Melastan şeker üretimi için Afyon'a özel izin
Afyon Şeker Fabrikası'nın 41'inci Kampanya Açılış Töreni, Şeker Fabrikası'nda yapıldı. Törene Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Şeker Fabrikaları Genel Müdür Yardımcısı Hasan Altunkalem'in yanı sıra protokol üyeleri katıldı. 23 MİLYON AVROTUTARINDA PROJETörende Afyon Şeker Fabrikası'nın çalışmalarına ve bundan sonraki yatırım planlarına ilişkin yaptığı görüşmeleri [&hellip]
Afyon Şeker Fabrikası’nın 41’inci Kampanya Açılış Töreni, Şeker Fabrikası’nda yapıldı. Törene Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Şeker Fabrikaları Genel Müdür Yardımcısı Hasan Altunkalem’in yanı sıra protokol üyeleri katıldı.
23 MİLYON AVRO
TUTARINDA PROJE
Törende Afyon Şeker Fabrikası’nın çalışmalarına ve bundan sonraki yatırım planlarına ilişkin yaptığı görüşmeleri aktaran AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya, “Allah nasip ederse önümüzdeki dönemde çok daha büyük bir yatırıma imza atmaya çalışıyoruz. Bu konuda değerli Genel Müdür Yardımcımız Hasan Altunkalem, Genel Müdürlük’te ciddi bir çalışma yaptı. Türkiye’de bu, 3 fabrika için düşünülmüştü. Melastaki şeker miktarının çok ileri teknoloji ile arıtılarak oradan şeker elde edilmesi düşünülüyor. 23 milyon Avro değerinde büyük bir yatırım. Burası özelleştirme kapsamında olduğu için Kalkınma Bakanlığı’nın da buna onay vermesi gerekiyordu. Hem Maliye Bakanımız, hem de Kalkınma Bakanımız’la birden çok kez görüştük ve Türkiye’de ilk defa bunun sözünü verdiler, Sayın Kalkınma Bakanımız ve Sayın Maliye Bakanımız, Afyon’a bu izni verdiler. Bu fabrika, şeker fabrikalarının zarar etme kavramını da gün geçtikçe ortadan kaldıran bir çalışmaya bürünmüş oluyor. Bunu yaptığımızda Afyon Şeker Fabrikası, Türkiye’nin örnek gösterilen fabrikası olacak” dedi.
BURADA ÜRETİLEN
HER ŞEKER SATILACAK
Şeker Fabrikası’nın bölgenin itici gücü olduğunu hatırlatan Özkaya, “Allah nasip ederse hedefimiz burayı çok daha büyütmek, çok daha geliştirmek. Bu yıl 13 milyon liralık bir yatırımla ciddi manada fabrikamızda yenilenmeler ve ürün çeşitliliği oluşuyor. Şimdiye kadar yalnızca 50 kilogramlık torbalarla üretilen şekerimiz, bundan sonra 1, 2, 5 ve 1 tonluk ayrı paketlerle üretilebilecek ve bütün Türkiye’deki marketlerin bir tonluk şeker çuvalları ile Türkiye’nin en büyük gıda üreticilerine şekerimiz ulaşacak. Ürettiğimiz her şeker satılacağı için bizim hiçbir zaman kotamız aşağı inmeyecek, tam tersi daha fazla artacak. Bir önceki yıla göre hem üreten çiftçi sayımızda, hem üretim miktarımızda, hem ekilen alan miktarımızda artış var” şeklinde konuştu.
ŞEKER FABRİKASI
GELİŞECEK, BÜYÜYECEK
İşçilerin norm kadro taleplerinin de değerlendirilebileceğine dikkat çeken Özkaya, “Burada çalışan değerli işçi kardeşlerimiz, ‘Ne olacak bizim halimiz’ diye soruyorlar. Yeni kavram, işçi lehine, işveren lehine yorum değil. İşletme lehine yorum. Bu işletme yaşamalı ki hepimiz buradan ekmek yiyelim. Bu işletmenin yaşaması için norm kadroda ciddi eksiklik var. Çalışan kardeşlerimizin bu talepleri de süreç içinde değerlendirileceğini düşünüyorum. Onlar rahat olsun. Afyon Şeker Fabrikası yaşayacak, gelişecek, büyüyecek. Herkese bereket sunmaya devam edecek” ifadelerini kullandı.
ÜLKEMİZ, SANAYİDE
İLERİ BİR KONUMDA
Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz da Şeker Fabrikası’nın önemini vurguladı. Tutulmaz, “Şeker Fabrikaları, ülkemizin sanayileşmesinin temelini oluşturmuştur. Ben ilk fabrikayı gördüğümde ortaokul ikinci sınıftaydım. Şeker Fabrikası’nı ziyaret etmiştik. Şeker Fabrikası kavramı, sanayi ile benim için eşdeğerdir. Ülkemiz, sanayide ileri konuma gelmiştir, bunların temeli Şeker Fabrikaları’dır. Şeker Fabrikaları, planlı yönetimi de sağlamıştır. Fabrikamızın genişlemesi yanında ürettiğimiz şekerlerin hammadde olarak kullanılabileceği yeni tesislerin yapılmasında fayda var” ifadelerini kullandı.
NECMETTİN ERBAKAN’IN ESERİ
Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban da törende yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı:
“Rahmetli Necmettin Erbakan’ın ‘Montaj değil ağır sanayi’ sloganı vardı. Diğer sloganı ise ‘Fabrika yapan fabrikalar yapacağız’ idi. Montaj değil ağır sanayi dediği fabrikaların en önemlilerinden bir tanesi şu anda bizim içinde bulunduğumuz alan. O günleri çok iyi hatırlıyorum. ‘Hadi ordan len, burada fabrika olmayacak’ deniyordu, açılışı rahmetli Necmettin Erbakan yaptı.”
Konuşmaların ardından, Fabrika’ya pancarı teslim eden ilk 5 çiftçiye ödülleri verildi. Daha sonra İl Müftüsü Şükrü Kabukçu tarafından dua edildi. Açılış Töreni’nde kurdeleyi il protokol üyeleri birlikte kesti. >> Murat ARISOY’un Haberi
MELAS NEDİR?
Kamış ve pancar şekeri fabrikalarında, sakarozun kristal halde elde edilmesi için yapılan kademeli işlemlerin en sonunda geriye kalan ve koyu kahve renkli, ortalama yüzde 50 şeker ihtiva eden, yüksek viskoziteli (kıvamlı) şuruba melas deniyor.
165 kilogram melasın 500 kilogram arpaya eşdeğer olduğu belirtiliyor.
300 BİN AİLENİN GEÇİMİ SAĞLANIYOR
Türkiye Şeker Fabrikaları Genel Müdür Yardımcısı Hasan Altunkalem, Türkiye’de 300 bin ailenin şeker pancarından karşıladığını belirtti
Türkiye Şeker Fabrikaları Anonim Şirketi Genel Müdür Yardımcısı Hasan Altunkalem, şeker fabrikalarının ülke ekonomisine sağladığı katkıyı anlattı. Altunkalem, “Bu kampanya döneminde Afyon Şeker Fabrikamızda, üreticilerle 910 bin pancar üretimi için sözleşme yapılmış olup, 5 milyon 639 bin lira ayni, 38 milyon 120 bin lira nakdi olmak üzere toplam 43 Milyon 759 Bin TL avans olarak ödenmiştir” dedi.
Altunkalem, şöyle devam etti:
“Ülkemizde yaklaşık 300 bin çiftçi ailesinin geçimini sağladığı şeker pancarı, ekonomimizde önemli bir ağırlığa sahiptir. Şeker sektörü, oluşturduğu önemli istihdam düzeyi ile nüfusun kırsal kesimde tutulmasına, kırsal kesimin sosyo-ekonomik durumunun iyileştirilmesine ve bölgesel gelişmişlik farklarının azaltılmasına en önemli katkıyı sağlayan sektörlerin başında gelmektedir. Ülkemizde şeker fabrikalarının kurulmasının ana hedefi; ülkemizin şeker ihtiyacının karşılanması yanında, tarımı ve dolayısıyla çiftçiyi kalkındırmaktır. Malumlarınız üzere; şeker pancarı sanayi hammaddesi olmasının yanı sıra, besi hayvancılığında da kıymetli bir yem bitkisidir.”
600 MİLYON LİRALIK KATKI
Afyon Şeker Fabrikası Müdürü Abdullah Necli, fabrika olarak ülke ekonomisine 600 milyon liralık katkı sağladıklarını söyledi
Afyon Şeker Fabrikası Müdürü Abdullah Necli, törende yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı:
“Şeker şirketinin ülkemiz ekonomisine katkısı 17 milyar liranın üzerinde olup, Afyon Şeker Fabrikasının payı ise yaklaşık 600 milyon liradır. Bu kampanyamızda 900 bin tonu Afyon’da üretilen, 129 Bin tonu da Ilgın Fabrikası’ndan gönderilecek olan toplam 1 milyon 29 bin ton pancar tesellüm edilecek ve yaklaşık 200 milyon lira pancar bedeli ödenecektir. Kampanya dönemlerinde kendi ürettiğimiz elektrik enerjisi kullanılmaktadır. Fabrikamızın günlük pancar işleme kapasitesi 7 bin 500 ton olup, 8 bin ton kapasite ile çalışmak hedefimiz olacaktır. Üçlü vardiya sistemine göre 118 gün aralıksız üretim yapılacaktır. İşlenecek 926 bin ton pancardan 134 bin ton kristal şeker üretilecek, 39 Bin ton melas, 300 bin ton yaş küspe posası elde edilecektir.”
ÖZELLEŞTİRMEDEN VAZGEÇİLMELİ
Şeker-İş Afyonkarahisar Şube Başkanı Murat Karamoçu, şeker fabrikalarının özelleştirilmesi politikasından vazgeçilmesi gerektiğini söyledi
Şeker-İş Afyonkarahisar Şube Başkanı Murat Karamoçu, konuşmasında özelleştirme politikalarının yanlışlığına işaret etti. Karamoçu, “Bugüne dek sekörümüzü büyümekten alıkoyan, çiftçi geliri ve refah artışını engelleyen, kamu sektöründe kaynak sıkıntısına yol açan, yatırım ortamı oluşmasına imkan vermeyen, istihdam artışının önünde engel teşkil eden özelleştirme politikasından vazgeçilmelidir. Şeker pancarı destek politikaları, dış ticaret düzenlemeleri, nişasta bazlı şeker üretimi, yüksek yoğunluklu tatlandırıcı ithalatı, kadro yetersizliğine bağlı istihdam sorunlarındaki zafiyet çözüme kavuşturulmalıdır” dedi.