• Haberler
  • Genel
  • Meclis'te aile hekimliği konuşuldu – Kocatepe Gazetesi

Meclis'te aile hekimliği konuşuldu – Kocatepe Gazetesi

Meclis'in Mart ayı toplantısının 4. birleşiminde Afyonkarahisar’da 4 aydır uygulanan aile hekimliği konusu ele alındı. İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici tarafından bizzat yapılan sunumda detaylı bilgiler aktarıldı 96 ASM var Afyonkarahisar İl Genel Meclisi (İGM) Mart ayının dördüncü toplantısında İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici tarafnıdan Aile Hekimliği uygulaması hakkında detaylı bilgiler verildi. Meclis [&hellip]

Meclis’te aile hekimliği konuşuldu

Meclis’in Mart ayı toplantısının 4. birleşiminde Afyonkarahisar’da 4 aydır uygulanan aile hekimliği konusu ele alındı. İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici tarafından bizzat yapılan sunumda detaylı bilgiler aktarıldı

96 ASM var
Afyonkarahisar İl Genel Meclisi (İGM) Mart ayının dördüncü toplantısında İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici tarafnıdan Aile Hekimliği uygulaması hakkında detaylı bilgiler verildi. Meclis üyeleri Dr. Yemenici’ye konuyla ilgili sorular yönelttiler. Aile hekimliği uygulamasına 13 Ekim 2010 tarihinde tüm Türkiye’de geçildiğini anlatan Yemenici; “Türkiye genelinde 6 bin 327 Aile Sağlığı merkezinde 20 bin 182 hekimle ülke genelinde bu uygulama devam etmektedir. Afyonkarahisar’da 11 Ekim 2010 tarihinde uygulama başlamış üzerinden yaklaşık 4 ay gibi bir süre geçmiştir. Bütün ilçelerimizde Aile Sağlığı Merkezleri kurulmuş ayırca İlçe Sağlık Grup Başkanlığı görevlerini yürütmek üzere her ilçede birer Toplam Sağlığı Merkezi kuruldu. 96 Aile Sağlığı Merkezi’nde toplam 192 hekim bu görevi yürütmektedir. Aile hekimliği bireylere ve ailelere sürekli ve tam kapsamlı sağlık bakımı sağlayan bir tıp uzmanlığıdır. Sadece bir poliklinik hizmetinden ibaret değildir. Aile hekimliğinin alanı her yaş grubunu ve cinsiyeti her bir organ sistemi ve her hastalığı kapsar. Amacı birinci basamak sağlık hizmeti sunmaktır. İlk amacı budur. Koruyucu sağlık hizmeti dediğimiz birinci basamak sağlık hizmeti sunmaktır. Hastalık ve sağlık konularına fiziksel, ruhsal ve sosyal faktörleri de dikkate alarak yaklaşmak, sağlıkla ilgili konularda ilk değerlendirme yapmak, erken tanı ve tedavi yapmak, kronik hastalıklarda sürekli bakım ve tedavi sağlamak, hastalarla bağlantı kurarak durumları hakkında bilgi vermek, bireylerin yaşam kalitesini yükseltmek aile hekimliğinin amaçlarındandır.” dedi.
Planlama hekim sayısına göre
Aile hekimliğinin anne karnında ki bebekten ailenin en yaşlısına kadar bütün bireyleriyle ilgilenen bir sistem olduğundan söz eden İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici, sağlık sorunlarında vakit kaybetmeden öncelikli çözümün aile hekimliğiyle sağlanabileceğine dikkat çekti. İleri tetkik ve tedavi için en uygun yere gönderen sistemin aile hekimliği sistemi olduğunu anlatan Dr. Yemenici; “Gebe takibi, çocuk, bebek ve gebe aşıları, aile danışmanlık hizmeti. Aile hekimi bilinçlendirir. Bölgesinde ki tüm sorumlu olduğu vatandaşların sistematik olarak tutar. Aile hekimliği bilgi sisteminin düzenli kayıtları her gün mesai bitiminde Sağlık Bakanlığına bildiriliyor. Aile Sağlığı Merkezi bir ya da birden fazla hekimin görev yaptığı sağlık birimidir. Bizim 96 Aile Sağlığı Merkezimizin bazılarında bir hekim görev yapıyor. Özellikle köyleri-mizde. Bazı beldelerimizde iki hekim ilçe ve il merkezinde 2 ile 5 arasında hekim çalışan merkezlerimiz var. İl merkezi ve belde ve köylerde toplam 67 Aile hekimliği birimimiz var. Buralarda 3 bin 585 kişiye bir aile hekimi düşüyor. Aslında bu sayı çok yüksek bir sayı. Türkiye geneli ve ilimizde ki ortalama yüksek bir sayı. İdeal olan sayı 2 bin 5 yüzdür. Hatta 1500 kadar uygulayan ülkeler var. Bakanlığımıza bağlı çalışan hekim sayısının az olmasından dolayı 3 bin 500 ortalamada gidiyoruz. Hekim sayısı arttıkça ona bağlı olarak bu oranlar önümüzde ki yıllarda inişe geçecektir. İnşallah tıp fakültesi sayısı artışına paralel hekim sayısı da artar. Ona bağlı olarak mezun olanlar arttıkça bu oranlar önümüzde ki yıllarda aile hekimine düşen hasta sayısı da inişe geçer. Böylece hekimin hastalarına ilgisi daha da artar.” diye konuştu.
Toplam 192 aile hekimliği var
Başmakçı da 3 aile hekimliği birimi bulunduğundan söz eden İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici, 3549 kişiye bir aile hekimi düştüğünü belirtti. Bayat ilçesinde 2 aile hekiminin 3941 kişiye bir aile hekiminin düştüğünü ifade eden Sağlık Müdürü Yemenici; “Bolvadin de 13 aile hekimliği birimimiz var. Çay ilçesinde 9 aile hekimliği birimi var. Ortalaması 3 bin 591. Çobanlar’da 4 aile hekimliği var. Dazkırı ilçesinde 3754 kişiye bir aile hekimi düşüyor 3 aile hekimi var. Dinar’da 3443 kişiye bir aile hekimi düşüyor burada 14 aile hekimliği birimimiz var. Emirdağ’da 3324 kişiye 11 aile hekimi hizmet veriyor. Evciler 3882 kişiye 2 aile hekimi hizmet veriyor. Hocalar’da 3616 kişiye bir aile hekimi düşüyor. Üç aile hekimliği birimi var. İhsaniye ilçesinde 3151 adet kişiye 8 aile hekimliği birimi var. Kızılören’de 2705 kişiye bu hizmet veriliyor. Sandıklı da 3516 kişiye bir aile hekimi düşerken toplam 15 aile hekimliği birimimiz var. Sinanpaşa da 3387 kişiye, Sultandağı’nda 3156 kişiye 6 aile hekimi düşüyor. Sinanpaşa da 12 aile hekimliği birimimiz var. Şuhut ilçesinde 3637 kişiye bir aile hekimi düşüyor. Toplamda bu ilçemizde 11 aile hekimliğimiz var. Genel toplamlara bakıldığında 192 aile hekimliği, il ortalamamız 3497’dir. İlçe merkezlerinde 45 adet Aile Sağlığı Merkezi var. Belde ve köylerde toplam 51 tane, kiralama yoluyla da 16 birim var. Uygun görülen yerlere standartlar ölçeğinde kiralama yapıldı. Bu hizmet güzel şekilde yürütülüyor. ” şeklinde konuştu. Meclisin 5. ve Mart ayının son toplantısı bugün yapılacak. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme