Meclis Araştırması Nedir?

Meclis araştırması nedir? Sorusu bugün internette ne çok arananlar listesinde yer aldı. Peki, meclis araştırması nedir? Detaylar haberimizde…

Meclis araştırması nedir? Meclis araştırması nasıl yapılır?  Detaylar haberimizde.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde belli bir konuda bilgi edinmek için yapılan incelemeye Meclis Araştırması denilmektedir. Meclis Araştırması; Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 98’inci ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü’nün 104 ve 105’inci maddelerine göre yürütür. Meclis araştırmasının konusunu, TBMM’nin yasa ile düzenleme yapabileceği alanlar ile Hükûmetin faaliyetleri oluşturur.

MECLİS ARAŞTIRMASI NASIL YAPILIR? 

Türkiye Büyük Millet Meclisi salt çoğunluğunun vereceği önergeyle Cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanı Yardımcıları veya bakanlar hakkında herhangi bir suç işledikleri iddiasıyla soruşturma açılması talep edilebilir. Meclis’in beşte üçünün gizli oyuyla soruşturma açılmasına karar verilir. Soruşturma açılmasına karar verilmesi halinde kurulacak 15 kişilik bir komisyon tarafından soruşturma yapılır. Komisyon soruşturma sonucunu belirten raporunu 2 ay içinde meclise sunar. Soruşturmanın bu süre içinde bitirilememesi halinde 2 aylık yeni ve kesin bir süre verilir. Meclis raporu öncelikle görüşür ve gerek gördüğü takdirde ilgilinin Yüce Divan’a sevkine karar verir. Yüce Divan’a sevk kararı üye tamsayısının salt çoğunluğu ile olur. Meclis genel kurulu ilgili bakanı Yüce Divan’a sevk edip etmeme hususunda soruşturma komisyonunun raporu ve tavsiyesi ile bağlı değildir. Bu konuda nihai karar Genel Kurulundur.

Bakmadan Geçme