• Haberler
  • Genel
  • Meclis'e 'temizlik' damga vurdu – Kocatepe Gazetesi

Meclis'e 'temizlik' damga vurdu – Kocatepe Gazetesi

Afyonkarahisar Belediye Meclisi'nin Ekim ayı olağan toplantısı gerçekleştirildi. Belediye Meclisi toplantısına temizlik işleri ihalesinin süresi damgasını vurdu. Milliyetçi Hareket Partisi Grubu ile AK Parti Grubu'ndan M. Emin Birliktir'in itirazı üzerine temizlik işleri ihalesinin süresi 1 yıl olarak belirlendi Afyonkarahisar Belediye Meclisi'nin Ekim ayı olağan toplantısı, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban'ın başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda 'Temizlik İşleri [&hellip]

Meclis’e “temizlik” damga vurdu

Afyonkarahisar Belediye Meclisi’nin Ekim ayı olağan toplantısı gerçekleştirildi. Belediye Meclisi toplantısına temizlik işleri ihalesinin süresi damgasını vurdu. Milliyetçi Hareket Partisi Grubu ile AK Parti Grubu’ndan M. Emin Birliktir’in itirazı üzerine temizlik işleri ihalesinin süresi 1 yıl olarak belirlendi

Afyonkarahisar Belediye Meclisi’nin Ekim ayı olağan toplantısı, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban’ın başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda “Temizlik İşleri Müdürlüğü Afyonkarahisar İli 1’inci ve 2’nci Bölgesindeki Mahalle, Cadde ve Sokakların Temizlenmesi, Çöp ve Cüruflarının Toplanması ve Nakliyesi İşinin 1 Ocak 2015-31 Aralık 2017 tarihleri arasında 3 yıllık olarak ihale edilmesi hakkında teklif”, tartışmalara yol açtı.
AFYONLU FİRMALAR DA GİRECEK
Maddenin gerekçesini açıklayan Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, “Türkiye Büyük Millet Meclisi Torba Yasa çıkardı. Torba yasa’da bir hüküm var, hizmet alım ihalelerini belediyeler, belediye meclisi kararıyla 3 yıla kadar yapabilir. Kanun aslında taşeron işçilerin haklarının korunması bakımından tavsiye ediyor. Şirket değişirse izin hakları sorun olabiliyor, diğer hakları sorun olabiliyor. Normal hizmet alımında bir sıkıntı yok, temizlik işlerinde neden böyle bir şey var diye sorulacak olursa, onda da aynı şey var: Eğer bir müteahhit bir yıllık iş alırsa fazla yatırım yapmıyor. Arkadaşlarımız hesaplarını yaptılar, Afyonlu firmalar da bu ihalelere girebiliyor” dedi.
3 YILA YÜKSELTİLMESİ SAKINCALI
Bunun üzerine Belediye Meclisi’nde Milliyetçi Hareket Partisi Grubu’ndan Bekir Özerdem söz aldı ve temizlik ihalelerinin 1 yıl yapılması gerektiğini belirtti. Özerdem, şöyle konuştu:
“Temizlik ve çöp toplama işi ile ilgili olarak ihale sürecinin 3 yıla yükseltilmesini sakıncalı görüyoruz. Afyonkarahisar’daki birçok firmanın bu şekildeki bir ihaleye giremediği görülmüştür. Dışarıdan gelen firmalar bu ihalelere girmektedir. Bir yıllık maliyet 6 milyon lira, 3 yılda 20 milyon liralık ihaleye tekabül ediliyor. İş deneyimiyle ilgili toplam bedelinin 4 milyon lira olduğu biliniyor. Afyon’da 15’e yakın çöp ve temizlik ihalesi yapan şirket varken neden böyle bir ihaleye gidiliyor?Afyonkarahisar neden 4,5,6 bölge olarak ihaleye çıkılmıyor? Böyle olduğu takdirde daha kaliteli bir hizmet verilecektir.”
“BAŞINIZ AĞRIR BAŞKANIM”
Özerdem’in ardından söz alan Belediye Trafik Komisyonu Başkanı, AK Partili M. Emin Birliktir de benzer bir fikri öne sürdü. Temizlik ihalelerinin “baş ağrıtabileceğini” vurgulayan Birliktir, “Ben grubumuz ne karar verdiyse uydum. Ancak 3 yıllık verilmesi, Belediye bakımından da sıkıntılara neden olacaktır. Bir sürü dedikoduya neden olacaktır. Bu konuda sizin yanlış bilgilendirildiğiniz kanaatindeyim. İhaleleri takip ettim, milyonda bir şekilde tahmini fiyata yakın fiyat verildiğini gördüm. Bu sizin başınızı ağrıtır. Biz bunu 3 yıl verirsek, Afyon’daki firmaların yeterlilikleri gidecektir. Ben şahsınızın yanlış yönlendirildiğini zannediyorum. Şartname hazırlanırken ben o şartnamenin içinde olmasını istiyorum. 3 yıl tehlikeli Başkanım” ifadelerini kullandı.
ÇOBAN: SABİT FİKRİMİZ YOK
Bunun üzerine Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, herhangi bir şekilde yanlış yönlendirilmediğini belirterek “Arkadaşlarımız bir yıl dediler, ben 3 yıl olacak dedim.
Ama sabit fikrimiz yok. Tüm Afyonlu firmalar bu ihaleye girebiliyor, bunun hesabını yaptık” dedi. Çoban’ın inisiyatif almasıyla, gündem maddesindeki “3 yıl” ibaresi, “1 yıl” olarak değiştirildi. Bu değişimin ardından teklif, oybirliğiyle kabul edildi. (Kocatepe Haber Merkezi)

KÖY ARAÇLARI İÇİN YENİ UYGULAMA

Belediye Meclisi’nde köy araçları için yeni uygulama kabul edildi

Afyonkarahisar Belediye Meclisi’nin Haziran ayındaki toplantısında MHP Grup Başkanı Halil İbrahim Baykara’nın önerisi ile kabul edilen ve köy-belde-ilçe araçlarının dönüşte Çevre Yolu’nu kullanmasını öngören düzenlemede yeni bir uygulama kabul edildi. Buna göre köy-belde-ilçe araçları, memleketlerine dönerken kısmen şehir merkezine uğrayabilecek. Batı istikametine gidecek araçlar, İstasyon Meydanı’nda bekleyen yolcuları alıp Jandarma Kavşağı’nın arkasından Çevre Yolu’na çıkacak.
Doğu yönüne gidecek araçlar da Küçük Sanayi Sitesi önündeki “cep”ten girdikten sonra yolcuları alıp Çevre Yolu’na yönelecek. Teklifin oylamasında AK Partili Meclis üyeleri “kabul” reyi verirken Milliyetçi Hareket Partili üyeler çekimser kaldı.

ANS-AÇK HATTI İÇİN GAYRET

Afyonkarahisar Belediye Meclisi’nde Milliyetçi Hareket Partisi Grup Başkanı Halil İbrahim Baykara’nın önerisiyle gündeme gelen Ahmet Necdet Sezer Kampüsü ile Ali Çetinkaya Kampüsü arasında yeni bir dolmuş-özel halk otobüsü hattı kurulması önerisi görüşüldü. Trafik Komisyonu Başkanı M. Emin Birliktir, konunun inceleneceğini belirtti. Önerge sahibi Halil İbrahim Baykara ise “Önergeyi okullar açılmadan vermiştim. Erenler’deki yurtlarda kalıp da Ali Çetinkaya Kampüsü’nde okuyan çok öğrenci var. Bir an önce bu kararın çıkması gerekiyor. Bu hat, başka hatların yolcularını da etkileyecek bir hat değil. ANS, Karşıyaka’dan bir minibüs, özel halk otobüsünden de bir otobüs, saat başı bu seferi yapacak” dedi.
Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban da konunun önemli olduğunu, gerekli işlemlerin yapılması gerektiğini belirtti.

SAYIŞTAY RAPORU OLUMLU

Belediye Meclisi’nde, Sayıştay’ın Afyonkarahisar Belediyesi’nin faaliyetlerinin incelendiği 2012 yılına ait Denetim Raporu da okundu. Raporda, herhangi bir olumsuz durumla karşılaşılmadığı belirtildi.

MHP’Lİ ÜYEDEN ELEŞTİRİ

Belediye Meclisi’nin MHP’li üyesi İlker Çelikoğlu, toplantının ardından eleştirilerini yöneltti. Çelikoğlu, “Çöp temizliğinin yetersiz olduğunu görüyoruz. Belediye daha önce yaptığı gibi çöp poşeti dağıtabilir mi? Bankalar Caddesi’nde gıda satan yerlerin yanında çöpler var, bunlar giderilebilir mi? Yağmur yağdığı zaman ana arterlerde su birikintileri görüyoruz. Belediye yetkilileri bu yolları denetleyebilir mi? Sokak köpeklerinin yakalanması ile ilgili sıkıntı yaşanıyor. Ayrıca inşaat yapan firmalar, yol güzergahları ve kaldırımlardan geçmeyi engelleyecek şekilde çalışıyor. Bunu engelleyecek bir çalışma var mı?” diye sordu.
Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban ise inşaat çalışmaları konusunda Çelikoğlu’na hak verdiğini, sokak hayvanlarının ıslahı konusunda ise kanuni engellerle karşı karşıya kalındığını söyledi. Temizlik İşleri Müdürü Abdullah Karadana ise belediye olarak çöp poşeti dağıtılamayacağını, daha önceki uygulamanın firmaların desteğiyle yapıldığını kaydetti.

TOPTANCI HÂLİ’NE 20 İŞYERİ İLAVE

Belediye Meclisi toplantısında itfaiye hizmetlerinde kullanılmak üzere 2 adet tam donanımlı yangın söndürme arazözü ile Park Bahçeler Müdürlüğü hizmetlerinde kullanılmak üzere 2 adet minibüs alınmasının da kararlaştırıldı. Toplantıda mülkiyeti Belediye’ye ait, Akçin Mahallesi, 333 Ada, 1 Parsel Numaralı 56 bin 797 metrekarelik alan üzerinde kurulu mevcut 40 işyeri kapasiteli Toptancı Hali’ne ilaveten 20 adet işyeri yapmak üzere 20 yıla kadar üst kullanım hakkı verilerek işletmek/işlettirmek üzere kiraya verilmesi hususunda Encümen’e yetki verilmesi hakkında teklif oy birliği ile kabul edildi.

İlk yarım saat ücretsiz

Afyonkarahisar Belediye Meclisi’nin Ekim ayı olağan meclis toplantısında Karaman İş Merkezi otoparkı ve Yoncaaltı otoparkı saatlik araç giriş ve çıkış ücretleri ile aylık abonelik otopark ücretleri belirlendi. Alınan karara göre Karaman İş Merkezi otoparkında ilk yarım saat ücretsiz olurken, Yoncaaltı Otoparkında aylık abonelik ücreti 90 TL olarak belirlendi.

Kadınlar Pazarı ve Kasaplar Çarşısı restore edilecek

Belediye Meclisi’nde Kadınlar Pazarı ve Kasaplar Çarşısı için 2942 sayılı Kamulaştırma Kanununa göre Belediye tarafından kamulaştırılma yapılmasına oybirliği ile karar verildi. Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, “İki çarşı için de projemiz var. Bunun için kamulaştırma kararı alıyoruz. Şimdiden başlıyoruz ki bu işleri önümüzdeki 4,5 yıllık dönemde bitirelim. Kasaplar Çarşısı da Kadınlar Pazarı da yenilenmiş olacak. Bedesten, Kadınlar Çarşısı, Kasaplar Çarşısı uygun bir şekilde restore edilecek” dedi.

Bakmadan Geçme