontrolü yapıldığında memede veya koltukaltında gelen kitle. (sertlik, şişlik), meme başından kanlı veya kansız akıntı. Ayrıca içe doğru çekilme, çökme veya bozukluk, meme başı derisinde soyulma veya kabuklanma gibi değişiklikler. Meme cildinde yara veya kızarıklığa dikkat edilmeli” dedi. (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme