Mavi Marmara davası bugün başlıyor

Afyon İHH Gönüllülerinden Ahmet Ertürk, Mavi Marmara Davası'nın ilk duruşmasının bugün başlayacağını bildirdi. Ertürk, insanlığın ortak davası olarak tanımladığı Mavi Marmara Davasını takip edilip, katılarak gözlemlenilmesi gerektiğini savundu Afyon İHH Gönüllüleri adına açıklama yapan Ahmet Ertürk, Gazze'ye insani yardım taşıyan Mavi Marmara ve diğer gemilere 31 Mayıs 2010 tarihinde uluslararası sularda seyir hâlindeyken İsrail silahlı [&hellip]

Mavi Marmara davası bugün başlıyor

Afyon İHH Gönüllülerinden Ahmet Ertürk, Mavi Marmara Davası’nın ilk duruşmasının bugün başlayacağını bildirdi. Ertürk, insanlığın ortak davası olarak tanımladığı Mavi Marmara Davasını takip edilip, katılarak gözlemlenilmesi gerektiğini savundu

Afyon İHH Gönüllüleri adına açıklama yapan Ahmet Ertürk, Gazze’ye insani yardım taşıyan Mavi Marmara ve diğer gemilere 31 Mayıs 2010 tarihinde uluslararası sularda seyir hâlindeyken İsrail silahlı kuvvetlerinin düzenlediği saldırıyı hatırlattı. Ertürk, saldırıda 9 insani yardım gönüllüsünün şehit olduğunu, 50’den fazlasının yaralanıp gemi personelleri dahil tüm yolcuların İsrail tarafından hapsedildiğini kaydetti.
BİRÇOK HUKUK
ZEMİNİNDE ÇALIŞILDI
Ahmet Ertürk, BM İnsan Hakları Konseyi tarafından da saldırı sırasında ve sonrasında kasten adam öldürmek, işkence, insanlık dışı muamele etmek, kasten azap vermek, beden bütünlüğünü veya insan sağlığını vahim şekilde ihlal etmek, keyfî tutuklama ve gözaltı, ifade hürriyetinin kısıtlanması, malların gasp edilmesi ve benzeri ağır suçların işlendiği, insan hakları ve uluslararası hukukun ihlal edildiği tespit edildiğini kaydetti. Ertürk; “Bu saldırı ile alakalı olarak Türkiye, ABD, İspanya, Belçika, İtalya gibi ve Uluslararası Ceza Mahkemesi, BM İnsan Hakları Konseyi birçok hukuk zemininde çalışmalar gerçekleştirilmiştir.
DAVA 7. AĞIR CEZADA GÖRÜLÜYOR
Afyon İHH Gönüllülerinden Ahmet Ertürk, Gazze Özgürlük Filosu’na yapılan saldırı hakkında Türkiye’de İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmada 28 Mayıs 2012 tarihi itibariyle İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesinde dava açıldığını ifade etti. Ertürk davada; 36 Ülkeden yolcu ve şehit yakınları dahil 490 kişinin “müşteki-mağdur” olarak yer alırken, dönemin İsrail Genelkurmay Başkanı Rau Gabiel Ashkenazi, Deniz Kuvvetleri Komutanı Eliezer Alfred Maron, Hava Kuvvetleri İstihbarat Sorumlusu Avishay Levi ve İsrail İstihbarat Başkanı Amos Yadlin de “firari sanık” olarak yer aldıklarına değindi.
SUÇ TÜM İNSANLARA İŞLENDİ
Ahmet Ertürk sözlerine şöyle devam etti: “Mavi Marmara Davası’nın ilk duruşması bugün saat 09.30da İstanbul Çağlayan Adliyesi’nde başlayacak ve aralıklı olarak 3 gün devam edecek. Türkiye ve dünyanın dört bir yanından olan filo yolcuları, şehit yakınları ve avukatları duruşmaya katılacaklardır. Duruşmanın birçok ülkeden insan hakları gözlemcileri, medya mensupları ve hukukçular ile sivil toplum kuruluşu temsilcileri tarafından takip edilmesi beklenmektedir. Bu dava tıpkı Mavi Marmara gemisinde buluşan topluluk gibi farklı dini, etnik, kültürel kimliğe sahip insanlık ailesinin ortak davasıdır. İşlenen suç sadece bu yolculara karşı değil o gemide temsilini bulan dünyanın ortak vicdanına karşı yani vicdan sahibi tüm insanlara, halklara karşı işlenmiş bir suçtur. İsrailli sorumlular insanlığın hukukunu çiğnemiştir. Adaletin gereği olarak sorumlular dünya kamuoyunun önünde adil yargılanma ortamında yargılanmalı ve cezalandırılmalıdır. Bu nedenlerle insanlığın ortak davası olan Mavi Marmara Davasını takip etmenizi, katılarak gözlemlemenizi talep ediyoruz” (Kocatepe)

Bakmadan Geçme