Mehmet Akif ideali üzerinde durulmalı

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Eğitim Fakültesi'nde Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Turan Akkoyun tarafından 'Türk Düşünce Tarihi İçinde İstiklal ve İstikbal Şairi: Mehmet Akif Ersoy' adlı konferans verildi.Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Bölüm Başkanlığı tarafından düzenlenen konferansın açış konuşmasını Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Yaramış yaptı.Mehmet Akif Ersoy'un 63 [&hellip]

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Eğitim Fakültesi’nde Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Turan Akkoyun tarafından “Türk Düşünce Tarihi İçinde İstiklal ve İstikbal Şairi: Mehmet Akif Ersoy” adlı konferans verildi.
Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Bölüm Başkanlığı tarafından düzenlenen konferansın açış konuşmasını Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Yaramış yaptı.
Mehmet Akif Ersoy’un 63 yıllık hayatında çok önemli hizmetler verdiğini ifade eden Yaramış, “Mehmet Akif Ersoy milli şairimizdir. Mehmet Akif Ersoy Milli Mücadele hareketinin başından itibaren Anadolu’ya geçmiş. Anadolu’da halkın Milli Mücadele hareketine destek vermesi için karış karış dolaşmış. Yeni Türk devletinin kurulmasından sonra da Mısır’a gitmek mecburiyetinde kalmıştır. Vefatına yakın dönemde İstanbul’a hareket etmiş ve soğuk bir kış günü hayata gözlerini yummuştur” dedi.
Mehmet Akif Ersoy’un bir şair-yazar ve mücadele adamı olmanın ötesinde aynı zamanda bir düşünür olduğunu söyleyen AKÜ Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Turan Akkoyun ise siyasi ve fikri mücadelelerin en yoğun olduğu bir dönemde yaşayan Akif’in fikri şahsiyetinin en az edebi şahsiyeti kadar önemli olduğunu söyledi. Tanzimat’tan beri yazan, düşünen, yönetimde bulunan insanların cevabını aradıkları bir tek soru olduğunu belirten Akkoyun, “İçinde bulunduğumuz durumdan nasıl kurtulabiliriz?’ sorusuydu. Çünkü sıkıntılı bir yüz yıl yaşanmaktadır ve ortada siyasi, sosyal, kültürel, ekonomik bir bunalım vardır. Daha da kötüsü altı asırlık bir cihan devleti parçalanmak, yıkılmak ve bir millet istiklalini kaybetmek üzeredir” diye konuştu.
Mehmet Akif Ersoy’un, Müslüman bir toplumun Müslüman bir ailesi içinde İslami değerlere yürekten bağlı birisi olarak yetiştiğini söyleyen Akkoyun, şöyle devam etti:
“Bunun tabii sonucu olarak da gelişmeleri doğru tahlil edecek bir bilgi ve anlayış birikimine sahipti.  Bundan dolayıdır ki, yerini İslami düşünce içinde aldı ve bu akımın en güçlü temsilcisi oldu. Eşref Edip’le çıkardıkları Sırat-ı Müstakim Dergisi bu akımın yayın organı durumundaydı. Dergide ayrıca Ahmet Naim, Manastırlı İsmail Hakkı, Musa Kazım, Tahir’ül Mevlevi gibi başka İslami isimler de bulunmaktaydı.”
FİKRİ ANLAMDA
AKİF’E BORÇLUYUZ
Anadolu’da başlayan Milli Mücadele hareketinin Mehmet Akif Ersoy’a güç ve ümit verdiğini belirten Akkoyun, “Mücadele sahasını Anadolu’ya kaydırdı. Ne var ki, buradaki gelişmeler de Akif’in düşlediği gibi olmadı. Mehmet Akif’in bu anlamdaki toplumsal düzen ideali gerçekleşmedi ama İslâmlaşmacılık fikri asla gündemden düşmedi ve önemini yitirmedi” diye konuştu.
Günümüzde Türkiye’de halen fikri anlamda yaşanan İslami duyarlılık ve birikimin büyük ölçüde Mehmet Akif’e borçlu olunduğunu söyleyen Akkoyun, “Mehmet Akif’i okuyup anlama çalışmalarında onun bu ideali üzerinde yeterince durulmalı ve yeni yaklaşımlarla bu mesele toplumun gündemine taşınmalıdır. Zira, farklılıkları ortadan kaldırıp herkesi birlik şuuru içerisinde millet yapacak düşünce budur” ifadelerini kullandı.
Konferansa, AKÜ Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Yaramış, AKÜ Uluslararası İlişkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi (UİM) Müdürü Prof. Dr. Mustafa Güler, AKÜ Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sadık Sarısaman, AKÜ Doğa Koruma Biyoizlem Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Uğur Cengiz Erişmiş, AKÜ Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Selim Pullu ile AKÜ öğretim elemanları ve öğrencileri katıldı.

Bakmadan Geçme