Mehmet Büyükekşi Kimdir?

Suudi Arabistan'daki Süper Kupa krizi sonrası gözlerin çevrildiği Mehmet Büyükekşi kimdir? İşte yanıtlar.

Türkiye, 2023 Süper Kupa krizini konuşuyor. 29 Aralık’ta Suudi Arabistan’da oynanması planlanan Galatasaray ve Fenerbahçe arasındaki maç, iptal edilmiş ve futbolcular Türkiye’ye dönüş yapmıştı. Gelişmelerin ardından Türkiye Futbol Federasyonu başkanı Mehmet Büyükekşi gündemin sıcak maddelerinden biri haline dönüştü. Peki Suudi Arabistan’daki Süper Kupa krizi sonrası gözlerin çevrildiği Mehmet Büyükekşi kimdir, nereli, hangi firmanın sahibi? İşte yanıtlar.

MEHMET BÜYÜKEKŞİ KİMDİR?

Mehmet Büyükekşi kimdir sorusunun yanıtından önce 29 Aralık akşamında neler yaşandı? 29 Aralık 2023’te Türkiye Süper Kupa finali vardı. Suudi Arabistan’da oynanması planlanan karşılaşma öncesi İstiklal Marşı’na izin verilmediği iddiaları sosyal medyada yer bulurken ilerleyen saatlerde Atatürk ile ilgili t-shirt ve pankart krizi yaşandığı kaydedildi.

Suudi Arabistan’da oynanması planlanan karşılaşma iptal edilirken her iki kulüp ve Türkiye Futbol Federasyonu ortak açıklama yayımladı. Bu noktada Mehmet Büyükekşi kimdir sorusu gündemin öne çıkan merak konularından birine dönüştü. Türk iş insanı ve spor yöneticisi Mehmet Büyükekşi, Türkiye Futbol Federasyonu başkanıdır. 1961’de Gaziantep’te doğdu. 1984’te Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık bölümü mezunu.

Çalışma hayatının ilerleyen yıllarında banka ve vakıfların yanı sıra Türk Hava Yolları yönetim kurulu üyelikleri yaptı. İş insanı, sporun da içindeydi ve 2019-2021 yılları arasında Türkiye Süper Lig’teki köklü kulüplerden Gaziantep FK başkanlığı yaptı. Doğduğu şehrin futbol takımının başkanı oldu 3 sene boyunca ve devamındaki süreçte 30 Mayıs 2022’de Türkiye Futbol Federasyonu Başkanlığı için tek aday olarak seçime girdi ve başkan seçildi. İkinci dönemi 22 Haziran 2023’te tek aday olarak girdiği seçimleri kazanması ile başladı. Çeşitli olaylarla gündeme gelen Büyükekşi, spor kamuoyunun ön plandaki isimlerinden biridir.

MEHMET BÜYÜKEKŞİ VE KRİZLERİ

Mehmet Büyükekşi hakkında 2023 yılında birçok iddia ortaya çıktı. Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Ali Koç, Büyükekşi ile ilgili gündemde öne çıkan bir açıklamasında “Kendisine güvenmediklerini ve haklarında endişe duyduklarını” ifade etmiştir. Özellikle hakemlerle ilgili birçok iddiada bulunan Koç, açıklamalarını yılın çeşitli günlerinde de sürdürdü. Bununla birlikte Büyükekşi, önemli bir başarıya da imza attı. 2032 Avrupa Şampiyonası’nı İtalya ile ortaklaşa düzenleme hakkı elde etti. Türkiye’den 10 stadyumda, 2023’deki önemli turnuvanın maçları oynanacak ve birçok ülkeden taraftarlar ülkemize gelecek.

Öte yandan stadyumlar arasında Beşiktaş Park’ın olmaması uzun süre konuşuldu. Konuyla ilgili, “Biz kimseye ulufe dağıtmıyoruz…” sözleri ise tepki çekti.

Daha önce 18 Ağustos 2022’de Riva’da düzenlenen Merkez Hakem Kurulu seminerinde Büyükekşi, Beşiktaş ile ilgili bir konuda yanıt verirken konuşması, beden dili ve masaya elini vurması uzun süre kamuoyunda tartışıldı.

Beşiktaş’ın bir maçını izlemeye gelen Büyükekşi, taraftarlar tarafından protesto edilmiş, Beşiktaş başkanı Ahmet Nur Çebi’ye parmak sallayarak stattan ayrılmıştı.

Evli olan Büyükekşi, 3 çocuk babasıdır ve İngilizce bilmektedir.

Bakmadan Geçme