Mehmet Akif, eğilip bükülmeyen bir insan

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) İslami İlimler Fakültesi'nde, İstiklal Marşı'nın kabulünün 95. yıldönümü sebebiyle bir anma etkinliği düzenlendi.İslami İlimler Fakültesi konferans salonunda gerçekleştirilen ve Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ahmet Yaramış'ın konuşmacı olarak katıldığı etkinlikte, İstiklal Marşı'nın yazılması sırasında yaşananlar ve Mehmet Akif Ersoy'un hayatı ile vatan ve millet sevgisi anlatıldı.Yaramış, Mehmet Akif Ersoy'un bir [&hellip]

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) İslami İlimler Fakültesi’nde, İstiklal Marşı’nın kabulünün 95. yıldönümü sebebiyle bir anma etkinliği düzenlendi.
İslami İlimler Fakültesi konferans salonunda gerçekleştirilen ve Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ahmet Yaramış’ın konuşmacı olarak katıldığı etkinlikte, İstiklal Marşı’nın yazılması sırasında yaşananlar ve Mehmet Akif Ersoy’un hayatı ile vatan ve millet sevgisi anlatıldı.
Yaramış, Mehmet Akif Ersoy’un bir İslam şairi olduğu kadar aynı zamanda dava adamı olduğunu ve bu yüzden de toplumun her kesimi tarafından saygı duyulan biri olduğunu belirterek, “Mehmet Akif Ersoy, Osmanlı bürokrasisinde çok tanınan ve bilinen bir kişidir. Ankara’ya Mustafa Kemal Atatürk’ün daveti üzerine geldiğinde, Mustafa Kemal kendisini meclisin kapısı önünde karşılamış ve ona hürmetini ifade etmiştir. Yani toplumun her kesimi tarafından sevilen, güvenilen ve toplum üzerinde etkisi olan bir kişiydi” dedi.
Mehmet Akif Ersoy’un şartlar ne olursa olsun kendi doğrularından şaşmayan bir insan olduğunu dile getiren Yaramış şöyle konuştu:
“Mehmet Akif Ersoy ‘elif’ harfi gibidir. Dimdik, eğilmeyen ve bükülmeyen bir insandır. Bir örnek vermek gerekirse, Osmanlı’da 1908 yılında İttihat ve Terakki Cemiyeti iktidara gelmiştir. Kimi arkadaşlarının tavsiyesiyle Mehmet Akif Ersoy da cemiyete üye olmayı kabul eder. Cemiyete üye olurken cemiyetin yemin metnine bakar ve metinde cemiyetin alacağı tüm kararlara koşulsuz bağlılık göstermesinin istendiğini görür. ‘Ben ancak cemiyetin doğru emirlerine bağlı kalırım, Hâk üzerine olan emirlerine bağlı kalırım. Eğer yanlış yaparsa ben o yanlışları onaylamam’ der buna karşılık olarak. Cemiyette o döneme kadar yapılan tüm yemin törenlerinde herkes kayıtsız şartsız o yemini ediyor, doğrusunu da yanlışını da kabul ediyorlar. Mehmet Akif ise bunu reddediyor ve bu tarihte cemiyetin yemin metni Mehmet Akif Ersoy sayesinde değiştiriliyor. Yani Mehmet Akif’in bizlere örnek olacak bir duruş sergilediğini görüyoruz. Elif gibi eğilmeyen bükülmeyen örnek bir şahsiyettir kendisi.” (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme