Meclis, dokunulmazlığı kaldırdı – Kocatepe Gazetesi
Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda, hakkında dosya bulunan milletvekillerinin yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin Anayasa değişikliği teklifi görüşmelerinin 2. turunda, 1'inci madde 373 oyla kabul edildi. Yapılan gizli oylamada 531 milletvekili oy kullandı. Teklifin 1'inci maddesi 138 ret oyuna karşılık 373 oyla kabul edildi. Oylamada 8 çekimser, 9 boş oy çıktı, 3 oy geçersiz sayıldı.TBMM [&hellip]
Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda, hakkında dosya bulunan milletvekillerinin yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin Anayasa değişikliği teklifi görüşmelerinin 2. turunda, 1’inci madde 373 oyla kabul edildi. Yapılan gizli oylamada 531 milletvekili oy kullandı. Teklifin 1’inci maddesi 138 ret oyuna karşılık 373 oyla kabul edildi. Oylamada 8 çekimser, 9 boş oy çıktı, 3 oy geçersiz sayıldı.
TBMM Genel Kurulu’nda, hakkında dosya bulunan milletvekillerinin yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliği teklifi görüşmelerinin 2’nci turunda, 2’nci madde 374 oyla kabul edildi. Yapılan gizli oylamada 526 milletvekili oy kullandı. Oylamada 4 çekimser, 11 boş oy çıktı; 1 oy geçersiz sayıldı. Genel Kurul’da, 2’nci maddenin kabul edilmesinin ardından teklifin tümü üzerindeki oylamaya geçildi. TBMM Genel Kurulu’nda, hakkında dosya bulunan milletvekillerinin yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliği teklifi, 376 oyla kabul edildi.
Teklifin tümü üzerinde yapılan gizli oylamada, 531 oy kullanıldı. Kanun, 376 kabul oyu aldı. Oylamadan 140 ret oyu çıkarken, 5 milletvekili çekimser kaldı, 7 oy boş çıktı, 3 oy da geçersiz sayıldı.
YENİ DÜZENLEME NE ÖNGÖRÜYOR?
TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen kanun, anayasaya geçici madde eklenmesini öngörüyor.
TBMM’de kabul edildiği tarihte; soruşturmaya, soruşturma ya da kovuşturma izni vermeyen yetkili mercilerden, Cumhuriyet başsavcılıklarından ve mahkemelerden Adalet Bakanlığı’na, Başbakanlığa, TBMM Başkanlığına veya Anayasa ve Adalet Komisyonu üyelerinden kurulu Karma Komisyon Başkanlığına intikal etmiş, yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin dosyaları bulunan milletvekilleri hakkında, bu dosyalar bakımından, Anayasanın “yasama dokunulmazlığı”nı düzenleyen 83. maddesinin, “Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili Meclis’in kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz” hükmü uygulanmayacak.
Düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 15 gün içinde; Anayasa ve Adalet Karma Komisyon Başkanlığında, TBMM Başkanlığı’nda, Başbakanlıkta ve Adalet Bakanlığı’nda bulunan yasama dokunulmazlığının kaldırılması istemi hakkındaki dosyalar, ilgili mercilere iade edilecek. Düzenleme, yayımı tarihinde yürürlüğe girecek.
FEZLEKELERİN PEŞİNİ BIRAKMADIK
Milliyetçi Hareket Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak, hakkında fezleke hazırlanmış tüm milletvekillerinin dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin Anayasa değişikliğinin kabul edilmesinin ardından yazılı bir basın açıklaması yaptı.
Dokunulmazlıkların kaldırılması sürecinin, MHP’nin Anayasa ve Adalet Komisyonu üyesi 4 Milletvekili olarak 3 Mart 2016 tarihinde verdikleri dilekçe ile başlattıklarını hatırlatan Parsak, “Biz, sadece terörle bağlantılı suçlara ilişkin dokunulmazlık fezlekelerinin Meclis’e getirilmesini talep etmiştik. Bu talep, hiçbir Anayasa ya da kanun değişikliği gerektirmeyen, daha hızlı ve daha etkin bir yöntemdi ancak iktidar, sanıyorum ki dışarıdan gelebilecek tepkileri göze alamadı ve Anayasa değişikliği gibi daha zor ve daha tartışmalı bir süreci tercih etti. Her şeye rağmen hayırlı olsun” şeklinde konuştu.
MHP olarak, 3 Mart tarihli dilekçe sonrasında da terörle ilgili fezlekelerin peşini bırakmadıklarını kaydeden Mehmet Parsak, “Bizim için önemli olan terörle bağlantılı suçlara ilişkin dosyalarda dokunulmazlıkların kalkmasıydı, bu da gerçekleşti. Ancak süreç içerisinde MHP olarak sunduğumuz ve soruna kısmen kalıcı bir çözüm getirebilecek önerilerimiz AKP tarafından ne yazık ki reddedildi. Bugün (dün) Meclis’ten geçen değişiklikle, bugüne kadar hazırlanmış dokunulmazlık fezlekelerinin tamamı için dokunulmazlık kaldırılmış oldu ancak biz MHP olarak Başbakan ve Bakanların da kapsama dahil edilmesi gerektiğini, en azından 26’ncı Dönem sonuna kadar TBMM’ye ulaşacak terörle bağlantılı suçların da kapsama dahil edilmesi gerektiğini savunmuştuk ancak tüm bu önerilerimiz ‘başları yerde elleri havada’ olan AKP tarafından reddedildi. Milletimizin takdirlerine bırakıyoruz. Bolvadinli şehidimizin ailesini ziyaretim sırasında kendilerine bugün (dün) yapılacak oylamadan bahsettim ve bu tarihi oylamaya katılmak için izin istedim. Şehidimizin ailesi, beni oradan asker uğurlar gibi Ankara’ya uğurladılar. Biz de bugün (dün) görevimizi yaptık ve yiğit askerlerimizin şehit düşmesine neden olanların ve siyasi işbirlikçilerinin dokunulmazlığını kaldırdık. Şehidimizin yakınlarına mahcup olmadığım için, sözümü tuttuğum için mutluyum” dedi. (Kocatepe Haber Merkezi)