• Haberler
  • Genel
  • Meclis'te 'hat' gerginliği – Kocatepe Gazetesi

Meclis'te 'hat' gerginliği – Kocatepe Gazetesi

Afyonkarahisar Belediye Meclisi Aralık ayı toplantısı Başkan Vekili Mustafa Albay’ın başkanlığında yapıldı. Toplantıda AK Partili iki meclis üyesi Hüseyin Şehitoğlu ve Orhan Atam arasında toplu taşıtlara yönelik tartışma yaşandı Belediye Meclisi’nin Aralık ayı toplantısında görüşülen trafik komisyonu raporlarından kamu kurum kuruluşlarından ve vatandaşlardan gelen hız kesici, durak yeri trafik levhası ve trafik ile ilgili taleplere [&hellip]

Meclis’te “hat” gerginliği

Afyonkarahisar Belediye Meclisi Aralık ayı toplantısı Başkan Vekili Mustafa Albay’ın başkanlığında yapıldı. Toplantıda AK Partili iki meclis üyesi Hüseyin Şehitoğlu ve Orhan Atam arasında toplu taşıtlara yönelik tartışma yaşandı

Belediye Meclisi’nin Aralık ayı toplantısında görüşülen trafik komisyonu raporlarından kamu kurum kuruluşlarından ve vatandaşlardan gelen hız kesici, durak yeri trafik levhası ve trafik ile ilgili taleplere ait teknik personel tarafından düzenlenen değerlendirme formlarının Belediye Trafik komisyonunca değerlendirilme isteğini uygun gören rapor oybirliğiyle kabul edildi. MHP’li Belediye Meclis üyelerinden İbrahim Göbel, her noktaya hız kesici konulmasını doğru bulmadığını, bu konuda yetkili çevrelerden yardım alınması gerektiğini dile getirdi.
BAYKARA: SORUN İÇERİDE ÇÖZÜLMELİ
MHP’li üye Halil İbrahim Baykara, İstanbul kökenli İSPAŞ şirketine Belediye yönetiminin şehir içi trafik düzenlemesi ile ilgili çalışma yaptırılmasını doğru bulmadığını söyledi. Baykara, Abdullah Kaptan’ın başkanlık döneminde Gazi Üniversitesi öğretim üyeleriyle benzer bir anlaşmanın yapıldığını kaydetti. H. İbrahim Baykara; “O dönemi hatırlayanlar bilirler yaklaşık 300 milyar gibi bir rakamın söz konusu olduğunu duymuştum. Yanlışım varsa özür dilerim. O zaman için öyle bir çalışma yapıldığını duymuştum. Fakat bir netice alınamadı. Şimdi de ona benzer bir girişimde bulunulmuş. Yanlış olma sebeplerinden biri de şu; Afyon’da bizim bir üniversitemiz var. Mutlaka trafik konusu ile ilgili birimler, öğretim üyeleri vardır. Üniversite haricinde Belediyemiz’de yıllarca çalışıp Afyon’u tanıyan kişiler var. Bu işi bilen pek çok kişi var. Afyon’u iyi bilen kişiler, kurumlar ve yetkililerle bu işin çözülebileceğini düşünüyorum. Bu işi içeride çözmek varken dışarıda çözmeyi anlamsız buluyorum. Ok yaydan çıkmadı ise konunun tekrar düşünülmesini istiyorum.” dedi.
NET ARGÜMAN ÇOĞULCULUK
AK Partili Belediye Meclis üyesi Hüseyin Şehitoğlu da kent meydanı projesi için ciddi uğraş verildiğini, proje için Belediye Başkan Yardımcısı Ayfer Örten’in bizzat İTÜ’li öğretim üyeleri ile özverili kontaklar kurduğunu belirtti. İmar Bayındırlık komisyonu üyeleri olarak şehrin ne isteyebileceği noktasındaki beklentileri dile getirdiklerini anlatan Şehitoğlu; “Söz konusu kişiler Afyon’a geldiler. Oturduğumuz yerden böylesi bir şeye müdahale etmemiz mümkün değil. Kent meydanı projesi için İmar Müdürlüğü çalışanları hummalı bir çalışma yaptılar. Ortaya çok güzel bir proje tasarım yarışması çıktı. Tasarım fikir yarışması anlamında bir şeyler kazanıldı. Bu çalışma çok ciddi bir çalışmaydı. Afyon Belediyesi’nin bugüne kadar yapmış olduğu bazı gelişimlerde kullandığı argüman bellidir. Bu da çoğulculuktur. İmar komisyonu ya da trafik komisyonu üyeleri gerekenleri yapacaklardır.” diye konuştu.
ATAM’DAN MİNİBÜSÇÜ ÇIKIŞI
Tureks firmasının 10 adet yeni otobüsü güzergahlarda hizmete sunmasına yönelik teklif görüşüldü. Trafik Komisyonu’nun 10 otobüslük teklifi 6 otobüse düşüren raporu kabul edildi. Güzergahlardaki Tureks otobüslerine 6 araç daha ilave edilmesine karar verilmesinin ardından AK Parti meclis üyesi Orhan Atam oturduğu yerden söz aldı. Halk otobüslerinin sayısının artırılmasına tepki gösteren Orhan Atam, minibüsçülerin mağdur olup, ekmek yiyemediklerini, bu kesimin de durumlarının göz önünde bulundurulması gerektiğini vurguladı. Orhan Atam, minibüsçülerinde memleket evladı olduklarını, rekabet ortamında sıkıntı yaşadıklarını dile getirdi. Atam’ın bu yöndeki sözlerine Hüseyin Şehitoğlu’ndan tepki geldi.
ŞEHİTOĞLU: ATAM’I ŞİDDETLE KINIYORUM
Hüseyin Şehitoğlu, H. İbrahim Baykara’ya katıldığı bir nokta olduğunu, Baykara’nın “Afyon’u minibüsçüler ya da Turex A.Ş olarak ikiye ayırmıyoruz. Olaya genelleme ile bakıyoruz.” sözlerinin gerçekçi olduğunu vurgulayan Şehitoğlu; “Bu yüzde yüz doğru. Her bir meclis üyemiz burada ne minibüsçülerin ne de Turex’in sözcüsü olmalıyız. Bugüne kadar mecburiyetler karşısında yapılan gelişimler, yenilikler, ya da hatlara ilaveler koymaların günü kurtarma adına yapıldığını herkes biliyor. Trafik keşmekeşliğinin ne olduğunu biliyoruz. Ancak burada sadece minibüsçülerin lehine hareket etme noktasında Sayın Orhan Atam’ın serzenişini şiddetle kınıyorum. Bu kararda esas olan kamu menfaatidir. H. İbrahim beyin düşüncelerine katılıyorum. Biz minibüsçülere de Turex’e de eşit mesafede olmamız lazım. Öyle olduğumuza inanıyorum. Kesinlikle doğrudur yanlıştır. Ama memleket adına bir yere ilave sefer konulması gerekiyorsa minibüsçüler de ilave sefer koyalım desinler. Eğer bu Afyonlu adına menfaatse onu da biz mecliste tartışalım.” şeklinde konuştu.
“EN AZINDAN AKÜ’DEKİ HOCALARA AYIP OLUR”
Halil İbrahim Baykara, meclis üyeleri olarak kendilerinin trafik düzeni ile ilgili 3,5 yıldır ne yaptıkları sorusunu sordu. Üç buçuk yıllık zaman zarfında hiçbir şey yapmadıklarını ifade eden Baykara, bundan önceki düzenin daha düzgün olduğu kanaatini aktardı. Baykara; “Üç sene önce her şey bugünden daha düzgündü. Biz biraz daha bozduk. İSPAŞ şirketinin bu konuda ne yapacağını bilmiyorum. Buraya İstanbul’dan üç tane profesör gelmişti. O toplantıyı ben de takip ettim. Hatta bir tanesi Afyonlu’ydu. Geldiler konuşup konuşup gittiler. Yeni gelen ekip ne yapar ne yapmaz bilmiyorum. Ama Afyon’da yaşayan, bu işe meyilli insanları yok sayarak başka yere yönelmek çok büyük hata olur, ayıp olur. En azından bizim üniversitemizdeki hocalarımıza ayıp olur.” dedi. Belediye Başkan Vekili Mustafa Albay, ön yargılı olunmaması gerektiğini, İSPAŞ şirketinden gelecek kişilerinde fikirlerinin alınması gerektiğini ifade etti.
ATAM DA
ŞEHİTOĞLU’NU KINADI
AK Partili meclis üyesi Orhan Atam toplantıda söz isteyerek kendisini şiddetle kınadığını söyleyen Hüseyin Şehitoğlu’na atıfta bulundu. Atam, kendisini toplantıda kimsenin kınayamayacağını, kınanmayı gerektirecek bir iş yapmadığını, kınanacak bir söz söylemediğini belirtti. Afyonkarahisar esnaf kesiminden biri olan minibüsçüleri savunmak istediğini dile getiren Atam; “Ben ne minibüsçülerden ne de Turex’ten yanayım. Pek çok minibüsçü esnafı mağdur durumda. Onu dile getirmek istedim. Bu nedenle kınanacak bir şey söylemedim. Ben de kendisini kınıyorum.” dedi. Belediye Başkan Vekili Mustafa Albay, mecliste tartışarak hep birlikte en iyi kararları alacaklarını, konuyu uzatmaya gerek bulunmadığını dile getirdi. Toplantıya Bayındırlık ve İmar komisyonunun bir madde üzerinde acil görüşmesi için ara verildi. Toplantıya verilen ara esnasında Hüseyin Şehitoğlu ve Orhan Atam arasında gerginlik yaşandı. Şehitoğlu, Atam’a söylemek istediği bir şey varsa yüzüne söylemesini belirtti. Gerginliğin kavgaya dönüşmemesi için hem MHP’li hem de AK Partili meclis üyeleri iki üyeyi birbirinden uzaklaştırdı. Daha sonra Orhan Atam, toplantıyı terk etti.
TALEPLER YERİNE GETİRİLİYOR
Trafik Komisyon Başkanı M. Emin Birliktir, meclis üyeleri olarak hiç kimsenin minibüsçülerle, özel halk otobüsü işletmesinin dostu ya da düşmanı olmadığını ifade etti. Turex’in hizmet süresinde 4 yıla ulaştığını, 6 yıl sonra ihaleye tekrar girip girmeyeceğinin belli olmadığını belirten Birliktir; “Keşke Orhan Atam olsaydı. Bilinmesi gereken bazı hususlar var. Neticede küçük esnafın da başkanlığını yapıyoruz. Biz bugüne kadar minibüsçülerden ne talep geldiyse yaptık zaten. Meclis olarak yapmaya gayret ediyoruz. Minibüsçülerle ilgili kararların çoğu zaten oybirliği ile geçti. Hem trafik komisyonundan hem de meclisten. Özel halk otobüsü firmasının sözleşmeden doğan hakları var. Minibüsçüler için söylüyorum, ekstra hat koyuyoruz, hatlarını uzatıyoruz, değişiklikler yapıyoruz. Bunlar halkın menfaatine yaparken minibüsçülerin taleplerini de yerine getiriyoruz. Bunları yapmaya devam ediyoruz.” dedi.
ESAS OLAN KAMUNUN MENFAATİ
Birliktir, Turex firmasının sözleşmeden doğan haklarını kullanıp, mahkemeye gitmesi halinde yaptıkları değişikliklerin hepsinin mahkemece ret edileceğini söyledi. Birliktir şöyle konuştu: “Biz meclis olarak Turex aleyhine çok kararlar aldık. Turex’e binen halkımız aktarma ile ikinci bir yere gidebiliyor. Bunda da kamu menfaati var. Şirketin karı ya da zararı bizi ilgilendirmez. Bizler için esas olan kamunun menfaatidir. Burada H. İbrahim Baykara’ya katılmamak mümkün değil. Kesinlikle köklü bir çalışma yapmamız lazım. Yapılıncaya kadar aksaklıkların giderilmesi lazım. Sayın Atam’ın minibüsçüye düşmanlık ediliyor gibi sözlerini meclis olarak kabul etmemiz mümkün değil. Ne MHP’li arkadaşlarımızın ne de bizleri bunu kabul etmesi mümkün değil. Minibüsçülerimiz bizim hemşehrilerimiz. Turex de bu memlekete hizmet ediyor. Bayramlarda ücret almıyor, gaziyi, engelliyi ücretsiz taşıyor. Bunu da göz önüne almak lazım.” Belediye Başkan Vekili Mustafa Albay, göreve siyaseten seçildiklerini ancak Belediye hizmetlerinde siyasi kimliklerini dışarıda tuttuklarının altını çizdi. Albay, hem MHP’nin hem de AK Parti’nin Afyonkarahisar için bir şeyler yapmaya uğraştıklarını ifade etti.
RAPORLAR
KARARA BAĞLANDI
Toplantı Bayındırlık ve İmar komisyonu raporlarının görüşülmesi ile devam etti. Erenler köyü 43 pafta, 1222, 1224,1228 nolu parsellerin bulunduğu alanda imar plan değişikliğini yapılması talebi görüşüldü. Komisyonun bu ve bunun gibi taleplerin bir daha gündeme alınmaması için konunun ret edilmesi yönünde verdiği karar oybirliğiyle kabul edildi. Çetinkaya mahallesi, 21K-4C, 21K-3D pafta, 4264 ada, 4 nolu parselin bulunduğu alanda imar plan değişikliği talebi de karara bağlandı. İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden komisyona gelen yazıda bakanlığın tip projelerinin uygulanması durumunda mevcut yapı yaklaşma mesafesinin yetersiz geldiği bu yüzden bina yapımı için mesafenin yeniden belirlenmesinin istendiği bildirildi. Yapılacak binada kamu yararı bulunduğundan, 2 adet 15 derslikli eğitim binası yapılabilmesi için 30 metre olarak belirlenen yapı yaklaşma mesafesinin 5 metreye düşürülmesini uygun gören rapor oybirliği ile kabul edildi.
MİRAÇ CAMİİ İÇİN MESAFE DÜŞÜRÜLECEK
Güvenevler mahallesinde 19K-2A pafta, 19K-2B pafta, 1838 ada, 1 parselin bulunduğu alanda imar plan değişikliği yapılması talebi komisyon tarafından tekrar incelenip meclis gündemine getirileceği kaydedildi. Söz kosunu alanın eski otogar civarı olduğu belirtildi. Kanlıca mahallesi 19K-4B pafta, 3770 ada, 1 parsel üzerine yapılacak Miraç camii ve kuran kursu yapımı için 20 metrelik yapı yaklaşma mesafesinin kaldırılması uygun görüldü. Kanlıca mahallesinde yapılan camiin bölgeye hitap edecek tek camii olacağı, mesafenin 20 metreden 5 metreye düşürülüp camii alanının genişletilmesinin kamu yararına olması nedeniyle imar değişikliğini uygun gören rapor kabul edildi. Çakır köyü, 110 ada, 9 parselin bulunduğu alanda imar plan değişikliği talebi görüşüldü.
FIRIN TALEBİ YERİNDE İNCELENECEK
Söz konusu parsel için Milli Emlak Genel Müdürlüğü ve AKÜ’nün uygun görüşleriyle Ali Çetinkaya kampüsünde okuyan öğrencilerin barınma ve sosyal aktivitelerini yerine getirebilme amacıyla parselin kuzeyindeki alanın sit alanında kalması nedeniyle Eskişehir Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Müdürlüğü’nden uygun görüş alındıktan sonra hastane alanı olarak gözüken imar planının sosyal tesis ve yurt alanı olarak belirlenmesi uygun görüldü.
Orhangazi mahallesinde imar planların 21J-3A, 2IJ-3D paftasında yeniden imar plan düzenlemesi yapılması talebi gündeme geldi. Mahallede yeni hastane ile birlikte hızla artan nüfusa paralel camii alanının yetersiz kalacağından cami alanına yeni bir parsel ilavesinin kamu yararına olacağı bildirildi. Yeşil alanların eş değer alanlarını koruma şartıyla değişiklik yapılması uygun görüldü. Yeşilyurt mahallesinde 21K-4A patfa, 3101 ada, 4 nolu parselin doğusunda bulunan tescil harici alana fırın yeri yapım Belediye’nin teknik elemanlarınca yerinde incelenecek. Selçuklu mahallesi 21J-4C, 21J-3D pafta, 1552 ada, 1,2,3,4,5,6 parsellerin bulunduğu alanda imar plan değişikliği talebi karara bağlandı. Kat sayısının belirtilmesi isteği gereğince zemin etüt ve gerekli çalışmaların yapımı sonrası 6 ile 12 kat arasında hazırlanacak örnek vaziyet planının İmar ve Şehircilik müdürlüğünce incelenmesinin ardından değişiklik talebi uygun görüldü.
LOKAL PLAN DEĞİŞİKLİĞİ RET EDİLDİ
Yarenler mahallesinde bulunan imar planlarının 20K-4D paftasında tescil harici olan alanda yeniden imar plan düzenlemesi yapılması talebi Belediye teknik elemanlarınca yerinde incelenecek. Merkeze bağlı Karaaslan köyünde 3-5 pafta 585, 588, 2221, 2226, 2227, 2244, 2245, 2254 parsel nolu gayrimenkullerin bulunduğu alanda mevzi imar planı yapılması isteniyor. Söz konusu parsellerde tuğla fabrikası toprak sanayi amaçlı imar planı yapımının istendiği, ilgili kurum görüşleri alındıktan sonra mevzi imar planının meclis gündemine sunumu uygun görüldü. Çetinkaya mahallesi, Kızılyer mevkii, 92 pafta, 12 ada, 72 nolu parsele mevzi imar planı yapılarak akaryakıt satış ve LPG istasyonu yapımı ilgili kurum görüşleri alındıktan sonra değerlendirilecek. Güvenevler mahallesinde eski köy garajı olarak kullanılan alanın, 110 pafta, 731 ada, 6 parselin ilkokul alanına dönüştürülmesi ve tahsisisin yapılması talebi görüşüldü. Bu tür lokal imar plan değişikliklerinin plan bütünlüğünü bozacağından ve yasanın ilgili maddesine eşdeğer park alanı olmaması nedeniyle talebi uygun görmeyen rapor kabul edildi. Söz konusu alan Çıraklık Eğitim Merkezi’nin yanında bulunuyor.
ON YIL SÜRE KARARA ŞERH DÜŞÜLDÜ
İmar ve Şehircilik müdürlüğü teklifleri kapsamında; yerleşim alanlarında otopark aranması gereken kullanım çeşitleri ve bunlara ait en az otopark miktarları belirlenmesi teklifi görüşüldü. Belediye Başkan Yardımcısı Ayfer Örten, 1993 yılında otoparkla ilgili alınan bir karar olduğunu söyledi. Örten; “O dönemde alınan kararla şu andaki otopark yönetmeliği arasında farklılık var. Bu kararın iptal edilmesi gerekiyor. Sonuçta yönetmeliklere esas işlemler yapılıyor. Müfettiş görüşü ile bu meclis kararını iptal ediyoruz.” dedi. Mülkiyeti Afyonkarahisar Belediyesi’ne ait Deper köyü, 17 pafta, 957 parsel nolu taşınmaz tahsisinin yapılıp yapılmayacağı yönünde Eylül ayında meclis kararı alındığı bildirildi. Göçmenlerin dernek binası yapımı için yer tahsisi yapıldığı, tahsisin uygulamaya geçebilmesi için İçişleri Bakanlığı’ndan görüş istendiği, görüş doğrultusunda 10 yıllık sürenin meclis kararına şerh olarak düşüleceği kaydedildi.
BELEDİYE ASKERİYEYE DEPO YAPACAK
Ağız ve Diş Hastanesi olarak tahsis edilen gayrimenkullerin Ticaret İl Müdürlüğü’ne bağımsız bölümlerin boşaltılmasının ve teslim edilmesini takip eden aydan başlamak üzere 20 yıl süre ile tahsis edilip edilmeyeceği, tahsis edilecekse bedel ve şartlarının belirlenmesi teklifi de görüşüldü. Ağız ve Diş Hastanesi için eski devlet hastanesi polikliniklerinde tadilat yapıldığını hatırlatan Belediye Başkan Vekili Mustafa Albay, boşaltılacak Ağız ve Diş Hastanesi mevcut yerinin Ticaret İl Müdürlüğü’ne tahsis edileceğini söyledi. Albay, meclisin tahsis için 20 yıl süreyi uygun gördüğünü sonrasında Encümen’e gerekli işlemler için yetki verileceğini bildirdi. Güvenevler mahallesi 49 ada 39 nolu parsele depo yapılıp yapılamayacağı teklifi değerlendirildi. Mustafa Albay, çimento fabrikasının yanında bir tren yolu bulunduğunu, Belediye Başkan Yardımcısı Ayten Örten’in yaptığı görüşmeler sonucu demiryolunun Belediye’ye terk edileceğini söyledi. Albay, bu alanın 16 bin 300 metrekare olduğunu, karşılığında Belediye’nin askeriyeye depo yapacağını teklifin bununla ilgili olduğunu açıkladı. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme