Marsyas yine dolu dolu – Kocatepe Gazetesi

Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı ile Dinar Belediyesi'nin düzenlediği Marsyas Uluslararası Kültür Sanat ve Müzik Festivali, bu yıl da dolu dolu geçecek 14-18 Mayıs 2014 tarihleri arasında Dinar ve Afyonkarahisar’da düzenlenecek 5'inci Uluslararası Marsyas Kültür Sanat ve Müzik Festivali'nde birçok etkinliğe imza atılacak. Festival'de Dinar başta olmak üzere Afyonkarahisar, Uşak, Isparta, Kütahya, Burdur, Denizli illerinde [&hellip]

Marsyas yine dolu dolu

Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı ile Dinar Belediyesi’nin düzenlediği Marsyas Uluslararası Kültür Sanat ve Müzik Festivali, bu yıl da dolu dolu geçecek

14-18 Mayıs 2014 tarihleri arasında Dinar ve Afyonkarahisar’da düzenlenecek 5’inci Uluslararası Marsyas Kültür Sanat ve Müzik Festivali’nde birçok etkinliğe imza atılacak. Festival’de Dinar başta olmak üzere Afyonkarahisar, Uşak, Isparta, Kütahya, Burdur, Denizli illerinde yaşayan sanatseverlere nitelikli bilimsel ve sanatsal etkinlikler sunulacak. Festival bünyesinde; Uluslararası Flüt Yarışması, sempozyum, dünyanın saygın sanatçılarının dört farklı müzik türünde vereceği konserler, sergi, belgesel gösterimi, panel yer alacak.
Dinar Belediyesi ve Afyon Kocatepe Üniversitesi işbirliğinde gerçekleşecek olan festival aynı zamanda halkla bilimin iletişimi, sanatın geniş kitlelere ulaşabilmesi, somut olan ve olmayan kültürel mirasların korunması, sanatın ekonomik, kültürel, bireysel, toplumsal ve eğitimsel işlevlerinin hayata geçirilmesi bakımlarından önem taşıyor.
İLK MÜZİK YARIŞMASI
Devlet Konservatuvarı Müdürü Doç. Dr. Uğur Türkmen, “Afyon Kocatepe Üniversitesi Dünya’nın ilk müzik yarışması özelliğini taşıyan mirasımıza sahip çıkmış, Dinar Belediyesi işbirliğiyle ve paydaş kurumlar desteğiyle Festivali’ni başlatmıştır. Festival değişim ve gelişim’in hayatın tüm katmanlarını kapsama-sı amacıyla çok yönlü gerçekleştirilmektedir. Bu amaç doğrultusunda; Ulusal Güzel Sanatlar Liseleri Flüt Yarışması, Uluslararası Flüt Yarışması, Dinar, Frig, Frigya araştırmaları temalı Uluslararası Sempozyum, Salı Pazarı temalı Belgesel çekimi ve gösterimleri, Sesten Renge Temalı bir Resim Sergisi, Göçerlide Bir Köy Düğünü temalı Fotoğraf Sergisi, Seramik Müzik Aletleri ve Seramiğin sesi temalı Seramik Sergileri, Marka Şehir Dinar konulu Panel, ve üç farklı müzik türünde“Konser Etkinlikleri planlanmıştır. Festivalin bu yıl ki misafir ülkesi Polonya’dır” dedi. (Kocatepe Haber Merkezi)

MARSYAS İSMİ NEREDEN GELİYOR?
“Marsyas Festivali”nin kökeninde, bilinen bir Anadolu efsanesi yer alıyor:
Efsanenin omurgası, Frigyalı ünlü kavalcı Marsyas ile müzikçiliğiyle de tanınmış Işık Tanrısı ve lir sanatçısı Apollon’un ezgi yarışmasıdır. Bu yarışmada Frigya Kralı Midas’ın yanı sıra, dokuz esin perisi hakem olur. Apollon, liri eşliğinde söylediği şarkılarla başarılı olmasına karşın, Marsyas, Akdenizli halkların konukseverlik ve dayanışma duygularını veren yanık ezgileri kavalıyla dile getire-rek yarışmada öne geçer. Esin perileri, kavalla üretilen ezgilerden çok etkilenmesine karşın, Tanrı Apollon’un şerrinden ürküp oylarını ona verirler. Kral Midas ise oyunu Marsyas’dan yana kullanır. Yarışmayı kaybeden Marsyas, Tanrı Apollon’un lir çalmakla kalmayıp aynı zamanda güftesi etkileyici olan şarkılar söylediğini, bu yönüyle yarışmanın âdil olmadığını öne sürer. Bunun üzerine Tanrı Apol-lon, yarışmanın yenilenmesini önerir. Ama bir şartla: Çalgılar ters tutulup çalınacaktır! Lir için sorun yoktur, ama kaval tersten çalınamayacağı için Marsyas yenik sayılır. Midas’ın kulakları iyi duymadığı gerekçesiyle eşek kulağına dönüştürülür, Marsyas ise derisi yüzülerek su çıkan mağarasına asılır.

Bakmadan Geçme