Mekteb-i İdadi Mülki 123 yaşında

Kuruluşunun 123'ncü yıldönümünde Afyon Lisesi Müdürü Turgay Bingül, Afyon Lisesi'ni anlattı.DÖNEMİN BÖLGE OKULUAfyon Lisesi'nin 1884 yılında kurulmuş bir lise olduğunu belirten Okul Müdürü Turgay Bingül, okulun asıl isminin Mekteb-i İdadi-i Mülki olduğunu hatırlattı. Mekteb-i İdadi-i Mülki'nin devlet okulu anlamına geldiğini belirten Bingül, '2. Abdülhamit döneminde bu okullar tüm Anadolu'ya yaptırıldı. Bildiğim kadarıyla toplam 11 tane [&hellip]

Kuruluşunun 123’ncü yıldönümünde Afyon Lisesi Müdürü Turgay Bingül, Afyon Lisesi’ni anlattı.
DÖNEMİN BÖLGE OKULU
Afyon Lisesi’nin 1884 yılında kurulmuş bir lise olduğunu belirten Okul Müdürü Turgay Bingül, okulun asıl isminin Mekteb-i İdadi-i Mülki olduğunu hatırlattı. Mekteb-i İdadi-i Mülki’nin devlet okulu anlamına geldiğini belirten Bingül, “2. Abdülhamit döneminde bu okullar tüm Anadolu’ya yaptırıldı. Bildiğim kadarıyla toplam 11 tane böyle okul yapılmış. Zamanında bir tanesi de Afyonumuza kazandırılmış. Gerçekten de o dönemin bölge okulu olmuş. Kişilikli, önemli öğrencileri bölgeden; Kütahya, Isparta, Uşak ve Afyon olmak üzere buraya toplayarak zamanında yatılı eğitim verilmiş. 1900’lü yıllarda Cumhuriyetin ilk dönemlerinde ki devlet okulları Afyon Lisesi’nden yetişmiştir” dedi.
BAKAN EROĞLU DESTEKLİYOR
Hemen her alanda birçok değerli ve önemli ismin Afyon Lisesi mezunu olduğuna dikkat çeken Bingül, “Bunlardan birkaç tanesi; eski Cumhurbaşkanlarımızdan merhum Süleyman Demirel, Ahmet Necdet Sezer okulumuz mezunudur. Eski Genel Kurmay Başkanlarından İlker Başbuğ, İsmail Hakkı Karadayı, birçok sanatçı ilk aklıma gelen Emel Müftüoğlu olmak üzere saymakla bitmeyen birçok değer vardır. En önemlisi de şu anki Orman ve Su İşleri Bakanımız Sayın Veysel Eroğlu’da okulumuzun mezunudur. Okulumuza katkıları göz ardı edilemez. Sayın Bakanımız bu konuda da bizlere çok destek sağlıyor” diye konuştu.
BAŞARI GRAFİĞİ YÜKSELİYOR
Kendisinin de Afyon Lisesi mezunu olduğunu ifade eden Okul Müdürü Turgay Bingül, okul başarı çıtasının 1980-90’lı yıllarda çok yüksek olduğunu kaydetti. O dönem de Afyon Lisesi’nin başarılarına yetişilemeyen bir okul olduğuna dikkat çeken Bingül, “2005 yılında liselerin Anadolu Lisesine çevrildiği süreçte okulumuz önce düz lise ve süper liseyle daha sonra da Anadolu Lisesine dönüşmesi ile puan düşmüş. Bunu telafi etmek için mücadele ediyoruz. Son 4 yıl boyunca büyük gayret gösteriyoruz. Gerçekten şu anda puanımız çok yükseldi. Yüzde 9’larda öğrenci alan Afyon’da Fen Lisesini saymazsak Afyon’da ilk dörtteyiz. Bizim gayretimiz eski başarımızı sağlamak. Onun için de mücadele ediyoruz” şeklinde konuştu.
AFYON LİSELİ
OLMAK AYRICALIK
123 yıllık geçmişi, köklü tarihi olan, uzun yıllar parmakla gösterilen Afyon Lisesi’nin öğrencisi, öğretmeni ve idarecisi olmanın kelimenin tam anlamıyla bir ayrıcalık olduğunu belirten Bingül şöyle konuştu: “Bu vesile ile şu mesajı vermek istiyorum. Afyon Liseli olmak gerçekten bir ayrıcalıktır. Bizde yeniden eski günlere dönmek, eski başarıları yakalamak için mücadele ediyoruz. Öğrencilerimiz de bunun farkında. Zamanın önemini, boşa geçirmemek gerektiğini her çalıştığı, aldığı bilginin gelecekte Türkiye için çok önemli olduğunu biliyoruz. Okulumuzun Tarih Müzesi var. Öğrencilerimiz o müzeyi gezdiklerinde gerçekten okul kültürü olduğunu, çok önemli bir okulda olduklarını ve bu bayrak yarışında bayrağı daha ileri götürmek için mücadele etmeleri gerektiğini görüyorlar. Tarih Müzemiz bizim geçmişimizi anlatıyor.” >> Burcu AYDIN’ın Özel Haberi

Bakmadan Geçme