Mehmet Akif, hayatıyla örnek bir şair

Afyon Kocatepe Üniversitesi'nde düzenlenen 'Çanakkale ve Mehmet Akif' konferansında konuşan AKÜ Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hilmi Uçan, Mehmet Akif Ersoy'un örnek bir şair olduğunu söyledi Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Mehmet Akif Ersoy Düşünce Topluluğu tarafından 20 Mart 2014 tarihinde ANS Kampüsü Eğitim Fakültesi Abdullah Kaptan Konferans Salonunda 'Çanakkale ve Mehmet Akif' konulu bir [&hellip]

Mehmet Akif, hayatıyla örnek bir şair

Afyon Kocatepe Üniversitesi’nde düzenlenen “Çanakkale ve Mehmet Akif” konferansında konuşan AKÜ Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hilmi Uçan, Mehmet Akif Ersoy’un örnek bir şair olduğunu söyledi

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Mehmet Akif Ersoy Düşünce Topluluğu tarafından 20 Mart 2014 tarihinde ANS Kampüsü Eğitim Fakültesi Abdullah Kaptan Konferans Salonunda “Çanakkale ve Mehmet Akif” konulu bir panel düzenlendi. AKÜ Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hilmi Uçan, Mehmet Akif Ersoy’un sanatı ve Türk toplumuna hissettirdikleri ile sahip olduğu önemin yanında ahlakı, dürüstlüğü ve vatanseverliği ile kendisinden sonraki nesillere örnek olan bir mili şair olduğunu kaydetti. Ersoy’un ahlakının silinip gitmediğini kaydeden Uçan, “Mehmet Akif’in ahlakı, 1936 yılında vefat etmesi ile silinip gitmedi. Öyle bir yaşam sürmeliyiz ki, bizden sonra da bizden bahsedecek insanların güzel şeyler söylemesi bizleri örnek alarak geleceğe bazı güzel unsurları yansıtması gerekir” dedi.
ŞİİRLERİNDE MAĞDURLAR VAR
Mehmet Akif’in toplumcu ve realist bir şair olduğunu ifade eden Uçan, onun kendi ailesinden ve çocuklarından daha çok toplumu düşünen bir karakteri olduğunu kaydetti. Ersoy’un gelecek nesillerine örnek olarak savaşan, zorluklardan kaçmayan, hakkın hakikatin peşinde koşan Hz Asım’ı gösterdiğini ve bunu her fırsatta dile getirdiğini ifade eden Uçan, Akif’in sokağın gerçeğini şiirin gerçeğinden ayırmayan bir şair olduğunu belirterek, “Sokakta acı çeken mağdur olan bu insanları şiirlerine taşır” diye konuştu.
FARKLI CEPHELERDE SAVAŞTIK
AKÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Yaramış ise Çanakkale’de savaşanların büyük bir çoğunluğunun asker olmadığını belirterek, “Birinci Dünya Savaşı’nda farklı cephelerde savaştık. Ordularımız cephelerde dağılmış durumdaydı. Dolayısıyla yedek asker ihtiyacı olunca genç, yaşlı pek çok sivil vatandaş cepheye çağrılmıştı” dedi. Yaramış, Türkiye’de pek çok aileden fertlerin büyüklerinin Çanakkale’deki harbe katıldığını ifade ederek, “Eminim ki, Çanakkale savaşlarına katılmış hepimizin ailesinden ya da yakınından fertler bulunmaktadır. Pek çoğu ya şehit olmuş ya da gazi olarak evlerine dönmüşler. Ben de Çanakkale’de şehit olmuş Ömer beyin torunuyum. Ömer Bey de 18 yaşlarındayken askere alınarak Çanakkale’de savaştı ve şehit oldu” diye konuştu. (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme