Mehmet Akif Ersoy panelle anıldı

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Türk Dünyası Stratejik Uygulama ve Araştırma Merkezi, “Akif’i Anma ve Anlama Paneli” düzenledi AKÜ Ali Çetinkaya Kampusünde bulunan Afyon Meslek Yüksekokulu Konferans Salonunda gerçekleştirilen panelin başkanlığını Yrd. Doç. Dr. Ahmet Karaman yaptı. İstiklal Marşımızın şairi Mehmet Akif Ersoy’un hayatının ve sanatının anlatıldığı panele Yrd. Doç. Dr. Soner Sağlam ile Öğr. Grv. [&hellip]

Mehmet Akif Ersoy panelle anıldı

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Türk Dünyası Stratejik Uygulama ve Araştırma Merkezi, “Akif’i Anma ve Anlama Paneli” düzenledi

AKÜ Ali Çetinkaya Kampusünde bulunan Afyon Meslek Yüksekokulu Konferans Salonunda gerçekleştirilen panelin başkanlığını Yrd. Doç. Dr. Ahmet Karaman yaptı. İstiklal Marşımızın şairi Mehmet Akif Ersoy’un hayatının ve sanatının anlatıldığı panele Yrd. Doç. Dr. Soner Sağlam ile Öğr. Grv. Erhan Solmaz panelist olarak katıldı.
Panelde ilk sözü alan Öğr. Grv. Erhan Solmaz, yaptığı konuşmasında “İstiklal Marşı’mızın şairi Mehmet Akif Ersoy’un Türk gençliğinde görmek istediği vasıflar şöyledir: Beden yapısı, ruh yapısı, tahsil ve terbiye, ilim, çalışkanlık, ümit ve azim, dindarlık, ahlak, vatan sevgisi. Akif’in idealindeki Türk gençliğini de, sağlıklı olmak için sporla uğraşan, vatan sevgisini ve bağımsızlıklarını her şeyin üzerinde tutan, ahlak ve eğitime önem veren, ümitsizliğe kapılmayıp azimli ve çalışkan olan, her türlü tefrikadan arınmış, taklitçiliğe özenmeyen bir gençlik olduğunu ifade edebiliriz.” dedi.
“ŞİİRLERİNDE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ SUNMUŞ”
Yrd. Doç. Dr. Soner Sağlam ise konuşmasında, “Mehmet Akif Ersoy, şiiri; gördüğü, yaşadığı gerçekleri ve düşüncelerini ifade eden bir vasıta olarak görmektedir. Safahat’ı oluşturan kitaplar ve bu kitapların içindeki şiirler tespitler yapan, çözüm önerileri sunan bir yol göstericinin kaleminden çıkmış gibidir.” dedi. Yrd. Doç. Dr. Sağlam, Akif’in eserlerinde geri kalmışlığın sebepleri ve bunlar karşısında önerilen çözüm önerilerini “Tembellik ve Çözümü”, “Cehalet ve Çözümü”, “İslâm’dan, Kur’an’dan Uzaklaşma ve Çözümü”, “Birlikteliğin Olmayışı ve Çözümü”, “Yozlaşma ve Çözümü”, “İlim Eksikliği ve Çözümü” başlıklarıyla anlattı.
“AKİF, MEDENİYET DÜŞMANI DEĞİLDİR”
Panelin başkanlığını da yapan Yrd. Doç. Dr. Ahmet Karaman ise konuşmasında “Akif, şiirlerinde batı emperyalizminin Müslüman toplumunu parçalayıp bölmek için uğraştığını, Müslümanların birlik beraberlik içinde olmamaları nedeniyle buna karşı koyamadıklarını söylemiştir. Akif, ‘Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem’ derken bu zulmü eleştirir. Akif medeniyet düşmanı değildir. O, batı’nın ilminden, tekniğinden yararlanılması gerektiğini, ancak batının ahlakının alınmaması gerektiğini ifade etmiştir.” dedi. Panel, öğrencilerin sorularının yanıtlanmasının ardından sona erdi. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme