Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sezer Küçükkurt

MASTERCHEF RÜZGARI

Türkiye’nin en çok izlenen yarışma programlarından birisi olan MasterChef Türkiye’nin 22 Ağustos günü Afyonkarahisar’da, Kocatepe zirvesinde yaptığı çekimleri geçtiğimiz cumartesi günü TV8’de yayınlandı. Program umulandan çok ilgi gördü ve Afyonkarahisar’ın tanıtımına olağanüstü katkı sağladı.
Malumunuz olduğu üzere Afyonkarahisar ilimiz geçen yıl UNESCO tarafından Türkiye’nin 3’üncü Gastronomi Kenti ilan edilmişti. Eski Valimiz Mustafa Tutulmaz’ın öncülüğünde başlatılan çalışmalar UNESCO’nun ünvanı ile taçlanmış, Valilik ve en çok da Afyonkarahisar Belediyesi bu işin yükünü üstlenerek Afyonkarahisar’ın tanıtım ve gelişimi açısından yakalanan bu şansı en iyi şekilde değerlendirmek için çalışmalara başlamışlardı.
Bu süreç içerisinde fahri olarak bu çalışmalara katkı sunabilecek bir “Gastronomi Heyeti” kuruldu. Biz de heyete dahil olarak aklımızın erdiklerini, çevremizin önerilerini Valilik ve Belediye yöneticilerimize aktarmaya çalıştık. Tüm heyet üyeleri aynı şekilde “Gastronomi kenti Afyonkarahisar” çalışmalarına katkı sunmaya çalıştılar. Bu kapsamda yapılan önerilerin en başında “MasterChef programının mutlaka ve mutlaka Afyonkarahisar’da çekilmesi, yayın yapması” teklifi yer almıştı. Yola çıkılan ilk andan itibaren Valilerimiz Mustafa Tutulmaz ve Gökmen Çiçek ile Başkan Mehmet Zeybek’in talimatları ile Afyonkarahisar Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü İhsan Akar ve ekibi, MasterChef ekibi ile temasa geçti. Büyük rayting alan ve büyük bütçelerle yapılan bir programın Afyonkarahisar’a getirilmesi için çok çaba sarf edildi. Sonuçta maksat hasıl oldu ve MasterChef, Afyonkarahisar’ın en özel günlerinde, Zafer Haftası içerisinde bu programı yayınladı.
***
Cumartesi gecesi yayınlanan program Afyonkarahisar’ın tanıtımı açısından bizce olabilecek en büyük katkılardan birisini sağladı.
Bu fikre varmamızın en büyük sebeplerinden birisi Türkiye’nin dört bir yanından arayan, mesaj atan meslektaşlarımızın yorumlarıdır. Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu çatısı altında mesleki çalışmalarımızı sürdürdüğümüz için Türkiye’nin 81 ilindeki meslektaşlarımızla bazı konularda irtibat halindeyiz. MasterChef yayını devam ederken en az 25 ayrı ilden meslektaşımız arayarak ya da mesaj atarak “MasterChef’te Afyonkarahisar’ı izliyoruz. Tebrik ederiz. Bu büyük bir tanıtım” mesajlarını ilettiler. Türkiye’in dört bi ryanındaki dostlar takdirlerini dile getirdiler.
Aynı şekilde yayın sürerken yakın çevremizden, dostlarımızdan, hemşehrilerimizden çok sayıda mesaj aldık. Bu mesajların tamamı olmasa da yüzde 90’ı Afyonkarahisar’ın böylesi bir yayında konu olmasının, Afyonkarahisar lezzetlerinin MasterChef’te tanıtılmasının, Kocatepe’nin böyle bir tanıtıma ev sahipliği yapmasının öneminden ve faydasından bahsediyordu.
Bu büyük tanıtımda emeği ve katkısı bulunan Valilerimiz Mustafa tutulmaz ve Gökmen Çiçek’e, Belediye Başkanımız Mehmet Zeybek’e ve İhsan Akar ile ekibine ayrıca teşekkür etmek gerekiyor. Hepsini tebrik ediyoruz.
***
Gastronomi Kenti ile ilgili çalışmalar gerçekten uzun bir süreç. Yeni de başlamadı, sona da ermedi. Önümüzdeki yıllar devam edecek bir maraton. UNESCO’nun Dünya genelinde “Gastronomi Kenti” ünvanı verdiği 36 kent bulunuyor. Türkiye’de ise Gaziantep, Hatay ve Afyonkarahisar bu ünvanı taşıyorlar. Hatay bizden çok önce bu yola girdi. Ama bir “MaterChef Hatay” çekimi gerçekleştiremedi mesela.
Afyonkarahisar’ın bu yolda koşar adım ilerlediğini söyleyebiliriz.
***
Eksik aramaya girişirsek elbette ki bir çok madde sıralayabiliriz. Örneğin, Afyon ağzı ile “Yemeklerimizi müzmeel ettiler. Bükme öyle mi olur” diyenler… Ya da “Kocatepe’den başka yer bulamamışlar mı” diyenler… “Afyon bu gösterdiklerinden mi ibaret” diyenler olabilir. Haklılar…
Lakin, yarışmada ter döken yarışmacılardan Fırıncı Ayşe Aba’nın bükmesini, Salim Usta’nın tandır Çorbası’nı, anneannemizin ilibada dolmasını beklersek yanılırız.
Tadım yapan jüride yer aldığımız için bize de soruyorlar, “Yapabilmişler mi” diye… Elbette dört dörtlük değil ama yenilmeyecek şekilde değildi yapılan yemekler. Sonuç itibariyle hayatlarında ilk defa ellerine verilen reçeteye göre hazırladı yarışmacılar yemeklerini. Zaten amaç da bu, kim ilk kez yaptığı yemeği daha güzel yapacak? Bunun için yarışıyorlar.
***
Çekim mekanı olarak Kocatepe’nin kullanılması ilk etapta bize de “tuhaf” gelmişti. Mekanın ruhaniyetine zarar vereceğinden değil. Tabiat şartları nedeniyle… Biz, o rüzgarda, açık havada bu iş nasıl olur diye düşünenlerdendik. Yaklaşık 100 kişilik çekim ekibinin saat gibi çalıştığını, her türlü imkanlarının bulunduğunu görünce yanıldığımızı anladık. Şunu özellikle belirtelim, Kocatepe’nin ruhaniyetine aykırı hiçbir durumla karşılaşmadık. Sonuç itibariyle geçmişte olduğu gibi o şüheda fışkıran topraklarda içen-kafa çeken falan görülmedi. Geldiler, işlerini yaptılar, toplanıp gittiler. Ne edepsizlik, ne saygısızlık, ne çevre kirliliği… Aramayın.
Şu kulis bilgisini de aktaralım. Afyonkarahisar’daki ev sahipleri Acun Ilıcalı ve ekibine yaklaşık 10 ayrı çekim mekanı önermişler. Bu mekanlar arasında tarihi sokaklar, tarihi konaklar, Gastronomi Konağı, İzmir İstasyonu gibi mekanlar yer alırken, “Kocatepe” yokmuş. Ancak Acun Ilıcalı özellikle “Kocatepe Zirvesi’nde” çekimin yapılması için ısrarcı olmuş.
***
Afyonkarahisar’a gelen MasterChef ekibine şehrimizin dört bir yanı gezdirildi. Tarihi mekanlardan, Gastronomi Konağı’na, Camilerimizden çarşı merkezimize kadar… Gördünüz programda bu bölümler çok kısa geçti. Ama yine de Afyonkarahisar’ın zenginlikleri en kısa sürede en güzel şekilde ekrana yansıdı. Keşke daha çok “Afyonkarahisar’dan” bahsedilse, daha çok görüntü kullanılsa idi. Mesela bu iş için Afyonkarahisar’da 20 saatlik çekim yapıldıysa bu 20 saatlik çekim montajlarla 1 saatlik yayına dönüştürüldü. 1 saatlik program için ancak bu kadar olabiliyor demek ki.
Ünlü şefler ve yarışmacıların Afyonkarahisar’la ilgili sözlerinin yanı sıra tanıtım görüntüleri milyonlarca kişiye ulaştı. Bu reklamın maddi karşılığını hesaplamaya kalksak bedelini bulmakta zorlanırız. Bu program için Afyonkarahisar elbette maddi bir bedel ödemiştir. Ama bu bedel 100 kişilik konuk ekibin 4-5 günlük Afyonkarahisar masraflarının çok üzerinde değildir. Harcanan para ile alınan tanıtım değeri karşılaştırıldığında Afyonkarahisar lehine büyük bir kazanım olduğu aşikardır.
***
Vali Gökmen Çiçek’in Ankara’dan gelen konuklarının olması, Belediye Başkanı Mehmet Zeybek’in Ankara’da Cumhurbaşkanı’nın davetlisi olarak bir toplantıda olması nedeniyle katılamadığı program çekimlerine jüri için çağrılan şehrimizin ünlü aşçıları da işlerinin yoğunluğu, dükkanlarının durumu nedeniyle katılamadılar.
Belediye’nin “Engelli gastronomi çalışmaları” ünlü şeflerin büyük ilgisini çekti. Sosyal medya aleminin tanınan ismi şef Danilo’ya “Sizden Afyon şivesi ile bir şeyler bekliyoruz” dediğimizde “O iş bende abi” cevabını aldık. Ünlü şefler Afyonkarahisar’ın sıra yemeği adetini, sofraya gelen 40 çeşit yemeği ve bu sıralamada en son bamya çorbasının ikram edilmesini şaşkınlıkla dinlediler. Onlar da Afyon’un bu zengin lezzet yelpazesinden böylelikle haberdar oldular. En çok da bamya çorbasının son gelişi dikkatlerini çekti. Ne yazık ki programda bu kısımlar da yer alamadı. Olsun… Şeflerin kulağına kar suyu kaçtı. Uygun zamanda bu bilgileri kullanacaklardır.
***
Sonuç itibariyle bu program Afyonkarahisar’ın tanıtımı açısından beklenenden çok daha faydalı olmuştur. Meyveleri önümüzdeki günlerde alınacaktır.
İnanıyoruz ki yıllardır dile getirdiğimiz gibi, önümüzdeki yıllarda Devlet ricalinin tamamını da Kocatepe’de ağırlayacağız. Kocatepe, Büyük Taarruz ve Büyük Zafer’in son dönemdeki mahsunluğu kısa sürede sona erecektir. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dün sarfettiği sözleri bunun işaretidir. Afyonkarahiskar ve Kocatepe, Zafer’in 99 ve 100’üncü yılını şanına yakışır şekilde kutlayacaktır.

YORUMLAR

Bir adet yorum var

  1. Acun Ilıcalı iş adamı ısrar etmesi normal. Böyle bir aktivite de iyi, ancak bu programın uygulama yeri Kocatepe olmamalıydı. Bu benim düşüncem. Afyonkarahisar zaten tanınan bir il.

Yoruma kapalıdır.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti