• Haberler
  • Genel
  • Marsyas, yıllar geçtikçe büyüyecek – Kocatepe Gazetesi

Marsyas, yıllar geçtikçe büyüyecek – Kocatepe Gazetesi

3’üncü Uluslararası Marsyas Kültür, Sanat ve Müzik Festivali’nin tanıtımı, İstanbul Çırağan Kempinski Otel’de gerçekleştirildi. Festival’in tanıtım toplantısında konuşan İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuvarı Müdürü Cihat Aşkın, Marsyas’ın yıllar geçtikçe büyüyen bir festival olacağını söyledi Verimli bir festival olacak 3. Uluslararası Marsyas Kültür, Sanat ve Müzik Festivali Koordinatörü Fakı Can Yürük, verimli bir festival [&hellip]

Marsyas, yıllar geçtikçe büyüyecek

3’üncü Uluslararası Marsyas Kültür, Sanat ve Müzik Festivali’nin tanıtımı, İstanbul Çırağan Kempinski Otel’de gerçekleştirildi. Festival’in tanıtım toplantısında konuşan İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuvarı Müdürü Cihat Aşkın, Marsyas’ın yıllar geçtikçe büyüyen bir festival olacağını söyledi

Verimli bir festival olacak

3. Uluslararası Marsyas Kültür, Sanat ve Müzik Festivali Koordinatörü Fakı Can Yürük, verimli bir festival düzenleyeceklerini kaydetti

3. Uluslararası Marsyas Kültür, Sanat ve Müzik Festivali Koordinatörü Fakı Can Yürük, Çırağan Kempinski Otel’de düzenlenen tanıtım toplantısında, festival hakkında bilgi verdi. Yürük, “Üniversitelerin, ihtiyaçlar doğrultusunda bölgesel, ulusal ve uluslararası projeler üretme görev ve sorumlulukları vardır. Afyon Kocatepe Üniversitesi halkla bütünleşen, verdiği eğitimin niteliği, gerçekleştirdiği bilimsel ve sanatsal faaliyetler ile ülkemizi çağdaş toplumlar düzeyine yükseltmeyi öncelikli amaçlan arasında barındıran ülkemizin seçkin kurumlarmdandır. Üniversitenin bilimsel ve sanatsal faaliyetleri Afyonkarahisar’ın kültürel, toplumsal, ekonomik gelişim ve değişimine önemli katkılar sağlamaktadır. Bu etkinliklerin en önemli paydaşlarından biri ise hiç kuşkusuz belediyelerdir.Belediyelerin kendi imkân ve tecrübeleri ile gerçekleştirdikleri etkinliklerin üniversite eliyle daha nitelikli, etkin ve verimli olacağı, diğer yandan üniversitelerin bu işbirliği sayesinde halka daha yakın olabilme, halk ile bütünleşebilme ve daha güçlü bir ekonomik yapıya kavuşabilecekleri düşünülmektedir” dedi.
BİRÇOK ETKİNLİK YAPILACAK
Dinar Belediyesi ile Afyon Kocatepe Üniversitesi’nin çok önemli bir işbirliğine imza attıklarını hatırlatan Yürük,”Marsyas Uluslararası Kültür, Sanat ve Müzik Festivali ile; bilim ve sanat insanlarının düşüncelerini dile getirebilecekleri, ürettiklerini sergileyebilecekleri, ilgili kişi, kurum ve kuruluşlar ile paylaşabilecekleri bilimsel ve sanatsal etkinliklerin gerçekleşmesi ümit edilmektedir.Bu düşünceler temelinde her yıl Mayıs ayında gerçekleşen Marsyas Uluslararası Kültür, Sanat ve Müzik Festivali kapsamında; Dinar’ın sosyo-ekonomik ve kültürel değerlerinden bahsedilecek Sempozyum ve Panel, Afyon Kocatepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim elemanı ve öğrencilerinin eserlerinden oluşan Tematik Resim Sergisi ülkemizin ve dünyanın çeşitli yerlerinden gelecek uluslararası nitelikte sanatçıların yanında Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı öğretim elemanı ve öğrencilerinin hazırladıkları üç farklı müzik türünde (Türk Halk Müziği, Türk Sanat Müziği ve Klasik Müzik) Konser Etkinlikleri, Dinar’ın somut olan ve olmayan kültürel miraslarının belgeleneceği bir Belgesel Film ve Uluslararası Yarışmalar yer almaktadır” ifadelerini kullandı.
KÜLTÜREL DEĞERLER KORUNUYOR
Yürük, Festival hakkında şu ayrıntıları verdi:
“Dünyanın ilk müzik yarışmasının yapıldığı yer olan Dinar’da gerçekleştirilen Festival ile; Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı öğretim elemanı ve öğrencileri icra, eğitim ve bilim boyutlarında gelişmekte, nitelikli sanatçılar Afyonkarahisar ve Dinar’a gelmekte, bilgiler paylaşılmakta, geçmişin ve bugünün kültürel değerleri geleceğe aktarılmaktadır. Bu yıl festivalde; Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı öğretim elemanları ve öğrencilerinin vereceği konserlerin yanında; Cihat Aşkın, Bülent Evcil, Çetin Aydar, Ayşe Taş, Grup Mecaz gibi sanatçılarımız icraları, danışmanlıkları ve jüri üyelikleri ile yer alacaklardır.”

Kemanla bağlama bir arada

İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuvarı Müdürü Cihat Aşkın, bu seneki programında farklı bir tarz ile konser vereceklerini söyledi. Aşkın, “Ben bu seneki konserimi değişik bir bağlamda yapacağım. Prof. Adnan Koç ile birlikte Marsyas’ta keman ve bağlama çalacağız” dedi.

Dinar’a Alzheimer Evi
Dinar Belediye Başkanı Saffet Acar, 3’üncü Uluslararası Marsyas Kültür, Sanat ve Müzik Festivali’nden sonra Dinar’da Alzheimer Evi açacaklarını söyledi
Dinar Belediye Başkanı Saffet Acar, 3’üncü Uluslararası Marsyas Kültür, Sanat ve Müzik Festivali’nde Alzheimer hastalığı ile ilgili bir sempozyum düzenleyeceklerini belirtti. Alzheimer’ın çağımızın hastalığı olarak nitelendirildiğini kaydeden Acar, şöyle konuştu:
“Bu sene çağımızın hastalığı olan Alzheimer hastalığı ile ilgili bir çalışmamız oldu. O çalışmanın neticesinde iyi bir sempozyum yapacağız. Sempozyumdan çıkacak bilgi dahilinde Dinar’da bir Alzheimer Evi kurmayı düyünrüyoruz. Alzheimer hastalarının sayısı artmakta. Bu hastalarımıza sahip çıkmak bizim görevimizidir. Alzheimer hastası olmadan insanları bilgilendirmek, tedavi edilebilecek kişileri tedavi ettirmek, edilemeyecek durumda olanları ise bu evde ağırlamak istiyoruz.”

Marsyas nedir?
Efsanenin omurgası, Frigyalı ünlü flütçü Marsyas ile müzikte yeteneğiyle tanınmış Işık Tanrısı ve lir sanatçısı Apollon’un ezgi yarışmasıdır. Bu yarışmada Frigya Kralı Midas’m yanı sıra, dokuz esin perisi hakem olur. Apollon, liri eşliğinde söylediği şarkılarla sanatını dinletir. Marsyas ise Akdenizli halkların konukseverlik ve dayanışma duygularım veren yanık ezgileri flütünde dile getirerek yarışmada öne geçer. Esin perileri, flütün ürettiği ezgilerden çok etkilenmesine karşın, Tanrı Apollon’un şerrinden ürküp oylarım ona verirler. Kral Midas ise oyunu Marsyas’dan yana kullanır. Yarışmayı kaybeden Marsyas, Tanrı Apollon’un lir çalmakla kalmayıp aynı zamanda etkileyici güftesi olan bir şarkı söylediğini, bu yönüyle yarışmanın âdil olmadığını öne sürer. Tanrı Apollon, bu sözlere öfkelenir, ama belli etmez ve yarışmanın yenilenmesini önerir. Ama bir şartla: Yarışma zorlaştırılmak üzere çalgılar ters tutulup çalınacaktır! Bu konuda lir için sorun yoktur, ama flüt tersten çalmabilecek bir çalgı olmadığı için, Marsyas yenik sayılır.
Tanrı Apollon, flütçü Marsyas’in müzik sanatında kendisine meydan okumasına, üstelik yarışmanın âdil olmadığını öne sürmesine çok kızmıştır. Zaten bir ölümlünün, yeteneğine güvenip bir Tanrıyla yarışmaya girmesi ne demek oluyordu? Apollon, böylesi duyguların öfkesiyle Marsyas’ın derisini yüzdürüp Dinar Suçıkan’da bulunan mağaranın önüne astırır. Ne var ki, Anadolu halkının çilesini dillendirmek için Marsyas’ın flütünden çıkan ezgiler, yalnızca yüreğine değil, derisine bile sinmiştir bu halk sanatçısının. O yüzden, Anadolu kırlarından yanık bir flüt sesi çözülüp geldiğinde, Marsyas’ın mağara önüne asılmış derisi hemen ürperip titremeye başlar.
Yarışmada hakem olan Kral Midas’a gelince… Tanrı Apollon, bir Tanrı ezgisinin güzelliğini sezemeyecek kulakları olduğu gerekçesiyle Frigya Kralı Midas’m kulaklarını hemen eşek kulaklarına dönüştürür. Anadolu insanının çok yönlü yeteneklerinin ancak dışarıdan gelen güçlerin baskısıyla alt edilebileceğine ilişkin başka bir örnek, Truva Efsanesi’dir. Onda da dış güçler, Truva’yı ancak “tahta at” hilesiyle yenebilmişlerdir. Atatürk’ün Çanakkale Savaşı’ndan sonra “Truva’nın öcünü aldık!” yargısını dile getirmesi de bu evrensel gerçekliği vurgular.

Konser büyüledi

3. Uluslararası Marsyas Kültür, Sanat ve Müzik Festivali’nin tanıtım toplantısının ardından Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı “Saklı Mûsiki” konseri verdi. Yaklaşık 1 saat süren konser, büyük beğeni topladı. 14 şarkı ve türkünün seslendirildiği konserde Burak Kaynarca, Emre Soylu, Halil Uğur Kutlu, Hüseyin Yalçın, Kenan Savaş, Meriç Düzbaş, Okan Murat Öztürk, Ömer Bildik, Özlem Elitaş, Tevfik Bilen, Tunisa Yeşilçay, Yavuz Tutuş, Fatih Ardagül ve Orhan Akyol görev aldılar.

Valilik ve ATSO’dan destek

İstanbul’daki toplantıya katılan Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu ile
Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hüsnü Serteser, Dinar’da
uluslararası festival düzenlenmesinin önemli olduğunu belirtti

Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, 3. Uluslararası Marsyas Kültür, Sanat ve Müzik Festivali’nde emeği geçenleri kutladı. Balkanlıoğlu, “İlk müzik yarışması Dinar’da yapılmış. Bunu biz iyi işleyebilirsek, ününü yurtdışına da taşıyabilirsek belki büyük festivaller, Altın Portakal gibi yarışmalar, ulusal ve uluslararası sanatçıların katılımıyla yarışmalar organizasyonlar yapılabilir, neden olmasın. Bunu biraz işlemek, kamuoyu gündemine sokmak lazım. Bunu Çırağan Sarayı’nda toplantı düzenleyerek başardı arkadaşlar. Afyonluların da bu işe sahip çıkması lazım. Üniversitemizi de kutluyorum. Buna destek veriyor. Valilik olarak da biz de destek veriyoruz. Afyon’dan kalktık geldik, burada toplantıya katıldık” dedi.
Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser ise “Tarihi bir festivale konu olan festivalin burada tanıtımının yapılması çok güzel. Turizmin gelişmesi için çok iyi. Ümit ediyorum ki ulusal basın ve yazarlar da bu konuya çok önem verir” yorumunu yaptı. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme