• Haberler
  • Genel
  • Meclis'te Vali'nin köy ziyaretleri tartışıldı

Meclis'te Vali'nin köy ziyaretleri tartışıldı

İGM’nin MHP’li üyeleri Vali İrfan Balkanlıoğlu’nun merkez köylere yaptığı ziyaretlerde vatandaş taleplerinin meclis üyelerine yapılması gerektiğini belirttiler. AK Partili üyelerde yürütmenin başı olan Vali'ye vatandaşın talepte bulunmasının tabii bir durum olduğunu söylerken aynı zamanda köylerde vahim bir durum olmadığını belirttiler İl Genel Meclisi’nde (İGM) Aralık ayının ikinci toplantısı tamamlandı. Meclis Başkan Vekili Selçuk Çirkin’in başkanlığında [&hellip]

Meclis’te Vali’nin köy ziyaretleri tartışıldı

İGM’nin MHP’li üyeleri Vali İrfan Balkanlıoğlu’nun merkez köylere yaptığı ziyaretlerde vatandaş taleplerinin meclis üyelerine yapılması gerektiğini belirttiler. AK Partili üyelerde yürütmenin başı olan Vali’ye vatandaşın talepte bulunmasının tabii bir durum olduğunu söylerken aynı zamanda köylerde vahim bir durum olmadığını belirttiler

İl Genel Meclisi’nde (İGM) Aralık ayının ikinci toplantısı tamamlandı. Meclis Başkan Vekili Selçuk Çirkin’in başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda gündem dışı konular gündeme alındı, komisyon raporları oylanarak karara bağlandı.
RAPOR OY ÇOKLUĞUYLA KABUL EDİLDİ
Evciler ilçesinde bulunan mülkiyeti İl Özel İdaresine ait Özel İdare İş Merkezi’nin 3’ncü katında 75 metrekare alanlı çok amaçlı salonun hizmet odası olarak kullanılmak üzere tahsisi için Evciler SYDV Başkanlığı ve İlçe Özel İdare Müdürlüğü’nün talebi gündeme alındı. Konu hakkında Plan Bütçe, İdari Hukuk İşleri komisyonlarında rapor hazırlanacak. Gündemin 8’nci maddesinde yer alan Afyonkarahisar Atıksu Arıtma Tesisi Kurma ve İşletme Birliğinin tüzüğündeki, atıksu bertaraf bedeli ile ilgili maddesinde değişiklik yapılması konusu görüşüldü. Birlikte İl Özel İdaresi’nin temsil ettiği 8 köyden ayda 16 bin 39 TL 50 kuruşluk atık su bertaraf bedelinin İl Özel İdaresi tarafından ödenmesi talebi bulunduğu kaydedildi. Birliğe meclis kararı doğrultusunda kişi başına bir TL ödemeyi uygun gören Plan Bütçe, İdari Hukuk İşleri komisyonlarının raporları oy çokluğu ile kabul edildi.
PROTOKOL GEREĞİ ÖDEME ZARURİ
MHP’li Dinar İGM üyesi İbrahim Acar, bedelin tek bir defa mı, sürekli mi olmak üzere ne şekilde ödeneceğini sordu. Meclis Başkan Vekili Selçuk Çirkin, atık su bedelinin her ay düzenli olarak ödeneceğini ifade etti. Acar, köyde ikamet eden ve bu hizmeti alan kişiler adına her ay yapılacak ödemenin haksızlık olacağını söyledi. Konu hakkında açıklama yapan Meclis Başkan Vekili Selçuk Çirkin; “Ciddi birlikler kuruldu. Şuhut ilçeside arkadan gelecek, onun arkasından da Dinar ilçesi gelecek. O bölgedeki köylerde aynı taleple gelecekler. AB müktesebatında da var tamamının arıtmasının yapılması lazım. Ancak zaman içerisinde köylerden tahsilat Özel İdareye düşüyor. Ayrıca imzalanan protokolde de bunun yeri var. Bu konuyu çok ciddi inceledim. Buradaki rakam daha önce kişi başı 1,5 TL idi. Birliklerle görüşmek suretiyle Kasım ayındaki meclis toplantılarında rakamı 1 TL’ye indirttik. İmzaladığımız protokol gereğince bunu ödeme zaruriyetimiz var” dedi.
KİŞİ BAŞI 1 TL ÖDENECEK
Gündemin 9’ncu maddesinde yer alan İl Özel İdaresinin kurucu üyesi olduğu Şuhut ilçesine bağlı; Akyuva, Çakırözü, Ortapınar, Hallaç, Mahmut, Güneytepe ve Anayurt köylerinin atık su arıtma bedeli olan kişi başı aylık 1,5 TL’den toplam 6 bin 804 genel toplamı 10 bin 206 TL atık su bedelinin ilgili köyleri temsilen İl Özel İdaresi bütçesinden ödenmesi talep ediliyor. Talebi değerlendiren komisyonların atık su arıtma bedelini kişi başı 1 TL olarak ödemeleri uygun görüldü. Plan Bütçe, İdari Hukuk İşleri komisyonlarının raporları oy çokluğu ile kabul edildi. Gündemin 10’ncu maddesinde bulunan Sinanpaşa ilçesine bağlı köylerin, köy içi yollarının bakımı, onarımı ve iyileştirilmesi, alt yapılarının düzenlenmesi ve kış aylarında köy yollarının açılması için iş makinesi talebinin dairesince yapılmasını uygun gören İmar Bayındırlık, İdari ve Hukuk İşleri komisyonlarının raporları oyçokluğu ile kabul edildi.
VALİ’YE SIRALANAN TALEPLER OKUNDU
Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu’nun, merkez köylere yaptığı ziyaret ve incelemeler sırasında iletilen talepler konusunda hazırlanan komisyon raporları oylandı. Oylama öncesinde merkeze bağlı köylerden iletilen talepler okundu. Buna göre, Değirmendere köyünden; Köy içi yollar ve deprem evleri yollarının parke yapılması. Köyün foseptik çıkışının uzatılması, arazi yoluna sanat yapısı yapımı, Beşevler yoluna stabilize kaplama yapılması isteniyor. Gözsüzlü köyünden ise; arazi yolu yapımı, mevcut kanalizasyon şebekesine ilave yapılması talep ediliyor. Çakırköyü talepleri olarak; İçme suyu deposu ve ilave şebeke yapımı, mevcut kanalizasyon şebekesine ilave yapılması, mevcut yollarına stabilize malzeme çekilmesi bildirildi. Kızıldağ köyünden; Köye ulaşımı sağlayan yoldaki virajda yol eğiminin düşürülmesi, köylerine futbol sahası yapımı olarak sıralandı. Kozluca köyünden; Köyde iki ayrı bölgeye fırın yapımı, yeni yerleşim yeri yapımı, yaz aylarında görülen içme suyu sıkıntısı nedeniyle sondaj açılması, Kozluca köyü Kavaklı yolunun asfaltlanması talep ediliyor. Avcalı köyünden; Köye fırın yapımı, Avcalı köyü Bozhüyük arası yol açımı isteniyor. Omuzca köyünden; Köy konağı pencerelerine pvc yapımı talep ediliyor. Olucak köyünden; Köy konağı yapımı, köye 3 kilometre mesafede bulunan sondaj kuyusunu faaliyete geçirip köye içme suyu olarak verilmesi, köy yerleşik alanının genişletilerek yeni yerleşim yerleri tespit edilmesi, Olucak-Eğice arası yolun asfaltlanması.
“BÖYLESİ DAHA MÜNASİP”
Vali İrfan Balkanlıoğlu’na, merkez köylere yaptığı ziyaret ve incelemeler sırasında iletilen taleplerin İl Özel İdaresi bütçe imkanları doğrultusunda değerlendirileceği bilgilendirmesi yapıldı. Konu hakkında söz alan MHP Grup Başkanı Çay İGM üyesi İsa Çağa, söz konusu taleplerin bu bölgelerde çalışan meclis üyelerine yapılıp yapılmadığını sordu. Çağa, köy muhtarları ile İGM üyeleri arasındaki diyalogun yetersiz olduğunu ifade ederek; “Vali beyden istekler yapılıyor, neden bizlerden istenmiyor? Vali bey böyle çalışacaksa bizim hiç çalışmamıza gerek yok. Biz burada oylayalım Vali bey de yaptırsın. Böyle daha münasip olur.” dedi.
“MECLİS’İ FESH EDELİM”
MHP Dinar İGM üyesi İbrahim Acar, Vali İrfan Balkanlıoğlu’nun merkez köylere yaptığı ziyaretten önce gururlandığını sonrasında ise üzüntü duyduğunu söyledi. Acar şöyle konuştu: “Valimiz daire müdürleriyle birlikte köylerimize giderek oraların ne kadar kötü durumda olduğunu gördü. Bizlere söylenen şehirde ne varsa köylerde de var sözünün aksine köylerimizin durumunun ne kadar vahim olduğunu Sayın Valimizin tüm çıplağıyla ortaya koymasından gurur duydum. Arkasından üzüldüm çünkü burada bir meclis var. Afyonkarahisar bildiğim kadarıyla büyükşehir değil. İl Özel İdaresi ve İGM çalışıyor. Yapılacakların İl Özel İdaresi İGM’nin aldığı kararlar doğrultusunda yapılması lazım. Sayın Valimi ve herkesi ben Dinar’ın Belenpınar köyüne davet ediyorum. Meclisin aldığı karar uygulanmıyorsa ya meclisi fesh edelim yada derhal emriniz baş üstüne diyerek ivedi şekilde bu kararları yerine getirelim.”
İKTİDAR VE MUHALEFET DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞTI
AK Parti merkez üyesi Mehmet Beşkardeş, merkeze bağlı köylerin durumlarının vahim olmadığını söyledi. AK Parti Şuhut üyesi Ömer Tunçay, yürütme yetkisinin tamamen valiye ait olduğunu belirtti. Bunun tartışılamayacağını, kanunun bunu emrettiğini kaydeden Tunçay; “Valinin köyleri gezip orada aldığı talepler için Özel İdareye talimat verip şunları yapın demiyor. Buyrun şöyle talepler var inceleyin uygun olanları yapın diyor. Ben burada yanlış birşey görmedim.” diye konuştu. Meclis Başkan Vekili Selçuk Çirkin şunları söyledi: “Burada anılan pek çok şey gerek ilgili komisyonlara gelen şeylerdir. Yapıp yapmamak meclisin görevidir. Bazı işler, yöresel işler birliklerden talepler yerine getiriliyor. Vali beyin ziyaretleri sırasında belki işi hızlandırma amaçlı yada vali beyi karşılarında görünce birde ona söyleyelim maksatlı söylemişlerdir. Elbette Vali bey gezip görecek. Ancak ben de bir şeyin altını çizmek istiyorum. Köylerimizde belki eksikler yok değil vardır. Ancak ciddi gelişmeler olduğuda bellidir. İsteklerin içinde bize kanalizasyon yapın diyen yok, ilave yapın diyen var. Dikkat edildi ise hiç parke taşı talebi yok. İlave yatırım talepleri var. Vahim değil güzel bir durum sözkonusu.”
ÜÇÜNCÜ BİRLEŞİM PAZARTESİ
GÜNÜ YAPILACAK
Şuhut ilçesi’nin Mahmut köyünde yer alan tapusunda Kavaklı mevkii mülkiyeti Türe Kardeşler Et Kombinası A.Ş’ye ait 13 bin metrekarelik taşınmaz üzerinde idarenin imar planının onaylanması isteğini uygun gören İmar ve Bayındırlık komisyon raporu oybirliği kabul edildi. Aralık ayı üçüncü toplantısı 10 Aralık Pazartesi günü yapılacak. Toplantı kapanışında MHP Grup Başkanı İsa Çağa, meclisin kişiye özel toplanmayacağını, İGM Başkanı Salih Sel’in Japonya’ya gitmesi nedeniyle meclis toplantısının Perşembe günü başladığını söyleyen Çağa, buradaki yanlışlığın toplantının Pazartesi günü başlamamış olması olduğunu söyledi. Çağa, hafta sonuda toplantı yapılarak bir an önce toplantıların tamamlanmasını önerdi. Meclis Başkan Vekili Selçuk Çirkin, toplantı günü kararının Kasım ayı toplantısında alınıdığını bu itirazın o zaman yapılması gerektiğini söyledi. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme