Mehmet Akif İnan anlatıldı – Kocatepe Gazetesi
Eğitim Bir-Sen Afyonkarahisar 1’Nolu Şube tarafından “Vefatının 15. yılında Mehmet Akif İnan” konulu konferans düzenlendi Rehberlik Araştırma Merkezi’nde düzenlenen konferansın açılış konuşmasını Eğitim Bir-Sen Afyonkarahisar 1'nolu Şube Kadınlar Komisyonu Başkanı Esma Karkaş yaptı.Konferansta Sosyal Bilimler Lisesi öğrencilerinden Seda Kuru, sendika üyelerinden Gazlıgöl Ortaokulu Öğretmeni Ömer Faruk Tuncer, Afyonkarahisar Anadolu İmam Hatip Lisesi Meslek Dersleri Öğretmeni [&hellip]
Eğitim Bir-Sen Afyonkarahisar 1’Nolu Şube tarafından “Vefatının 15. yılında Mehmet Akif İnan” konulu konferans düzenlendi
Rehberlik Araştırma Merkezi’nde düzenlenen konferansın açılış konuşmasını Eğitim Bir-Sen Afyonkarahisar 1’nolu Şube Kadınlar Komisyonu Başkanı Esma Karkaş yaptı.
Konferansta Sosyal Bilimler Lisesi öğrencilerinden Seda Kuru, sendika üyelerinden Gazlıgöl Ortaokulu Öğretmeni Ömer Faruk Tuncer, Afyonkarahisar Anadolu İmam Hatip Lisesi Meslek Dersleri Öğretmeni Bahatin Akyüz ve Afyon Lisesi Edebiyat Öğretmeni Aydın Özdemir M. Akif İnan’ın şiirlerini okudular.
YAYGIN OLARAK ŞAİR KİMLİĞİ
İLE BİLİNİRLİK KAZANMIŞTIR
Program daha sonra konferansa konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Kenan Çağan’ın, Mehmet Akif İnan’ın hayatını anlatmasıyla devam etti.
Akif İnan’ın, doğduğu zamanki Türkiye şartları ve yetiştiği çevreyi anlatan Çağan, “Akif İnan edebiyat ve yazı çevrelerinde yaygın olarak şair kimliğiyle bilinirlik kazanmıştır. Nitekim az sayıdaki şiir kitabına ve şiirlerine rağmen edebiyat camiasında daha çok şair olarak bilindiğini, buna karşın düşünce kitapları, eserleri içerisinde daha büyük bir toplama karşılık gelmesine rağmen, bir yazı ve düşünce adamı olarak öne çıkmadığı rahatlıkla tespit edilebilir. Yine de şairlik onun kimliğinin yegane parçası değildir. En az şairliği kadar, yazarlığı ve aksiyoner kimliğiyle de tanınmış ve bilinmiş bir isimdir. Özellikle yaşamının yaklaşık son on yılını dolduran temel uğraşısı olan sendikacılığı, aksiyonerliğinin bir parçası olarak ele alınmalı ve en az teori kadar toplumsal pratiğe yönelmiş bir inanç adamının yaşam politikasının doğal bir tezahürü olarak okunmalıdır. Dolayısıyla Akif İnan’ın farklı kamuoylarında kimliğinin farklı yönleriyle öne çıkıp, bilindiğini ifade etmek gerekir.” dedi.
İSLAMİ DÜŞÜNCENİN
DEVAMCILARINDAN
Akif İnan’ın kadim bir düşünce geleneği olan İslami düşüncenin yirminci yüzyıldaki devamcılarından birisi olduğunu anlatan Çağan, “İslami düşüncenin ondokuzuncu yüzyılda edindiği yeni form İslamcılık olarak adlandırılmış ve İslamcılık o günden bu güne önemli gelişme göstermiştir. İslamcılık onlarca ismin katkılarıyla yirminci yüzyılda da varlığını sürdürmüş ve eşsiz potansiyeliyle yirmibirinci yüzyıla da kendini taşıma becerisi gösterebilmiş dinamik ve üretken bir fikir akımıdır. İslamcılık, İslami düşüncenin modernliği okuma biçimi; müslümanların fikri anlamda modern çağda kendilerini yeniden var etme deneyiminin adıdır.” şeklinde konuştu. (Kocatepe Haber Merkezi)