Melezleşme ile daha çok et elde edilecek

Egevet Genel Müdürü Tahir Yavuz, sığırcılığın melezleştirme suretiyle daha verimli hâle geleceğini kaydetti. Yavuz, Türkiye’de yıllık et ihtiyacının 1 milyon ton olduğuna dikkat çekti Afyonkarahisar Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Mühsürler, Anemon Otel’deki toplantıdan önce Borsa Restaurant’ta kahvaltı verdi. Kahvaltıya Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, İl Emniyet Müdürü Mustafa Uçkan, İl Genel [&hellip]

Melezleşme ile daha çok et elde edilecek

Egevet Genel Müdürü Tahir Yavuz, sığırcılığın melezleştirme suretiyle daha verimli hâle geleceğini kaydetti. Yavuz, Türkiye’de yıllık et ihtiyacının 1 milyon ton olduğuna dikkat çekti

Afyonkarahisar Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Mühsürler, Anemon Otel’deki toplantıdan önce Borsa Restaurant’ta kahvaltı verdi. Kahvaltıya Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, İl Emniyet Müdürü Mustafa Uçkan, İl Genel Meclisi Başkanı Salih Sel, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hüsnü Serteser, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Arap, Adalet ve Kalkınma Partisi İl Başkanı Mehmet Zeybek ile et üreticileri katıldı.
POTANSİYELİ OLAN ÜLKEDEYİZ
Kahvaltının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Egevet Genel Müdürü Tahir Yavuz, “Bu toplantının amacı Türkiye’de besi sığırcılığını ve besi ırklarını tanıtmak, sonuç olarak Türkiye’nin daha çok ete sahip olmasını sağlamaktır. Biz et ve etçi hayvan ithal eden bir ülke durumundayız ne yazık ki. Türkiye, hangi ülkelerden et ithal edebiliyorsa onları yapabilecek bir potansiyele sahip bir ülkedir. Türkiye’nin ırklarını, etçi ırklarla melezleyerek daha çok et elde etmek, daha az yemle daha çok kilo aldırmak amacındayız. Melez hayvanlarda 1 kilo 800 gram canlı ağırlık sağlıyoruz. Biz bu melezlemeyi tavsiye ediyoruz” dedi.
YILLIK ET İHTİYACI 1 MİLYON TON
Türkiye’nin iç potansiyelinin harekete geçmesi gerektiğini hatırlatan Yavuz, “İç potansiyelimizi harekete geçirelim ve etimizi kendimiz temin edebilelim. Türkiye’de yılda 1 milyon ton ihtiyacı var. Bugün Kurban Bayramı dahil kesilen et dahil 700-750 bin ton. 250 bin tonu da birkaç yıl yurtdışından alacağız gibi görünüyor. Et açığımız olduğu belli, bu kapatabiliriz. Et açığımızı kapatmamız lazım, iç dinamiklerle bunu harekete geçirmemiz lazım” diye konuştu.
IRK DA OLUŞTURULABİLİR
Türkiye’ye özgü bir ırk oluşturulup oluşturulamayacağı sorusunu yanıtlayan Yavuz, şöyle devam etti:
“Türkiye’ye bir ırk istersek oluşturulabilir. Genel tavsiyem, bundan ziyade çok miktarda melezin yapılması ve pazarların bunlara gelmesi. Az olduğu için insanlar kendine saklıyor, halbuki o kadar çok olmalı ki sürüler halinde alınıp satılmalı. Bu hayvanlardan çok iyi kazanç sağlanıyor. İnsanların biraz daha görmesi lazım.” (Kocatepe)

Bakmadan Geçme