Medya sektöründeki sorunların çözümü için Erzurum'dan çağrı
Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Yönetim Kurulu, Türkiye'nin parçalanmasına ve işgaline karşı direnmenin ilk aşamalarından birisi olan Erzurum Kongresi'nin 100. Yıldönümü olan 23 Temmuz Salı günü, Genel Başkan Nuri Kolaylı başkanlığında Erzurum'da toplandı.Erzurum Kongresi'nin 100. yıldönümünün yanı sıra, gazetecilerin 24 Temmuz 1908 tarihinde gerçekleştirdiği onurlu direniş sonucu sansürün kaldırılışının da yıldönümüne rastlayan TGK Yönetim Kurulu toplantısında, basının [&hellip]
Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Yönetim Kurulu, Türkiye’nin parçalanmasına ve işgaline karşı direnmenin ilk aşamalarından birisi olan Erzurum Kongresi’nin 100. Yıldönümü olan 23 Temmuz Salı günü, Genel Başkan Nuri Kolaylı başkanlığında Erzurum’da toplandı.
Erzurum Kongresi’nin 100. yıldönümünün yanı sıra, gazetecilerin 24 Temmuz 1908 tarihinde gerçekleştirdiği onurlu direniş sonucu sansürün kaldırılışının da yıldönümüne rastlayan TGK Yönetim Kurulu toplantısında, basının demokrasi ile fikir ve düşünce özgürlüğüne olan katkısına dikkat çekildi.
Açıklamasında, basının ve basın özgürlüğünün önemine dikkat çeken Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı Nuri Kolaylı, basın sektöründe yıllardır dile getirilen mesleki düzenlemelerin zaman geçirilmeden gerçekleşmesini istedi.
Türkiye genelinde 8 gazeteciler federasyonu, 90 gazeteciler cemiyeti ile basın derneği ve bu derneklere üye yaklaşık 20 bin medya çalışanını tek çatı altında toplayan Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu’nun mesleki sorunların çözümü için çalıştığını ifade eden Kolaylı, basının sorunlarının demokratik hukuk sistemi içinde çözüleceğine dikkat çekerek, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
“Türk basını öncelikle, gazetecilik mesleğini ve bu mesleği kimlerin yapabileceğini düzenleyen ‘Gazetecilik Meslek Yasası’na ihtiyaç duymaktadır. Çağrımız; siyasetçilerin, bürokratların, hukukçuların ve Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu ile diğer meslek kuruluşlarının temsilcilerinin katılımıyla çalışma gruplarının oluşturulması, kanun teklifi hazırlanması ve Gazetecilik Meslek Yasası’nın ülkemize kazandırılmasıdır.
Türk Ceza Kanunu’nda ve bazı kanun ile yönetmeliklerde yer alan basın özgürlüğünü kısıtlayıcı maddeler mutlaka günümüz koşulları göz önüne alınarak değişmelidir.
Günümüzde, teknolojinin hızla gelişimi ve internet ağının hemen hemen her noktaya ulaşması ile birlikte, internet haberciliği de büyük bir gelişim göstermiştir. Sektörde istihdam sağlayan, gerçek anlamda habercilik yapan ve kurumsallaşan internet haber siteleri kaynak bulunarak desteklenmelidir.
Öte yandan, Türkiye genelinde yerel, bölgesel ve yaygın yayın yapan televizyon kanallarının ortak sıkıntısı Türksat’a ve RTÜK’e ödenen ücretler gibi diğer yayın mecralarında olmayan ücretlendirmeler nedeniyle girdi maliyetlerinin artmasıdır. RTÜK Yasası da, günümüz koşullarına göre yeniden ele alınmalıdır.
Gazetecilerin erken emeklilik hakkından yararlanabilmeleri için gerekli olan basın kartını alabilmeleri, İletişim Başkanlığınca yaklaşık bir yıldır basın kartı komisyonu toplanmadığından gecikmektedir.
Basın Kartları Komisyonu’nun yapısını değiştiren yeni yönetmelik, basın kartı konusunda olumsuz bir adımdır. Komisyon, meslek temsilcilerinin yer aldığı bir yapıya kavuşturulmalıdır. Ayrıca basın kartlarının değişim sürecinde, turkuaz ve pembe olarak değiştirilen rengin yeniden sarıya döndürülmesi beklentimizdir.
Son olarak, metrodan otobüse, vapurdan metrobüse kadar tüm ulaşım araçlarında geçerli olması planlanan Türkiye Kart kapsamına Basın Kartlarının de eklenmesini istiyoruz. ”
TGK Genel Başkan Vekili ve Doğu Anadolu Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Feridun Fazıl Özsoy’un ev sahipliğinde yapılan Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Yönetim Kurulu Toplantısına, Genel Başkan Nuri Kolaylı’nın yanı sıra Genel Başkan Yardımcıları Sefa Özdemir, Adem Alemdar, Erdoğan Erişen, Genel Sayman Mehmet Çelik, Genel Sekreter Ergun Ata, Genel Koordinatör Sinan Tunç, Yönetim Kurulu Üyeleri Mehmet Ergun, Mehmet Emin Turpçu, Murat Atay, Ali Cihangir, Ali Er ve Ayhan Polat katıldı.